Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Pelaaminen otsikoissa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Nisupulla
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

Tänään oli YLE Puheessa aiheena "Videopelisensuuri". Vieraina mm. Jyrki J. Kasvi. Vanhemmat eivät ota tosissaan pelien ikärajoja, mikä neuvoksi? Saksan tapaan K18 pelit piiloon tiskin alle ja ennakkosensuuri.

Yle Areena: http://areena.yle.fi/radio/1812570
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

Hesarissa pääkirjoitukset ovat sitä parasta antia ja pitävät tilauksen voimassa myös jatkossa. Eikä tälläkään kertaa tuotettu pettymystä. Meille aktiivisille peliharrastajille suuret tarinat pelien välittäminä voivat olla aivan yhtä merkityksellisiä kuin Tuntematon Sotilas muulle Suomelle. Seuraava kansan yhteen kokoava sankarihahmo Rokka voikin olla kotimainen pelihahmo?

Seuraava Rokka on pelihahmo - Seuraava Rokka on pelihahmo - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus - Helsingin Sanomat

Seuraavina vuosikymmeninä ilmestyy todennäköisesti ainakin yksi Tuntemattoman sotilaan kaltainen kuolematon suomalainen tarina. Hyvin todennäköisesti tuo tarina ei ole muodoltaan elokuva tai kirja vaan videopeli. Se kannattaa muistaa, kun tehdään opetussuunnitelmia ja jaetaan kulttuuritukia.

Digituntemattoman tekijä on todennäköisesti jo elossa ja naputtaa näppäimistöään jossakin päin Suomea. Ihan pian yksi sukupolvi kohahtaa, kun älypuhelimen näytölle syttyy kuva, joka ei unohdu edes kiikkustuolissa.

Edit: Hesarin toimitus tehnyt aiheesta videon: http://www.hs.fi/kulttuuri/Päivän+v...a+syntyy+peleistä+ei+kirjoista/a1362452865784
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

Ammatilliset koulutussimulaattorit innoittavat videopelisukupolvea? Kuulostaa hienolta, vaikka viimeisintä karkkigrafiikkaa ei olekkaan tarjolla. Kuitenkin sotapeleihinkin jo heti realistisempi ote kuin mitä bäfät ja codit pystyvät tarjoamaan. Mielenkiintoista ja jo kentältä opittua on tuokin, miten reaktionopeus häviää taktiselle tilannetajulle sotasimulaattorissa.

Sodan raakuus yllättää

Mutta pystyvätkö raskaamman luokan simulaattorit todella tyydyttämään videopelisukupolven odotukset? Ainakin Britanniassa jouduttiin vaikeuksiin, kun Battlefield 3:n tapaiseen efektitykitykseen tottuneet alokkaat kohtasivat armeijan kulahtaneet virtuaalimaailmat.

Suomen puolustusvoimissa käytetty taistelusimulaattori on pohjimmiltaan sama, jota Britanniassa syytettiin vanhentuneeksi. Bohemia Interactiven Virtual BattleSpace 2 (VBS2) ei ehkä tarjoa viimeisintä "karkkigrafiikkaa", mutta on sitäkin raadollisempi yllätys peliväkivaltaan turtuneille nuorille.

Sotasimulaattori kyllä näyttää, mitä luodit ja ammukset tekevät, kertoo toimitusjohtaja Michael Eklöf järjestelmän Puolustusvoimille toimittaneesta Specopsista.

– Tässä on myös älykkäitä pelaajia vastassa. Enää ei vain osoiteta hiirellä ja osuta. Sen sijaan se voi olla yksi laukaus kohti ja loppu. Tarkoitus on opettaa sotilaalle, mikä hänen tehtävänsä on osana laajempaa kokonaisuutta. Splatteripeleihin verrattuna sota on kamalaa.

Eli mitä tapahtuu, jos vaikka heittää käsikranaatin omiin jalkoihinsa?

– Kuolema, amputaatio, verenkiertoon mitattavia muutoksia, ja lääkintämies tulee auttamaan, Eklöf listaa vaihtoehtoja.

Taistelukentälle ei herätä uudestaan henkiin. Sen sijaan jokainen kaatuminen käynnistää tapahtumaketjun sotilaan saattamiseksi pois vaikkapa helikopterilla.

Hiirikäsi häviää
tilannetajulle

Eri maiden asevoimien kokemusten mukaan nuoret innostuvat simulaattorista, koska sen käyttöönotto on helppoa.

Puolustusvoimien panssariprikaatin simulaattorisektorin johtaja, insinöörikapteeni Lasse Lahdenmaa kertoo, että mielipiteitä simulaattorista on kerätty yli 400 käyttäjältä.

Palaute on ollut enimmäkseen kiittävää, mutta toisaalta näkymiä on moitittu vanhentuneiksi verrattuna juurikin Battlefield 3:een. Lahdenmaan mukaan simulaattorissa on haluttu painottaa toiminnallisuutta.


Lisäksi pyritään siihen, että jos koulutusaihe on vaikea toteuttaa kiehtovasti simulaattorissa, sitä ei edes yritetä.

Michael Eklöfin mukaan VBS2:n käyttöönotto on vanhemmalle armeijaväelle muutamia tunteja hitaampaa. Mutta sitten tapahtuukin kummia. Nuorten niin sanottu pelikäsiala ei enää ratkaisekaan voittoa, kun kyse on taktisesta ymmärtämisestä. Silloin rutinoituneet jäärät lyövät alokkaita kuusnolla.

– Viisaus voittaa nopeuden, Eklöf kiteyttää.

Simulaattori ei tosin missään tapauksessa korvaa aitoa harjoittelua, vaan toimii sen tukena. Kun simulaattorin jälkeen mennään oikeasti ulos, voidaan keskittyä paremmin pääasiaan.

VBS2 perustuu Bohemian pc:llä suosittuun fps-peliin (first person shooter) Operation Flashpoint. Yhtiön mukaan simulaattori pidetään tarkoituksella hieman aikaansa jäljessä graafisesti, jotta valtiota ei tarvitse rasittaa uusilla pc-hankinnoilla parin vuoden välein.

Simulaattori myös yhdistää oikean ja pelimaailman. Gps-liiveillä varustettu ryhmä oikeassa metsässä voi näkyä simulaattorissa ja sinne voidaan tähdätä vaikka tykistölaukaus.

– Sitten liivit kertovat metsässä olevalle, että "pam, olet kuollut", Specopsin Eklöf hahmottaa.

Yleistä peli- ja pc-teknologiaa käyttämällä järjestelmän hinta on saatu erittäin alas suhteessa järeisiin ammattisimulaattoreihin. Michael Eklöfin mukaan summalla saisi "ehkä parisataa MS Officea"

Lisää aiheesta: Ambulanssissa oksettaa, ja luoti tappaa kerrasta
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

Ammatilliset koulutussimulaattorit innoittavat videopelisukupolvea? Kuulostaa hienolta, vaikka viimeisintä karkkigrafiikkaa ei olekkaan tarjolla. Kuitenkin sotapeleihinkin jo heti realistisempi ote kuin mitä bäfät ja codit pystyvät tarjoamaan. Mielenkiintoista ja jo kentältä opittua on tuokin, miten reaktionopeus häviää taktiselle tilannetajulle sotasimulaattorissa.



Lisää aiheesta: Ambulanssissa oksettaa, ja luoti tappaa kerrasta

Jos kaipaa realistisempaa otetta niin nythän tuon Bohemia Interactiven ARMA3 Alphan saa ostettua Steamista 25 eurolla. Ei toki niin realistinen ole kuin tuo VBS, mutta kuitenkin varmaan suurinpiirtein realistisin vaihtoehto mitä kotikoneelle voi hankkia. Ja grafiikkakin on aikalailla nättiä jos koneessa riittää vääntöä :-)
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

NHL '94 julkaistiin 20 vuotta sitten. Jopa NHL.com on noteerannut tämän monella tapaa uraauurtavan (esim. one timer) pelin sivustollaan mm. artikkelin ja pelivideoiden(!) muodossa. Monet nykyiset NHL-pelaajatkin muistelevat poikavuosien suosikkipeliä suurella lämmöllä. Tulihan tuota aikoinaan itsekin kavereiden kanssa pelattua, loistavaa viihdettä.


EA's NHL '94 remains landmark game after 20 years - NHL.com
NHL '94 20th Anniversary Video - NHL VideoCenter
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

Internetin nopeudet ovat kasvamassa ihan uudelle tasolle 1-2 Gb/s. Virtuaalijakelussa 4,5 Gb tiedosto tulee perille reilussa 40 sekunnissa.

Gigabitin kaista kotiin: Operaattorit kertovat missä mennään


Google vetää Yhdysvalloissa gigabitin laajakaistaa koteihin, ja Japanissa Sony on aloittanut jo kahden gigabitin yhteyksien myymisen kuluttajille.

Suomessa valtion virallisena tavoitteena on saattaa sadan megan yhteys melkein kaikkien asukkaiden saataville vuoteen 2015 mennessä. Sillä välin operaattorien kilpailu voi johtaa paikoin jo kymmenen kertaa nopeampiin yhteyksiin, mutta mitään ryntäystä ei ole näköpiirissä.

DNA:n mukaan suuremmille siirtonopeuksille on aina kysyntää. Viime vuonna asiakkaiden keskiarvotiedonsiirtonopeudet noin kaksinkertaistuivat samaan tapaan kuin aiempina vuosina.

Merkittävin tiedonsiirtonopeuksia kasvattava tekijä on videoiden katseluiden lisääntyminen, joka kattaa tällä hetkellä noin puolet kaikesta liikenteestä.

– Näkemyksemme mukaan tämän hetkinen nopein laajakaistatuotteemme 350 Mbit/s edustaa kuitenkin suurin piirtein sitä maksimia, mitä suurin osa asiakkaiden päätelaitteista kykenee tänä päivänä siirtämään, DNA:n tuotantojohtaja Antti Jokinen toteaa.


40 sekuntia vs. 11 tuntia

Sonera uskoo, että kiinnostus gigabitin yhteyksiin kasvaa rinnakkain uusien kaistaa vievien televisiopalveluiden tarjonnan ja kysynnän kanssa. Markkinoilla on tapahtunut iso käänne erilaisten nettiä ja laajakaistayhteyttä hyödyntävien tv- ja videopalvelujen putkahdellessa esiin.

– Gigasta riittää kaistaa suuremmallekin perheelle, vaikka kaikki perheenjäsenet katsoisivat videoita, pelaisivat interaktiivisia pelejä tai siirtäisivät raskaitakin tiedostoja verkossa, vakuuttaa Soneran laajakaista- ja tv-palveluista vastaava johtaja Jussi Salminen.

Salminen hahmottaa nopeutta ottamalla esimerkiksi tavallisen elokuvan, jonka koko on noin 4,5 gigatavua. Gigabitin eli tuhannen megabitin siirtonopeudella lataaminen vie 40 sekuntia ja yhden megabitin yhteydellä 11 tuntia.

Elisa torppaa odotukset gigabitin kaistasta.

– Asiakastarve ohjaa tuotteistustamme, ja toistaiseksi 1 Gbs -liittymälle ei ole ilmennyt tarvetta, Elisan laajakaistaliittymien liiketoimintajohtaja Matias Castrén kuittaa kysymyksen.

Elisan tämän hetken nopein liittymä on 250M/50M, ja Castrénin mukaan suurimpien yhteysnopeuksien menekki on erittäin maltillista. Laajakaistayhteyksien käyttötarkoituksessa täytyy tapahtua merkittäviä muutoksia asiakasvetoisen markkinan syntymiseksi.

Lisää aiheesta: Gigabitin kaista kotiin: Operaattorit kertovat missä mennään
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

Internetin nopeudet ovat kasvamassa ihan uudelle tasolle 1-2 Gb/s. Virtuaalijakelussa 4,5 Gb tiedosto tulee perille reilussa 40 sekunnissa.
Ihan näin suoraviivaista se ei kuitenkaan ole, koska esimerkiksi kiintolevyjen tallennusnopeudet tulevat helposti pullonkaulaksi. Nopealla SSD-levylläkin kirjoitusnopeudet jäävät jälkeen, perinteisistä kiintolevyistä puhumattakaan.

Käytännössä noin leveästä kaistasta hyötyy, jos on useita saman yhteyden jakavia laitteita, ja niillä sitten imetään dataa tai striimataan videota posket lommolla.
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

YLE TV1, Strada 26.4.2013

Aiheuttavatko pelit pitkäkestoista agressiivista käyttäytymistä? Lyhytkestoista vaikutusta on, siitä johtaako agressio väkivaltaan ei ole näyttöä. Voiko väkivaltapeleistä olla jotain hyötyä? Toi on mielenkiintoinen pointti, miten mediaväkivalta pitää nuoret miehet pois kadulta rötöstelemästä. :D Moraalinen paniikki; väliajoin nousee julkinen huoli jostain aiheesta. Pelit ovat helppo syyllinen ja poliittisesti korrekti vastaus hankaliin kysymyksiin.

[video=youtube_share;tQbi0td8c_M]http://youtu.be/tQbi0td8c_M[/video]
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

EA:n mielestä sen ei pitäisi maksaa lisenssejä videopeleissä esiintyvistä aseista tai edes välittää niiden luvattomasta käytöstä perusteella että aseen valmistajat saavat ilmaista mainosta.
FEATURE-Video game maker drops gun makers, not their guns | Reuters
Eli piratismi on ok koska pelin kehittäjät saavat ilmaista mainosta. Kaikki modit mitkä perustuvat kaupalliseen tavaraan tai brändiin ovat ok koska kyseiset brändit ja tavarat saavat ilmaista mainostamista.
Kaikki voivat ottaa toisen pelistä hahmoja ja lisätä ne omaan peliinsä, saapahan se alkuperäinen peli mainontaa.
Kaikkia julkkiksia voi laittaa peliinsä huoletta sillä he saavat vain ilmaista mainontaa.

Jos tämä oikeasti ei kaadu niin ei kyllä millään lisensseillä enää tee yhtään mitään.
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

EA:n mielestä sen ei pitäisi maksaa lisenssejä videopeleissä esiintyvistä aseista tai edes välittää niiden luvattomasta käytöstä perusteella että aseen valmistajat saavat ilmaista mainosta.
FEATURE-Video game maker drops gun makers, not their guns | Reuters
Eli piratismi on ok koska pelin kehittäjät saavat ilmaista mainosta. Kaikki modit mitkä perustuvat kaupalliseen tavaraan tai brändiin ovat ok koska kyseiset brändit ja tavarat saavat ilmaista mainostamista.
Kaikki voivat ottaa toisen pelistä hahmoja ja lisätä ne omaan peliinsä, saapahan se alkuperäinen peli mainontaa.
Kaikkia julkkiksia voi laittaa peliinsä huoletta sillä he saavat vain ilmaista mainontaa.

Jos tämä oikeasti ei kaadu niin ei kyllä millään lisensseillä enää tee yhtään mitään.
No vedit kyllä esimerkit aika kaukaa ja aika takaperoisesti, vaikka sulla joku pointin tynkä siellä olikin.
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

No onhan se nyt outoa mielestäni että asefirmat saa rahaa siitä että EA ja muut mainostaa niitä peleissään. Sama homma autopelien kohdalla, hommanhan pitäisi mennä niin päin että ase-/autovalmistajat maksaa pelifirmalle siitä että saavat tuotteensa peliin ja sitä kautta mainosta. Mutta jostain syystä asia ei näin ole, en voi ymmärtää miksi. Muistelen joskus kuulleeni että jonkun firman olisi pitänyt maksaa Coca-Colalle siitä että saavat laittaa kokistölkkejä tai mainoksia peliin, en tiedä muistanko sitten ihan omiani. Miten hitossa se menee näin päin, maksaako muka tv- ja leffayhtiötkin siitä että saavat laittaa sarjoihinsa product placementtiä? Jotenkin kuulostaa järjettömälle mielestäni koko systeemi, ehkä en vaan osaa ajatella asiaa oikein?
 
Vastaus: Pelaaminen otsikoissa

No onhan se nyt outoa mielestäni että asefirmat saa rahaa siitä että EA ja muut mainostaa niitä peleissään. Sama homma autopelien kohdalla, hommanhan pitäisi mennä niin päin että ase-/autovalmistajat maksaa pelifirmalle siitä että saavat tuotteensa peliin ja sitä kautta mainosta. Mutta jostain syystä asia ei näin ole, en voi ymmärtää miksi. Muistelen joskus kuulleeni että jonkun firman olisi pitänyt maksaa Coca-Colalle siitä että saavat laittaa kokistölkkejä tai mainoksia peliin, en tiedä muistanko sitten ihan omiani. Miten hitossa se menee näin päin, maksaako muka tv- ja leffayhtiötkin siitä että saavat laittaa sarjoihinsa product placementtiä? Jotenkin kuulostaa järjettömälle mielestäni koko systeemi, ehkä en vaan osaa ajatella asiaa oikein?
Nyt ei puhuta mainostamisesta, vaan brändit saa korvauksia siitä, että niiden tuotteita nähdään ympäristöissä, jotka ei ehkä ole niin brändille eduksi. Samalla pelistä saadaan laadukkaamman oloinen, kun siinä on esim. lisenssoidut autot, eikä mitään Porzze ja Bamdorgini -merkkejä. Ne oikeat tutut ja tunnetut brändit siis tekevät siitä _pelistä_ tasokkaamman, eikä toisinpäin! Esim. joku Call of Duty on hyvin hyvin pieni nimi jonkun Coca-Colan rinnalla. That's Why!
 
Ylös Bottom