Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Koska välillä pitää syödä ruokaakin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Ulukai
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Ollu vähän huonona ni kauheesti kokkaillut mutta tommonen päähänpisto tuli.

Poro Tataki fuusiokeittiössä (proteiini pohjoismaista, mausteet idästä, hiilarit italiasta):
Eli poron ulkofilee (kalvo jos ei ole kalvottu jo)
Suola
Mustapippuri
Poke kastiketta
Ponzu kastiketta (parempaa saa jos tekee itse: soijaa desin verran, Mirin Fu sellaset puolisen desiä ja sitruunan mehua maun mukaan)
Majoneesia (Hellman's on aika suolainen ni kannattaa valita joku vähempisuolainen - ja vielä parempi, tee itse!)
Karpaloita tai puolukoita
Pastaa
Parmesan
Vettä! :D

Miten tehdä, tää on simppeli!

Heitä suolat ja mustapippurit lihaan ja anna maustua vaikka 45 min. Käristä niin kuumalla pannulla kun pannu kestää sen 20 sekuntia puoli. Eli ei kypsennetä - vaan otetaan väriä ja vähän rapsakkuutta jos vaikka valuraudalla vetelee.
Tee ponzu kastike tai osta valmiina, tuikkaa toi pintaruskea lihanpala sinne marinoitumaan ja anna olla sen 6 tuntia. Ei kannata ihan yön yli antaa olla kun poroa maista enää lainkaan jos menee noi maut 'yli'.

Tee majo, tai käytä kaupan majoa. tuikkaa hiukan Pokekastiketta sinne. ratio jotain 6:1. Lisäile vähän kerrallaan maistele ni löytyy hyvä määrä ja kombo.

Tartteeko kertoa miten pasta keitetään? Ja että miten pikkunen parmesan raaste laitetaan pastan päälle? Ei varmaan, mutta tossa toi on. Majot lihan päälle, jotain rehuja. Jos ei ole vettä ni syö pastat raakana. Kai se niinkin käy. Jumalaisen hyvää


481419048_618097394192548_6203137629561553014_n.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Katkarapukeittoa

1kg katkiksia / 120 kappaletta (siis kuorien kera)
4dl valkkaria
4dl kermaa
1 vettä
1-2 porkkanaa
1 iso sipuli
1 palsternakka
1/2 fenkoli
1 valkosipuli
5 rkl tomaattipyreetä
nippu timjamia
suolat ja mustapippurit, rosepippuriakin voipi laittaa jos tykkää
maizenaa jos haluaa paksumpaa rakennetta

Kuori katkaravut, päät ja kuoret kattilaan, liha talteen tietysti ja jääkaappiin myöhempää käyttöä varten.
Pilkotut vihannekset ja tomaattipyreet sinne kattilaan kuorien seuraksi. Freesaile kunnes on sipuli vähän pehmentynyt. Eli ei liikaa, noi katkisten kuoret alkaa jotenkin tekemään pahaa makua jos liikaa niitä keittelee. Viinit sekaan, keittelee että lähtee alkoholin haju, vesi sekaan ja keittelee sen 10 minuuttia. Edelleen, ei liikaa, muuten männöö vituiksi. Sitten kattila liedeltä ja kannen alla saa lepäillä tunnin verran.

Siivilöi neste talteen ja loput menee harakoille tai muille elukoille mitä takapihalta löytyy. Itse tosin taisin vaan laittaa roskiin.
Nesteet takasin kattilaan minkä olet toivottavasti pessyt tässä välillä - ja nyt voi alkaa keitellä kasaan tuota. Kun kolmasosa on haihtunut niin kannattaa maustaa ja alkaa maistelemaan. Jos tuntuu että voisi olla stydimpää ni keittele kasaan vielä hetki. Ja tietysti säädä mausteita mielen mukaan.

Sitten vaan ravunlihat lautaselle, tekemäsi herkullinen kastike sinne sekaan ja syömään :)

479458050_987897582958163_5819380985231430335_n.jpg
 
Ai saatana sentäs että onkin muuten tymäkät ravunmaut nyt kun on yön yli ollut tuo santsikattila (kuva siis eiliseltä) ja maistoi toisen kerran. On oikein tekeytynyt tuolla vielä paremmin.
Herran jestas sentään, jos on rapuihmisiä niin kannattaa kokeilla :)
 
Pakko palata tuon tomaattikeiton ääreen, sitä on nyt täällä kotipiirissä kyselty sen verran kovasti että olen 'joutunut' nyt vähän alle kuukaudessa tehdä tuon neljästi uudestaan. Niin pakkohan sen on olla jollain tasolla onnistunut. Laitan reseptin tohon alle, jos joku muukin siitä sitten vaikka saisi iloa.
Pitää ihan kiittää tästä reseptistä. Oon nyt tehnyt tätä kahdesti ja molemmilla kerroilla täälläkin on perhe nuollut kattilan pohjat. Ensi kerralla pitänee tehdä salaa vain itselle. Sun reseptillä tulee erinomaisen maukas keitto!
 
Ai saatana sentäs että onkin muuten tymäkät ravunmaut nyt kun on yön yli ollut tuo santsikattila (kuva siis eiliseltä) ja maistoi toisen kerran. On oikein tekeytynyt tuolla vielä paremmin.
Herran jestas sentään, jos on rapuihmisiä niin kannattaa kokeilla :)
Jäänyt kelailemaan tuota rapuviritystä. Siis ehdottomasti pitää saada toi loivennettua jollain niinko vaikka kookosmaidolla tms. Toi ravun maku oli vaan liian tymäkkä. Pitää treenata. Niinko meillä täällä vaimon kanssa sanotaa asiassa kun asiassa "Treenia horo, treeniä" :D
 
Näitä ei suoraan ruokajuttuja mutta ruoanlaittoon liittyviä juttuja. Ostin vasta pari vuotta sitten ensimmäisen paistomittarini. Aika pitkään sitä on menty munatuntumalla ja ihan hyvin niinkin on pärjännyt. Mutta ajattelin että mikä jottei, kivahan se on seurailla missä lämmöissä mennään milloin varsinkin kun oli semmoinen iso tynnyrisavustin tulossa käyttöön. No, ostin jostain citymarketista tms sellaisen 15€ perus digitaalisen paitomittarin. Se sano että meillon kotona 36C ja mun nyrkin sisällä lievää kuumetta eli 48C. No, ostin uuden samanlaisen seuraavana päivänä ja se toimi sen kaksi kertaa kun sillä tynnyrisavustimella jotain paistia kärvensin. No ei toiminut enää toissapäivänä kun kaivoin sen jostain kaapista.

Ostin sitten tämmöisen:
d9758ba5-6185-43b0-be23-3189a145d675.jpg289e8fc1-c29b-47f1-be04-0eb8bcbc23d8.jpg

Mun kierossa mielessä avatessani ton Appin ajattelin että harmi kun tuota ei oikein kehtaa tänään käyttää kuumemittarina ja huomenna lyödä sitä jonkun paistin sisään. Kuka mittaa kuumeen mistäkin mutta muistan joskus että multa joskus skidinä se mitattiin sieltä takaa. Alkoi heti mielikuvitus rullaamaan että onkohan se lämpötila jotenkin erilainen siinä reiän ulkoreinalla vrt sisällä? Pitäisiköhän ostaa toinen tommonen ihan vaan jotta pääsisi tuon kokeilemaan? Toi on jotain vähän reilu kymmenen senttiä pitkä, niin noi 5 anturia on noin 3-4cm matkalla. Niin! ta tosiaan, jos ton tuikkaisi sisään yöksi ja laittaisi sen sitten puhelimesta hälyttämään jos vaikka kuume nousee yli 41C niin onnistuu kyllä! Monikäyttöinen vehje, hyvää settiä :D

No jos ihan ytimeen mennään niin poitsu 24v tulee pihvinpaistokurssille tänne viikonloppuna ni ajattelin hifistellä että miten asiat tehdään ihan pilkulleen ;)
 
Viimeksi muokattu:
Näitä ei suoraan ruokajuttuja mutta ruoanlaittoon liittyviä juttuja. Ostin vasta pari vuotta sitten ensimmäisen paistomittarini. Aika pitkään sitä on menty munatuntumalla ja ihan hyvin niinkin on pärjännyt. Mutta ajattelin että mikä jottei, kivahan se on seurailla missä lämmöissä mennään milloin varsinkin kun oli semmoinen iso tynnyrisavustin tulossa käyttöön. No, ostin jostain citymarketista tms sellaisen 15€ perus digitaalisen paitomittarin. Se sano että meillon kotona 36C ja mun nyrkin sisällä lievää kuumetta eli 48C. No, ostin uuden samanlaisen seuraavana päivänä ja se toimi sen kaksi kertaa kun sillä tynnyrisavustimella jotain paistia kärvensin. No ei toiminut enää toissapäivänä kun kaivoin sen jostain kaapista.

Ostin sitten tämmöisen:
Näytä liitetiedosto 18920Näytä liitetiedosto 18921

Mun kierossa mielessä avatessani ton Appin ajattelin että harmi kun tuota ei oikein kehtaa tänään käyttää kuumemittarina ja huomenna lyödä sitä jonkun paistin sisään. Kuka mittaa kuumeen mistäkin mutta muistan joskus että multa joskus skidinä se mitattiin sieltä takaa. Alkoi heti mielikuvitus rullaamaan että onkohan se lämpötila jotenkin erilainen siinä reiän ulkoreinalla vrt sisällä? Pitäisiköhän ostaa toinen tommonen ihan vaan jotta pääsisi tuon kokeilemaan? Toi on jotain vähän reilu kymmenen senttiä pitkä, niin noi 5 anturia on noin 3-4cm matkalla. Niin! ta tosiaan, jos ton tuikkaisi sisään yöksi ja laittaisi sen sitten puhelimesta hälyttämään jos vaikka kuume nousee yli 41C niin onnistuu kyllä! Monikäyttöinen vehje, hyvää settiä :D

No jos ihan ytimeen mennään niin poitsu 24v tulee pihvinpaistokurssille tänne viikonloppuna ni ajattelin hifistellä että miten asiat tehdään ihan pilkulleen ;)
Mulla on tuollainen kanssa ollut jo pidemmän aikaa, oikein kätevä kyllä, ei tarvi johtojen kanssa sählätä uunin luukun välissä. Käyttö tosin vähentynyt sen jälkeen kun Sous Vide systeemin hommasin, ihan parhaat pihvit saa sillä. Tosin välillä kyllä miettii että yhden 200gr pihvin tekemiseen käyttää 8 litraa vettä (toki sen voi käyttää uudestaankin, ettei kaikki mene hukkaan).
 
Mulla on tuollainen kanssa ollut jo pidemmän aikaa, oikein kätevä kyllä, ei tarvi johtojen kanssa sählätä uunin luukun välissä. Käyttö tosin vähentynyt sen jälkeen kun Sous Vide systeemin hommasin, ihan parhaat pihvit saa sillä. Tosin välillä kyllä miettii että yhden 200gr pihvin tekemiseen käyttää 8 litraa vettä (toki sen voi käyttää uudestaankin, ettei kaikki mene hukkaan).
Toi ton edellisen digimittarin testaaminen toissapäivänä itseasiassa lähti siitä että halusin kokeilla onnistuisko tasanen 52C (Sous Vide tarkoituksiin tietty) ihan liedellä jos räpeltäisi. Ihan periaatetasolla tuo on vähän väärin koska pohjasta se on aina kuitenkin lämpimämpi vissiinkin. Mutta jos kääntelisi välillä?

Tosson tossa omalla liedellä 1-18 + boosti ni ei välttämättä ihan mahdoton tehtävä
 
Madraskanaa. Oli se 'Marry me chicken' tuolla joskus aiemmin mikä on hyvää ja sitten on tämä toinen kanaruoka mikä on ollut meillä mukana jo vuosia. Tehnyt tämänkin monasti ja tänään onnistui jotenkin ihan erinomaisen hyvin ja luulen tietäväni mistä se johtui. Joten tässäpä omat löytöni millä lopputuleman saa paremman makuiseksi kuin voisi olettaa reseptiä tuijottaessa.

Eli:
400gr kananfilettä / rintaa mitä ikinään
4 isoa keltasipulia (kyllä, kuulostaa paljolta)
4-6 valkosipulin kynttä
5-7 cm pötkylä tuoretta inkivääriä
jotain puol desiä tomaattipyreetä
2 rkl punaista currytahnaa
200 dl bulgarialaista jugurttia
2-3 dl vettä
ruokosokeria jotain rkl
mustapippuria tietysti perkele
suolaa
kuminaa
puolisen punttia tuoretta korianteria

Tosson pari juttua mitkä oikein tehdessään tekee tästä ihan timantin - 1. sipulia on ihan vitusti niin paree tehdä niistä sitten hyviä 2. korianteri. lopussa, sen kanssa ei saa säästellä. Mutta joo, eli miten liikkeelle:

Pilkkoo sipulit, valkosipulit ja inkiväärit kattilaan tai kasariin missä oliiviöljyt. Päälle ruokosokerit ja suola. Siellä medium lämmöillä ja välillä käännellen niin pitkään että alkaa melkeinpäs ruskistumaan. Tässä ei pitä tosiaan hötkyillä vaan ihan oikeasti niin pitkään että alkaa tulemaan sellaista melkeinpä karamellisoitunutta sipulia sieltä.
Kun alkaa olemaan ruskiaa tuo mössö niin tomaattipyreet ja currytahna sekaan, nostaa lämmöt sinne jonnekin 8/10 pariksi minuutiksi ja sotkee kovasti. Pyree ja currytahna tekeytyy tuossa kivasti. Sitten vaan se pari kolme desiä vettä sinne ja lämmöt takasin mediumille.

Tässä kohti kanat paistumaan superkuumalla pannulla minuutiksi että saavat vähän väriä ja riisit kiehumaan. Kana tulee nopiasti niin voi nekin heitellä jo tonne sipulimössöön. Eli ei tartte olla kypsiä, väri on vaan toi juttu tässä kohtaa, täysin optionaalista, voi heittää raakanakin tonne kun kuitenkin siellä viettää aikaa kiehuvassa sipuliseoksessa. Nyt sitten vaan antaa porista sen verran että on sopiva koostumus tuossa kastikkeessa. Uskoisin ettei tartte paljonkaan 'redusoida' vaan että on valmista noine hyvineen jahka riisit on kypsiä.

Sitten, viimeisin muttei suinkaan vähäisin, puoli punttia korianteria jos on kaksi ruokailijaa. Toi Kertakaikkisesti nostaa tuon kaiken makumaailman ihan eri planeetalle että sitä on riittävästi. Kuvassa ei ole paljon, laittakaa enemmän ;)


WhatsApp Image 2025-04-17 at 21.33.01.jpeg
 
Ylös Bottom