Lautapelit

Keskustelu osiossa 'Muu keskustelu' , aloittajana tvaajasaari, 27.12.2002.

 1. feldon

  feldon KonsoliFIN Alumni

  XBL:
  Pelitoimittaja
  PSN:
  feldon
  Just juu...

  Mitenköhän tuo INWO-korttipeli eroaa "lautapeliversiosta"?
   
 2. Arcane

  Arcane Active Member

  XBL:
  Mad Arcane
  Nuoren serkun kanssa tulee välillä pelattua Hero Questia, ja sitten muiden kaverien kanssa välillä Lord Of The Rings -figuilla. Alkaa jo hieman kyllästyttää nuo Lord of the rings -figut, ne säännöt on ihan ***** paljon pelkkää tuuri peliä.
   
 3. Pepto

  Pepto Guest

  Siin ei oo "rahaa" vaan "actioneita". Toi taitaakin olla suurin ero.
   
 4. Mikko

  Mikko New Member

  Triviali
  kimble
  monopoli
  hotel
  alias
  scramble (en tiia suomalaista nimee)
   
 5. masaf1

  masaf1 Member

  Presidentti on hemmetin hyvä peli, jopa parempi ku Monopoli. Menkäähän etsiskelemään mummojenne ja pappojenne ullakoilta, jos vaikka ko. peli löytyisi :)
   
 6. zacharia

  zacharia New Member

  Ahihihi.
  Me pelataan mökillä monopolia,laivan upotusta ja sitten semmonen peli missä pelaajat laittaa vuorotellen nappeja semmoseen pysty hommaan, ja se joka ekana saa 4 neljä nappia pysty,vino tai vaaka suoraan voittaa. Ei se ristinolla ole koska ei ole ristejä eikä nollia, mutta vissiin sama idea.Se on hauskaa,etenki jos vastustaja on umpihumalassa.
   
 7. feldon

  feldon KonsoliFIN Alumni

  XBL:
  Pelitoimittaja
  PSN:
  feldon
  Jouluna tuli hankittua pari uutta peliä valikoimiin. Tällä kertaa lauta-sellaisia:

  - Carcassonne: Hunters & Gatherers
  Todellinen joulun ja uudenvuoden pelastaja, joka kiinnosti kaikkia - etenkin tyttöjä. Tarkoituksena on metsästäjillä, kalastajilla ja kerääjillä vallata itselleen mahdollisimman otollisia alueita pelilaudalta, joka rakentuu eri tavalla joka pelin aikana. Suosittelen todella lämpimästi.

  - Lord of the Rings: Confrontation
  Frodo kavereineen koittaa saada vietyä Sormuksen Mordoriin ja pahikset koittavat kaikin keinoin tehdä suunnitelmat tyhjiksi. Mainio kaksinpeli joka yhdistelee strategiaa ja bluffailua. Ehdoton hitti ja mahdollinen tuleva klassikko.

  Eipä tullut muutenkaan paketille hintaa yhteensä kuin n. 40 euroa (kaikki uusia), eli halvalla saa todella paljon hyvää pelattavaa. Kunnollinen lautapelihän voittaa konsolipelit 10-0, ainakin mikäli on hyvää peliseuraa.
   
 8. Sormusaave

  Sormusaave New Member

  En hirveämmin lautapelejä pelaa, mutta kaikki eri versiot Trivial Pursuitista (tämä peritneinen ja maapallopainos ovat mieleen) ovat kivaa ajanvietettä, tosin usein peli kestää liiankin pitkään ja lopusta tulee turhauttavaa edestakaisin sahaamista.
   
 9. Dansc

  Dansc New Member

  Lautapelit ovat paljon suurempi käsite kuin useimmat suomalaiset tietävätkään. Suomessa tunnetaan Monopoli, Kimble ja Afrikan tähti, ja sitten sellaisia seurapelejä kuten Alias, Pictionary ja Rappakalja. Siinä se.

  Lautapeleistä minua ehkä eniten kiehtovat ns. saksalaiset lautapelit, "designer gamet". Nimitys tulee siitä, että peleillä on tunnetut julkaisijat, joiden nimi lukee isolla pelin kannessa. Joku Reiner Knizia myy pelejä jo pelkällä omalla nimellään.

  Saksalaisille lautapeleille ominaista on yksinkertaiset säännöt ja helppo pelattavuus. Suurempaa kehittymismahdollisuutta ei useimmissa ole, mutta ne ovatkin kevyitä, hauskoja pelejä, jotka eivät kovin kauaa kestä. Voisin suunnitella esimerkiksi seuraavia pelejä, jotka kaikki sopivat hyvin lautapeliharrastusta aloittaville:

  Settlers of Catan on klassikko (muualla kuin Suomessa). Peli oli ensimmäisiä saksalaistyylisiä lautapelejä ja edelleenkin erittäin suosittu. Pelissä asutetaan Catanin saarta rakentamalla teitä ja asutuskeskuksia saarelta kerättävistä resursseista. Pelin suurin viehätys on resursseilla käytävä vaihtokauppa, mikä onkin välttämätöntä menestyäkseen. Pelilauta rakennetaan joka pelikerralla erilaiseksi, joten peli on aina hieman erilainen. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, hieno peli. Marek Toys julkaisee Settlersistä ensi vuonna (viimeinkin) suomenkielisenkin painoksen, joten pitää toivoa, että se syrjäyttää lopulta vihoviimeiset Kimblet ja Monopolit.

  Carcassonne on melko yksinkertainen ja nopeatempoinen peli. Pelaajat nostelevat yksi kerrallaan pelilaattoja, joissa on joitakin maamerkkejä, kuten teitä, kaupunkia tai luostareita. Laatat asetellaan järjestyksessä jo rakennettuun maastoon niin, että pala sopii viereisiin laattoihin. Näin siis syntyy pikku hiljaa täydellinen osa maastoa. Laatan asetettuaan pelaaja saa laittaa laatalle oman miehensä, jotka tuottavat pisteitä riippuen siitä, laitetaanko ne pellolle, tielle, kaupunkiin vai luostariin. Carcassonne on helposti ymmärrettävä ja hauska peli, joka on Ropecon-turnauksissa ollut erittäin suosittu.

  Ra on erittäin hauska huutokauppapeli. Pelaajat vetelevät yksi kerrallaan esille laattoja, joissa on erilaisia hyödykkeitä. Omalla vuorollaan pelaaja voi aloittaa huutokaupan, jonka voittaja saa kaikki sillä hetkellä esillä olevat laatat. Huutokauppa alkaa myös tietyn Ra-laatan tullessa esiin. Jujuna on, etteivät pelaajat voi tarjota mitä haluavat, vaan kauppavälineenä käytetään aurinkoja, joihin on kirjoitettu auringon arvo. Lisäksi vain yhden auringon voi tarjota kerrallaan, joten jos sinulla ei ole yhtä suurta numeroa kuin toisella, ikävämpi juttu. Laatoista saa sitten pisteitä monella eri tavalla. Erittäin hauska peli, omia suosikkejani.

  Kyllähän näitä riittäisi, mutta en jaksa listata enempää. Suosittelen ostospaikaksi jo edellä mainittua Safe Havenia - Fantasiapeleistäkin saa, mutta pelit ovat yleensä kalliimpia ja Fantasiapelien asiakaspalvelu on... no... sitä ei ole. Safe Havenissa on toinen meininki.

  Peleistä löytyy paljon juttua ja arvioita Mikko Saaren pelisivuilta osoitteesta www.melankolia.net/pelit.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 05.01.2004
 10. super-sampo

  super-sampo New Member

  palkkapäivä on kova peli! kierroksien määrän saa päättää itse ja peli on jännittävä loppuun asti koska rahaa ei saa niin helpolla kuten game of life:ssä.
   
 11. Dansc

  Dansc New Member

  Niin, tämähän on tuon Carcassonen jatko-osa, josta minä pidän itse asiassa vielä enemmän. Ajattelin vain, että parempi puhua ihan vain siitä perus-Carcassonnesta :)
   
 12. Olof

  Olof New Member

  Mielestäni paremmin toimii Risk 2210 A.D.

  Yllätyksellisempi, eikä läheskään niin yksitoikkoinen. Ydinaseet, yeah.
   
 13. feldon

  feldon KonsoliFIN Alumni

  XBL:
  Pelitoimittaja
  PSN:
  feldon
  Kansikuva ainakin on hieno, tosin on paketilla myös kokoa ja hintaa. Osaatko tiivistää, miten pelimekaniikka on muuttunut? Edelleen samat yksiköt ja pöhköt todennäköisyydet?
   
 14. Olof

  Olof New Member

  Sorry Feldon, on vastaus vähän viivästynyt... Mutta tiivistän nyt tähän tärkeimpiä eroja. Perinteistä en ole aikoihin pelannut, joten voi olla väärinkäsitys parista asiasta.

  Vesi on käytössä. Vedenalaisia siirtokuntia on muistaakseni 13. Tämä muuttaa liikkumisen kartalla monipuolisemmaksi. Mantereelle voi siis tulla muustakin suunnasta, kuin vain niistä parista. Veden lisäksi on kuu, jonne voi perustaa siirtokuntia.

  Vanhassa riskissä oli erilaisia joukko-osastoja. Uudessa on vain yhdenlaisia joukkoja. Tämän lisäksi on viisi erilaista komentajaa. Maa-, vesi,- nuke- ja avaruuskomentaja sekä diplomaatti.

  Pelaajat keräävät energiaa, jolla voi ostaa komentajia sekä kortteja, joilla on suuri strateginen merkitys. Energiaa saa valloitettujen alueiden mukaan. Toimii kuten raha. Kortteja on kaikkiaan viittä lajia, kuten on komentajiakin. Kortit vaikuttavat monin tavoin, esim nukekorteilla voi usein ampua ydinaseita. Diplomatiakorteilla estää vihollista hyokkäämästä tietylle alueelle jne.

  Lisäksi sota kestää aina maksimissaan viisi vuotta (viisi kierrosta). Tämä on erittäin hyvä sääntö. Peli kestää viidelläkin kierroksella helposti useita tunteja.

  Pöhköt todennäköisyydet ovat edelleen kuvassa mukana, eli taistelussa heitetään noppaa. Kuitenkin niin monilla asioilla voi vaikuttaa, että ainakin tuntuu siltä, että strategialla on paljon merkitystä. Liikkuminen on vapaampaa, joten vaihtoehtoja on paljon enemmän kuin ennen. Alueiden hallitseminen on vaikeampaa myös. Esimerkiksi kuu on todella helppo vallata ja sieltä saa hyvin energiaa. Se ei kuitenkaan ole usein suosioissa, koska sinne on kovin helppo ampua ydinaseella.

  Ennen yksiköiden asettamista arvotaan neljä aluetta, joista tulee radioaktiivista aavikkoa, jossa ei voi kulkea. Tämä muuttaa usein kulkureittejä, joten samanlaisia alkuasetelmia ei helposti tule vaikka pelaajat olisivat samoja.
   
 15. feldon

  feldon KonsoliFIN Alumni

  XBL:
  Pelitoimittaja
  PSN:
  feldon
  Kiitokset Olofille!

  Viime viikkojen ajan olemme kavereiden kanssa pelanneet useammankin pelin Puerto Ricoa, joka on todella hyvä lautapeli. Myös LotR Confrontation -liiga pyörähti käyntiin. Onko kukaan muu innostunut Puerto Ricosta?
   
 16. Olof

  Olof New Member

  Puerto Rico kiinnostaa. Olen kuullut kehuttavan, vaikka en ole itse sitä päässytkään pelaamaan. Kiinnostuin, kun näin jostain lehtijutusta, että Puerto Rico-niminen peli oli voittanut jonkin strategiapelipalkinnon. Ilmeisesti peli on pari vuotta vanha ja kohtalaisen suosittukin. En voi sanoa tietäväni kuitenkaan paljoa tämän enempää. Kerro ihmeessä lisää...
   
 17. Simppa

  Simppa New Member

  Itseltänikin Puerto Rico löytyy ja kyllä yhdyn hehkutukseen. Ei noppia ja muutenkin suht vähän satunnaisuutta.
  Yksi peli kestää maksimissaan 2 tuntia ja uutta haluaa aloittaa heti putkeen, kun keksii jonkun toisen ratkaisumallin :)

  Kyseessä on siis peli, joka sijoittuu Uuden maailman valloituksen aikoihin. Pelaajat ovat Puerto Ricossa toimivia 'silmää tekeviä' jotka vuorollaan toimivat kuvernöörinä halliten uudisraivausta, tuotantoa, jatkokäsittelyä, myyntiä kaupungin rakennusta ja laivausta.

  Erittäin toimiva ja addiktiivinen. Suosittelen.
   
 18. Lloope

  Lloope New Member

  XBL:
  Lloope
  Näistä perinteisistä peleistä Kimble ja monopoli on parhaat, mutta muista peleistä ainakin Cluedo on ihan kiva. En tosin paljoa ole pelannut, mutta silti ihan hyvä.
   
 19. Oliver

  Oliver KonsoliFIN Alumni

  XBL:
  *offline*
  PSN:
  OliverFIN
  Ei ole kesää ilman Kimbleä. Vielä kun saisin suostutelua systerin myymään mulle vanhan, puisilla pelinappuloilla varustetun Kimblensä. Huippupeli.
   
 20. feldon

  feldon KonsoliFIN Alumni

  XBL:
  Pelitoimittaja
  PSN:
  feldon
  Attikaa, Puerto Ricoa, Carcassonnea ja LotR: Confrontationia ollaan viime aikoina pelattu niin ahkerasti, että konsolipelaaminen on jäänyt vähemmälle. Törmäsinpä tässä myös hyviin nettisivuihin, joissa on paljon kiinnostavaa peliasiaa: www.lautapelit.fi. Etenkin tuo Memoir '44 näyttää houkuttelevalta. Onko kenelläkään kokemuksia?
   

Jaa tämä sivu