Pohjanoteeraus taisi kyllä olla Avowedin "physical" joka oli siis pelikotelo ja latauskoodi sisällä. Mut joo. Kyllähän tämä on aivan naurettavaa touhua. Minä pointti on koko "fyysisellä" kopiolla jos levyllä ei ole käytännössä mitään? Miksei sitten suoraan vaan all-digital?
Ehkä niillä on microsoftilla mennyt puurot ja vellit sekaisin. Ehkä ne eivät ole hiffanneet että pelaajat haluvat levyn JA pelin sillä levyllä. Ehkä ne luulevat että me vain tykätään muovisista ympyrän muotoisista jutuista ja päättivät antaa meille...levyn. Nyt sitten ihmettelevät että miksi me taas mesotaan. Saatiin se levy kuitenkin...
Microsoft jatkaa siis typerällä linjallaan. Uusin Doom jää kyllä tuon takia aleja odottelemaan ja tuo Avowed on kyllä jo tosiaan varmaan se pohjanoteeraus. Siitä pääsisi enää alemmas sillä että siellä olisi tyhjä CD-R ilman pelikuvituksia, eli fyysinen levy.
Menin itse vielä jossain häiriössä ostamaan Great Circlen "fyysisen" 59 eurolla vaikka sekin on samaa paskaa. Peli siis todella hyvä mutta levyllä ei juuri mitään. Lisäksi sen asennus oli jotenkin naamioitu niin ettei edes PS5 näyttänyt asennusta nettilatauksena mutta totesin itse sen sellainen olevan poistamalla levyn siinä kohtaa kun sen luku loppui: asennus loppui mutta sen sai jatkumaan kun painoi "resume".
Homma on siis mennyt MS:n osalta siihen pisteeseen, että ne on tuoneet kilpailijan konsolille peliensä lisäksi ominaisuuden, jolla peittävät pelin asennuksen olevan nettilataus.
Yleensä siis peliä asentaessa se nettiosuus näkyy erillisenä latauksena PS5:lla mutta nyt siinä näkyi koko ajan vain yksi asennus joka alkoi levyasennuksena eikä missään vaiheessa päälle päin pystynyt näkemään että se on pitkälti oikeasti nettilataus.
Joo, on se tietysti myös markkinointia ja palkinto pelintekijöille.
Markkinointia ja sellainen perinnekin ehkäpä ja sen kautta palkinto tai konkreettinen osoitus että homma on pääosaltaan valmis. En ehkä tekijänä itse kokisi kuitenkaan palkinnoksi ja ottaisin mieluusti vaikka lomaa ja/tai rahaa kuin työn jossain muodossa X näytille.
No niin kauan kuin fyysisen pelin voi myydä, lainata ja peliä voi pelata usealla eri laitteella ilman että sitä täytyy ostaa uudelleen, niin kauan fyysisellä pelillä on enemmän arvoa kuin digitaalisella. Niin kauan fyysisessä pelissä on fyysisen pelin etuja vs. digitaalinen.
Totta kai, en minä tästä eri mieltä ole ollutkaan. On kuitenkin saivartelua jos väittää että levy, jossa on jotain pelidataa, on sama asia kuin se fyysinen versio, josta ihmiset on alunperin puhuneet.
Ymmärrät varmasti että kertakäyttöiset latauskoodit muuten tyhjässä pelikotelossa on vähän eri asia.
Totta kai, samoin kuin ne fyysiset, joissa ei ole edes peliä vaan muuta fyysistä kamaa. Fyysinen (tai sen ydin) on käsittääkseni kuitenkin aina nimenomaan ymmärretty fyysisenä mediana, eli levynä, jossa se pelin data on. Kaikki muu "fyysinen" aina pelikoteloa myöten on ollut lähinnä sitä paketointia. Nykyään siis tuntuu että fyysinen ei enää tarkoita pahimmissa tapauksissa kuin sitä, että pelillä on fyysinen paketointi, mikä ei ole yhtään enää sitä miten se on alunperin ymmärretty, saati meille "myyty".
Edelleen en pelin painamisesta tiedä, mutta kyllä siinä hyvin tarkkana ollaan ennenkuin tällaista tietoa päästetään mihinkään kosketuksiin julkisen verkon kanssa. Tosiaan mahdollista varmasti siirtää verkon yli, mutta tehdäänkö näin siltikään koska riskit?
Varmasti ollaan tarkkana mutta onko myöskään joku postitus sen turvallisempi kuin turvattu yhteys tms. Olisi kyllä mielenkiintoista tietää että viedäänkö ne tosiaan yhä aina fyysisellä muodossa perille. Veikkaisin siis itsekin että varmasti pääosin näin yhä tehdään mutta olisi kyllä outoa jos ei olisi edes osittain siirrytty myös verkon yli siirtämiseen.
En itseasiassa tiennyt että elokuvateattereissa streamataan leffat nykyään. Eikö kuitenkin ainakin jokunen vuosi sitten digiprojektoreihin tuotu elokuvat kovalevyillä paikan päälle?
Sittenhän meitä on kaksi, sillä minulla on vain joku sumuinen muistikuva jostain elokuvan lataamisesta teatteriin. En tiedä kuinka yleistä mutta väittäisin että ainakin mahdollista. Se siis kai ladataan teatteriin talteen ja sen voi toistaa lisenssin mukaisen määrän tms.
Olisikohan tuo ollut jostain paikallislehden jutusta pienempää teatteria koskevasta artikkelista. Kuulosta täysin loogiselta kun ne systeemit on muutenkin pitkälti digiä nykyään. Siellä mitään filmikeloja ole enää pitkään aikaan ollut missään.
Striimausta en tuolla tosin tarkoittanut, vaan sitä että se ladataan ja toistetaan paikallisesti. Yhteys on varmasti sen verran turvallinen että uskaltavat tehdä ja sen kautta siis uskoisin että miksei pelienkin tiedostoja yhtä lailla voisi siirtää verkon yli.
En ole julkaisupäivän päivitysten fani, mutta pelaan silti mieluummin vähemmän bugista peliä.
Minä taas arvostaisin että pelit hiottaisiin Nintendon tapaan valmiimmiksi eikä mitään oletuskorjauksia joka peliin koska voi. Nykyään se ajatus on nimenomaan se että tehdään ja korjataan sitten myöhemmin. Ja ymmärrän kyllä pelien nykykoot ja monimutkaisuudet jne. Goty-version tai muun ostamalla saa nykyään (ehkä) sen toimivan version fyysisenä. En kyllä itsekään pääasiassa enää näihin usko tai niitä odota ja olen tyytynyt
siihen että edes saa jonkin fyysisen, jossa olisi mieluusti mahdollisimman paljon dataa levyllä eli korjausfilut mahdollisimman hillityn kokoisia.
Jokainen toki varmaan toivoo mahdollisimman toimivaa peliä heti paketissa, joten on vähän ristiriitaista toivoa "vähemmän bugista peliä" nimenomaan patcihen kautta jos vaihtoehto olisi "vähemmän buginen peli" suoraan levyltä. Näitähän tässä kuitenkin mielestäni verrattiin, sillä kritisoin nimenomaan sitä että tarkoituksella laitetaan se rikkinäinen/vajaa peli levylle vaikka sitä peliä tiedetään väännettävän vaikka vielä kuukauden verran pidempään. Minä voisin odottaa fyysistä sen verran että saisivat sen paremmassa kunnossa levylle, jos se sen vaatisi. Mutta tiedän että suurin osa pelaajista on kärsimättömiä mulle-kaikki-heti-tyyppejä (pelien osalta), joten eipä se ole mahdollisuus.
Mun mielestä day 1 patchit on nykyään vain hyvä asia. Miettii että jos peli olisi valmis yli kuukautta ennen julkaisua eikä siihen enää sen jälkeen koskettaisi, pelintekijät saisivat joko kenkää tai siirtyisivät suoraan seuraavan pelin pariin jos sellainen on jo tiedossa. Tämä suorastaan takaisi sen että peli ei myöskään julkaisun jälkeen tule saamaan kauhesti tukea ja jää sellaiseksi kuin se julkaisussa nyt sattuisi olemaan. Tälleenhän pelit julkaistiin ennen kuin internet yleistyi konsolien puolella niin tuntuisi vähän hölmöltä siirtyä vanhoihin tapoihin, joissa bugiset pelit jäivät bugisiksi.
En ole sanonu etteikö korjaukset olisi hyvä asia ja etteikö niitä saisi ja pitäisi tehdä.
On kuitenkin täysin eri juttu korjata peliä kuin laittaa tietoisesti vajaa tai rikkinäinen versio levylle tiedostaen, että se saa ison päivityksen/korjauksen heti julkaisussa.
Mitä minä siis sanon: pelit pitäisi tehdä fyysiselle medialle valmiimpina. Nykyään ne heitetään sinne viikkoja tai kuukausia ennen julkaisua sellaisessa vaiheessa, että ne vaativat järjestään korjauksia ja/tai päivityksiä. Ne eivät ole mitään "oho, tämä olikin rikki"-tason juttuja, joita pitää myöhemmin korjata, vaan ne on asioita, joiden tiedetään olevan rikki tai vajaita jos siinä kohtaa kun ne levylle laitetaan. Niissä on ihan merkittävä ero.
Totta kai myöhemmin ilmaantuvia ongelmia pitää korjata koska se on mahdollista. Nykyaika on vain sitä, että ne korjaukset on pahimmillaan yhtä isoja kuin peli, siinä missä ennen vanhaan korjaukset oli tosiaan patcheja, pieniä tiedostoja, jotka korjasivat jonkin asian kuntoon.
Nykyään kun on nopeat nettiyhteydet ja muut, niin ei enää välitetä missä kunnossa ne pelit on: ainahan voi korjata jälkeenpäin tai vaikka tehdä koko pelistä jokin uusi versio, tyyliin Cyberpunk 2077. Ja kyllä, ääripään esimerkki mutta järjestään jokainen nykypeli vaatii sen Day One -patchin. Missään muulla alalla ei taida olla tuotteita, jotka myydään oletuksena rikkinäisinä/vajaina ja niille tulee heti korjaussarja kylkeen.
"Hei tässä tämä uusi BMW ja se moottoriohjausyksikön korjauspaketti tulee sitten viikon päästä, niin pääset ajelemaankin."