Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Pelikirjallisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja stammy
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Pelikirjallisuus

Suuret kiitokset kaikille joukkorahoittajille, kun olette mahdollistamassa tätä kirjaa. Juuri päättynyt mesenaattikamppis toi X-COM - tietokonepelien klassikot -kirjalle komean 9253 euron rahoituspotin. 273 kertaa kiitos!
 
Vastaus: Pelikirjallisuus

Tässä kuussa pitäisi ilmestyä Kaikkien aikojen pelit niminen kirja. Kirjoittajana Aleksandr Manzos, joka kirjoittaa Pelit-lehteen arvosteluja. Kirjassa on kerrottu kolmestakymmenestä klassikkopelistä, joissa on mukana myyntimenestyksiä, ikivihreitä ja oman genrensä huippuja. Uusimmassa Skrolli-lehdessä juttua:
Skrolli pääsi tutustumaan ennakkoon osaan kirjan sisällöstä. Teksti on mukaansatempaavaa, ja vaikka kirjassa on paljon tekstiä ja vähän kuvia, ei sitä voi haukkua paperinmakuiseksi. Mitä pidemmälle teokseen syventyy, sitä enemmän alkaa tehdä mieli kokeilla kirjassa esiteltyjä klassikkoja. Kuvat peleistä eivät tätä tuskaa ainakaan helpota.​​
 
Vastaus: Pelikirjallisuus

Luin saman jutun tänään ilmestyneestä Skrollista. Ehkä kirjoittajan omat mieltymykset näyttelevät tässä turhan isoa roolia, mene ja tiedä.

Merkittävimmät 30 peliä ajautuvat ainakin viidelle vuosikymmenelle, jolloin aivan marginaalissa paukutellut byrokratiasimulaattori tuskin on vahvin valinta tähän ryhmään. Muuten oli kyllä ilo huomata esimerkkien löytyvän monilukuisena omasta pelihistoriasta.
 
Nyt on syksyllä ilmestynyt melkein päivälleen kaksi suomenkielistä kirjaa, jotka pyrkivät osoittamaan että pelit ovat muutakin kuin aivotonta viihdettä.

Aleksandr Manzos: Pelit elämän peilinä

Takakannen teksti:
Pelit elämän peilinä on yleistajuinen tietokirja, joka pureutuu digitaalisten pelien viehätyksen syihin ja merkityksiin. Kirjassa käsitellään pelejä muun muassa tarinankerronnan välineinä, simulaatioina ja pakopaikkoina. Vertailukohtia haetaan kirjallisuudesta, filosofiasta ja muusta kulttuurista. Pelejä harrastavalle teos tarjoaa uusia näkökulmia, aiheeseen tutustuvalle laaja-alaisen johdannon. Aleksandr Manzos on peleihin erikoistunut vapaa toimittaja ja pitkäaikainen Pelit-lehden avustaja. Hänen esikoiskirjansa Kaikkien aikojen pelit (2017) oli läpileikkaus pelikulttuurin klassikoista.
Juho Kuorikoski: Pelitaiteen Manifesti

Takakannen teksti:
Miksi Dark Souls vetää puoleensa miljoonia pelaajia? Miten Grand Theft Auto koettelee moraalia? Mitä pelit kertovat meille maailmasta?
Digitaalisia pelejä kritisoidaan viihteellisyydestä ja kaupallisuudesta, mutta niillä on oma vahva taiteellinen ulottuvuutensa. Pelaaja itkee, nauraa, suuttuu ja liikuttuu tehdessään valintoja pelin mikrokosmoksessa. Parhaimmillaan pelit saavat pelaajan kyseenalaistamaan, kysymään ja ottamaan kantaa.
Pelitaiteen manifesti esittelee pelien maailmaa mukaansatempaavasti mutta astetta syvällisemmin, ravistellen vallitsevia asenteita. Teos pohtii pelien asemaa seitsemän vanhemman taiteen perillisenä. Kirjallisuus, teatteri, kuvanveisto, maalaustaide, musiikki, arkkitehtuuri ja elokuva yhdistyvät peleissä uudeksi taiteen muodoksi, jossa kokemus ja merkitykset syntyvät oman toiminnan myötä.
Miksi tätä pelien ominta voimavaraa ei ole kehitetty täyteen mittaan? Vastausta etsiessä kuljetaan Pongin ja Tetriksen yksinkertaisesta kauneudesta Civilizationin strategiallisuuteen ja merkkiteos Witcherin monisävyiseen kerrontaan.
Teos avaa pelien maailmaa runsailla digitaalisten pelien historiasta poimituilla esimerkeillä. Se sopii innoittajaksi niin pelaajille ja pelinkehittäjille kuin kaikille kulttuurista ja taiteesta kiinnostuneille.
Yle on tehnyt kolme juttua Manifestista. Nettiartikkeli, radiohaastattelu ja tv-uutinen.
Artikkeli: Koulukiusattu tietokirjailija oppi etiikan ja moraalin tietokonepeleistä ja ravistelee nyt peliasenteita: "Pelaamalla huomasin, että tähän maailmaan vaikutetaan keskustelemalla ja älyn kautta"
Radiohaastattelu Areenassa: Juuso Pekkinen - Kurottavatko muut taiteet kohti pelejä?
TV-uutinen: Yle Uutiset 18.00 (kelaa kohtaan 16:20)
Lisäys, tämä artikkeli tuli juuri äsken: Peli voi olla myös taideteos eikä pelkkä talousnumero – "Minua on jo pitkään rieponut tapa, jolla peleistä puhutaan"

Olen lukenut Pelit elämän peilinä kokonaan ja Manifestin sivulle 137, vähän ennen puoliväliä. Näyttää siltä, että kirjat kirjoittavat aiheesta eri näkökulmista, ettei tule hirveästi päällekkäisyyttä. Olisiko näissä ideaa pukinkonttiin? :)
 
Viimeksi muokattu:
Pelit elämän peilinä on ehdolla Helmet kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Sivulla on linkki yleisöäänestykseen.
Helmet-kirjallisuuspalkinnon finalistit 2019 -helmet

Ei voittanut kirjallisuuspalkintoa.
Yleisön suosikiksi Minna Rytisalon teos Lempi -helmet

Manzosilta on tulossa uusi kirja.
Suomalaisten pelitoimittajien uutuuskirja ”Pelien äärettömät maailmat” pyrkii päivittämään käsitykset pelimaailmoista -muro

Pleikkarin Suomen valloituksesta kertova kirja on joukkorahoitettavana.
Pelaajalehden toimitukselta tulossa mielenkiintoinen kirjauutuus: PlayStation-kansa – kuinka Pleikkari valloitti Suomen

Yhteisörahoitetaan Mesenaatin kautta: bit.ly/playstationkansa

Osallistuin ja mikäli rahoitus toteutuu, on sieltä tulossa oma kopio nimikirjoituksin.
playstationkansa-spread-mockups-2-800px_3-620x422.png

Lisää: https://pelaaja.fi/uutiset/playstation-fanit-huomio-pelaajan-uusi-kirjaprojekti-taalla
 
Onko jotain peleihin liittyviä kirjoja joita pitäisi ehdottomasti lukea? :D

Mielellään niitä Suomenkielisiä.
 
Ylös Bottom