1) minusta on kiva omistaa pelejä (tai digilisenssejä mutta kuitenkin)
Ilman Game Passia en itse olisi All Digital Series S konsolia edes ostanut, vaikka digitaalisuus viehättää, sillä jotenkin lisenssien omistamista en ole ymmärtänyt oikein missään formaatissa (pl. kirjat) ja digitaalinen hinnoittelu voi jättää digitaalisen pelaajan melkoisen epäreiluun tilanteeseen. Nyt jo nähty, että varsinkin PS5:lla (79,95€ ovh) tämä on todellisuutta, eikä myöskään Xboxilla paras hintataso kyllä löydy MS:n kauppapaikalta. Sinänsä varsin nurinkurinen tilanne, kun parhaat katteet kuitenkin on jo muutenkin digitaalisissa myynneissä, mutta siltikin pitää vielä lypsää vähän lisää. No maksajat maksaa ja markkinat määrää, ei auta valittaa.
Mutta ymmärrän hyvin kyllä sinänsä tämän ja tästä lähtökohdasta ei tietenkään sovellu nämä palvelut. Itse en pidä digitaalisia ostoksia läheskään fyysisenä formaatin kaltaisena tuotteena, enkä kyllä pelkästään näiden kanssa pelaisi, vaikka omistankin parikymmentä lisenssiä. Musiikissa ostan edelleen vinyyliä säännöllisesti, mutta Spotify on ollut jo pitkään ykköskanava musiikin kulutukselle. Elokuvia en ole ostanut moneen vuoteen ja DVD-kokoelma meni joskus GameStoppiin, kun niistä sai rahaa. Netflix, Yle Areena, Viaplay ja muut digitaaliset streamauspalvelut ovat ykkösiä olleet jo pitkään. Kirjoissa sentään myös vanhan koulukunnan formaatti sopii käteen, vaikka Elisa Kirjan ja Kobon yhdistelmä toki erityisesti reissuissa voittaakin käyttömukavuudessa (ja on siis ainoa tapa, jolla olen itsekin kokenut lisenssit aivan ok tavaksi kuluttaa).
2) ne pelit mitkä oikeasti kiinnostavat, eivät loppujen lopuksi tule juurikaan kalliimmaksi kun gamepassin jatkuva tilaus, koska PC puolella on huikeita alennuksia ja jopa AAA pelejä jaetaan ilmaiseksi (epic store ym.)
PC-maailma ei näin
konsolipuristille ole tuttu omakohtaisesti, mutta huomaan katsovani monia pelejä Switchillä (mm. Hades, Final Fantasy X/X-2 HD, Tales of Vesperia, Ori and the Blind Forest, Dragon Quest Builders 2) sillä silmällä, että ne tulee pelattua joka tapauksessa Series S:lla, koska Game Pass, vaikka sopisivatkin ehkä muuten hyvin Switchillä pelattavaksi.
Ja kun miettii, että tässä alle vuoteen on tullut pelattua jo pelkästään Day One Xbox-julkaisuina Gears Tactics, The Medium, Octopath Traveler, Dragon Quest XI S ja Outriders sekä muuan muassa Yakuza: Like a Dragon, The Outer Worlds, Football Manager 2021, Ori and the Will of the Wisps ja niin edelleen, niin eipä tosiaan ole tarvinnut laskea, että jääkö tässä voitolla. Kyllä tässä on jäänyt voitolle jo ensi vuodenkin puolesta.
3) monet pelit pelaan pitkällä,aikajänteellä,vasta läpi, ärsyttäisi ajatella että peli on NYT pelattava, koska se voi lähteä palvelusta
Tämä on tottakai totta, ainakin siis niiden 3rd partyjen osalta. Itsekin huomaan joskus priorisoivani pidempään palvelussa olleita 3rd partyja juuri tästä syystä ja ostettujen pelien backlog jää useimmiten Game Passin jalkoihin. Toki lähtevien pelien alennus on ihan kiva homma tältä kannalta, mutta parasta olisi, jos jokaisella pelillä olisi selkeästi määritelty päivämäärä, jotta voisi veikkailun sijaan sen perusteella valita, että mitä seuraavaksi pelaisi. Muutenkin tuon oman Game Passin 60+ pelin backlog kun kuitenkin olisi kiva tämänkin puolesta saada järjestykseen.
Ja toisaalta, jos peleillä olisi selkeästi poistumispäivä esillä, niin monesti voisi alennuksista myös Game Passissa olevia pelejä ostaa, jos tietäisi tarkasti, että tuo on poistumassa sellaisella aikajanalla, ettei sitä itse enää ehdi pelata.
4) tykkään palata parhaisiin peleihin vielä vuosienkin päästä, retropelit kunniaan
Jep, samaa mieltä ja tässä nimenomaan nämä palvelut voivat jopa olla hyödyksi, kun moderneille konsoleille voidaan tuoda vanhoja klassikoita digitaalisesti ja näin pidetään elossa nekin pelit, joita ei muuten enää oikein löydy fyysisesti, eikä näitä pyörittäviä konsoleita välttämättä enää ole.
Game Passiin on ihan tässä hiljattain tullut mm. Blinx, Psychonauts ja Crimson Skies alkuperäiseltä Boksilta ja tätä samaa toivottavasti nähdään jatkossakin. Myös Switchin verkkopalvelun mukana tuleva NES- ja SNES-aarreaitta saa itseni maksamaan tuosta verkkopelaamisesta, vaikka itse verkkopelaaminen ei riittäisi perustelemaan edes tuota hyvin maltillista summaa. Huhuissahan Switchille olisi tulossa myös vähän tuoreempien konsolien julkaisuja, joka toivottavasti toteutuu. Esimerkiksi GameCubelta voisi useampikin peli maistua.
EDIT: Kun oli puhetta Flight Simulatorin mikromaksuista, niin en tiennytkään niiden siis tarkoittavan tätä:
Kuulostaa oikein hyvältä, win-win-win tilanteelta jopa, mutta tottakai, jos periaatteessa ei saa mitään myydä, niin sitten tämäkin voi kuulostaa huonolta.