Tämä on tietyllä tapaa ongelma, mutta vaikka EA:lla, Ubisoftilla, Microsoftilla ja Activision Blizzardilla on omat launcherit, niin suurin osa heidän peleistään löytyy silti Steamista ja varmaan aika iso osa myös Epic Storesta. Toisin sanoen siellä on vaihtoehtoja, mutta halutessaan kaikki (suurin osa) on tarjolla myös keskitetysti.
Näinhän se on mutta konsolivalmistajien tie on sitten pahimmillaan samaa kuin Segalla. Valmistavat enää pelejä myyntiin muiden alustoille. Totta kai parhaassa tapauksessa on sekä se oma konsoli että ekosysteemi, joka ulottuu myös muille laitteille mutta vähän vaikea uskoa että kehitys menisi muka siihen suuntaan että erillisiä konsoleita roikutettaisiin mukana jos voitot tulee ihan muualta. Konsolit kuitenkin kai pääosin nytkin olleet vain tapa saada ostajia "kauppapaikalle" ja niitä on paljolti myyty nimenomaan tappiolla. Mikä järki niissä noiden osalta enää olisi jos kuluttajien kukkarolle pääsisi ilmankin ja halvemmalla?
Näitä meikäläisen kauhukuvia siis taas tässä
En myöskään usko, että Sony sivuuttaisi Steamin, vaikka toisivat oman launcherinsa PC:lle. Siinä on niin iso asiakaskunta ja niin iso markkinapaikka. Tosin Sonyn oma kauppa/launcher voisi tuoda samanlaisia etuja kuin Microsoft Storessa nyt on. Eli pelien tallennukset toimivat ristiin PC:n ja konsolin välillä, sama profiili ja samat tiedot molemmilla alustoilla, PS+ tilaus ja pelikatalogi, sekä konsolin kanssa yhtenevät Achievementit/Trophyt.
MS onkin hyvä esimerkki mihin se laajentuminen voi johtaa. Konsolimyynneissä se varmasti näkyy että Xboxin peleistä suuren osan voi pelata myös pc:llä tai Game Passilla. Siinä äkkiä tulee bisnesukkeleilla mieleen kysymys että kannattaako tai tarvitseeko erillistä konsolia enää ollenkaan (jos ei tuota ja tulot saa muilta kauppapaikoilta tai alustoilta).
Samaa siis pelkään voivan käydä laajemminkin - jos siis tuolle tielle mennään ja se firmoille tuottaa tulosta.
Näissä "yleisissä laitteissa" on aina se haaste, että vaikka rauta olisi samaa niin käyttöjärjestelmä ei välttämättä olekaan. Jos nyt jätetään streamaus pois laskuista, niin tällaisen yleislaitteen sisuksista pitäisi löytyä jonkinlainen yhteensopiva käyttöjärjestelmä, joka niitä pelejä sitten pyörittäisi. Siitä taas pitäisi päästä yhteisymmärrykseen. Se ei ole kovinkaan yksinkertainen kuvio, kun tiedetään että Linux on maailman käytetyin OS ja samalla yhdellä konsolivalmistajalla on vahvasti oma lehmä ojassa sen käyttöjärjestelmän suhteen. Erityisen vaikea on nähdä Nintendon lähtevän tällaiseen.
Ehkä käytin turhan epämääräistä kieltä kun periaatteessa viittasin tietokoneisiin eli siihen mitä enemmistö käyttää jo nyt: Windows PC. Sinnehän ne omat myyntipaikat ja alustat saa tehtyä siinä missä Steam ja vastaavatkin on. Pointtina lähinnä että ne "dedikoidut" laitteet, eli konsolit, jää pois ja olisi enää kaikilla oma "Steam".
Eikä siinä mistään yhteensopivuudesta tarvitse välittää tuossa tarkoittamassani skenaariossa. Riittää että se Steamin tapainen alusta pyörii, jolloin loppu on käyttäjästä kiinni. Täytyy siis vähän ymmärtää että riittääkö oman koneen speksit vai ei.
Toki jos se yleinen laite tarkoittaa jatkossakin samaa kuin tämän päivän PC, niin sittenhän tulevaisuus on jo tavallaan täällä.
Niin, tätähän minä tosiaan siinä tarkoitin, eli mitä tahansa mikä ei ole konsolin tapainen suljettu systeemi. Eikä jakseta saivarrella että onko Windows suljettu systeemi vaiko ei. Sille saa Steamin kaltaisen oman kauppapaikan, joten se riittää minulle sellaiseksi eroksi, jolla on tässä kohtaa merkitystä. Ymmärtääkseni MS kun ei ainakaan vielä laskuta mitään ekstraa pc:llä pelaamisesta, Steamin käytöstä tms.
Sisällön jakaantuminen ei sinänsä ole ongelma, koska "access" on niin helppoa nykyajan älylaitteilla, eikä sopimuksia tarvitse tehdä pitkiksi ajanjaksoiksi.
Koen kyllä itse sen enemmän ongelmaksi kuin sisällön laadun. Varsinkin jos se kiinnostava ja/tai laadukas sisältö on pirstaloitunut moneen palveluun, niin ottaahan se päähän kun ei yhdellä eikä edes parilla tilauksella voi katsoa kaikkea mitä haluaisi.
Tosin oli minulla siinä toisessa lauseessa paha ajatusvirhekin. Kirjoitin ettei laatu olisi laskenut mutta kyllähän se yleisesti kokonaisuuden suhteen laskee mikäli tulee aiempaa enemmän huonoa tai keskivertoa kamaa. Tarkoitin siis siinä kohtaa sanoa että hyvän sisällön määrä ei mielestäni ole laskenut vaan sitä vähemmän hyvää on tuotettu aiempaa enemmän. Laatu siis kokonaisuudessaan laskee mutta hyvää sisältöä koen olevan enemmän kuin koskaan ennen. Tosin sitäkin voi hämärtää se että myös pääsy niihin on entistä paljon, paljon helpompaa.
PS. Mikä on muuten se "ennen" tai "aiemmin" kun sitä ei ole määritelty?
Ainakin siihen aikaan kun ei ollut striimauspalveluita yhtään, oli sisältöä kovin suppeasti tarjolla. Ainakin täältä Suomesta katsoen. Siihen nähden se hyvä sisältö on ihan järkyttävästi kasvanut, huolimatta siitä että huonomman kaman määrä olisi myös räjähtänyt.
Laatu on mielestäni laskenut ja tämä näkyy myös nimekkäiden näyttelijöiden tähdittämissä rainoissa. Esim. Ryan Gosling ja Chris Evans ovat (Gosling varsinkin) ovat yleensä olleet liitettävissä hyviin flikkoihin. Netflixin The Gray Man oli kuitenkin todellista kuraa.
Näin voi kyllä ollakin mutta henkilökohtaisesti koen että on ihan järkyttävästi sarjoja, joita pitää vain skipata tai jättää katsomatta vain sen takia että on niin paljon parempiakin. Jokin aika sitten nuo skipatut sarjatkin olisi olleet loistavia mutta tuntuu että se rima on noussut niissä hyvissä ihan järkyttävästi.
Leffat taas olen jättänyt aika vähiin kun nykyelämässä on helpompi katsoa tunnin jakso sarjaa kuin 2-3 tuntia leffaa. Varsinkin se "trendi" että leffat on yli 3 tuntia on järkyttänyt ja aika moni kehuttu leffa on juuri kestonsa vuoksi katsomatta. Ei vain löydä aikaa (lapsiperheessä). Osissa en leffoja viitsi katsoa.
Tästä "massakuluttamisesta" on täällä varmasti mainittu aiemminkin, joten en ala sitä yksityiskohtaisemmin avaamaan. Se mielestäni on vain omiaan vaikuttamaan ihmisten kuluttamistottumuksiin ja täten myös muokkaa kuluttajakäyttäytymistä siten, että rahan puhuessa se voi vaikuttaa pelien sisältöön erityisen vahvasti.
En ole eri mieltä. Sitähän ne voittoa tavoittelevat firmat tekevät millä voittoa saadaan. Yksinkertaista vaikka tympeää onkin.