No, periaatteessa kyse ei ollu siitä et kuka on isoin pelialan toimija, eikä tässäkään kyse oo kuin konsoleista, ja vielä nimenomaan tarkemmin tehokonsoleista joiden kilpailu käydään kahden valmistajan välillä.Tässä tietty pitää vähitellen pohtia sitä konsolimarkkinaakin uusiksi. Onko se loputtomiin pelkkää tehojen kasvattamista vai lisensoituja laitteita, pilvipelaamista, sovellus. Jo ennen Activision-Blizzard-kauppaa MS omisti enemmän studioita sekä pelinimikkeitä kuin kilpailijansa ja kaupan myötä ero on luonnollisesti kasvanut. Julkaisijatoimintaan painottuminen lisäisi todennäköisesti yritysostoja ja pelintekijöiden siirtymistä sen omistukseen. Ja vaikka Playstation olisi ainoa toimija markkinoilla, tarvitsee se pelejä toimiakseen. Tämän skenaarion toteutumiseen en itse edes jaksa uskoa. Usein myös unohtuu, ettei Sony ole pelialan suurin toimija. Tencent on, eikä sillä ole minkäänlaista konsolia ainakaan länsimaissa.
Monopoliasema onkin vinkeä näkökulma, koska PC-pelimarkkinoillahan se on jo käytännössä totta. Steam on täysin dominoiva jakelualusta, joka toimii täysin dominoivalla Windows-käyttöjärjestelmällä. Harvemmin näistä kuulee kuitenkaan niin paljon soraääniä, koska on vain niin näppärää kun "kaikki" ohjelmat ja pelit toimivat niillä oletusvaihtoehdoilla.
Kaikesta MS-allergiasta huolimatta nämä tuoreimmat huhut ovat minunkin mielestä epäsuotuisia. En halua, että Sony rellestää "yksin" markkinoilla sen enempää kuin haluan MS:n ostavan kaiken mikä irti lähtee. Eletään kyllä todella erikoista aikaa tämän harrastuksen osalta ilman näitä huhujakin. Valtava määrä irtisanomisia, AAA-tuotosten kyykyttäminen indiekehittäjien toimesta, tekoälyn soveltaminen...
ps. Viisastelut 100 % markkinaosuusvaatimuksesta monopolista puhumiseen voi jättää kirjoittamatta. Tai sitten hyväksyä se tosiasia, että Sonyn markkinaosuus ei myöskään sitä ole.
PC puolella joo Steam dominoi, mut ei sillä kuitenkaan kilpailun puutetta oo. Epic Gamesin oma kötöstys elää rinnalla ja tarjoaa ilmasia pelejä ja aika poskettomia alennuksia (10€ uusiutuva alekuponki jouluisin yms) koukkuna houkuttelemaan ihmisiä. Lisäks PC ei oo myöskään suljettu alusta, ei Steam oo ainut vaihtoehto mistä voi pelinsä ostaa, vaikka aika moni niistä sit loppupeleissä kuitenkin päätyy sinne aktivoitavaks.
Windowskin on joo valtaosassa koneista käytössä, mut alkaa Linux samalla nostamaan päätänsä ihan kelpona vaihtoehtona. Valve on ite nähny ehkä eniten vaivaa mihinkään muuhun firmaan verrattuna siihen Linux tukeen panostamiseen nähden, ja siellä onkin tapahtunu vuosien varrella sellasia harppauksia et enää Linuxilla pelaaminen ei automaattisesti tarkoita huomattavasti rajatumpaa pelivalikoimaa.
Loppujenlopuks koen kuitenkin edelleen et PC ja konsolit on kuitenkin nimenomaan näissä asioissa sen verran erilaisia ettei suoraa vertausta oikeen voi tai kannata tehdä. Konsolit on huomattavasti suljetumpi markkina sen suhteen että mistä pelejä oikeasti voi edes ostaa. Xboxille taitaa saada vielä aktivointikoodeja, mut Sony on niistä jo kauan aikaa sitten luopunut, jättäen tasan yhden ostopaikan digipeleille joka ei luonteensa vuoksi yksinkertaisesti salli minkäänlaista kilpailua.