Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Tässä tietty pitää vähitellen pohtia sitä konsolimarkkinaakin uusiksi. Onko se loputtomiin pelkkää tehojen kasvattamista vai lisensoituja laitteita, pilvipelaamista, sovellus. Jo ennen Activision-Blizzard-kauppaa MS omisti enemmän studioita sekä pelinimikkeitä kuin kilpailijansa ja kaupan myötä ero on luonnollisesti kasvanut. Julkaisijatoimintaan painottuminen lisäisi todennäköisesti yritysostoja ja pelintekijöiden siirtymistä sen omistukseen. Ja vaikka Playstation olisi ainoa toimija markkinoilla, tarvitsee se pelejä toimiakseen. Tämän skenaarion toteutumiseen en itse edes jaksa uskoa. Usein myös unohtuu, ettei Sony ole pelialan suurin toimija. Tencent on, eikä sillä ole minkäänlaista konsolia ainakaan länsimaissa.

Monopoliasema onkin vinkeä näkökulma, koska PC-pelimarkkinoillahan se on jo käytännössä totta. Steam on täysin dominoiva jakelualusta, joka toimii täysin dominoivalla Windows-käyttöjärjestelmällä. Harvemmin näistä kuulee kuitenkaan niin paljon soraääniä, koska on vain niin näppärää kun "kaikki" ohjelmat ja pelit toimivat niillä oletusvaihtoehdoilla.

Kaikesta MS-allergiasta huolimatta nämä tuoreimmat huhut ovat minunkin mielestä epäsuotuisia. En halua, että Sony rellestää "yksin" markkinoilla sen enempää kuin haluan MS:n ostavan kaiken mikä irti lähtee. Eletään kyllä todella erikoista aikaa tämän harrastuksen osalta ilman näitä huhujakin. Valtava määrä irtisanomisia, AAA-tuotosten kyykyttäminen indiekehittäjien toimesta, tekoälyn soveltaminen...

ps. Viisastelut 100 % markkinaosuusvaatimuksesta monopolista puhumiseen voi jättää kirjoittamatta. Tai sitten hyväksyä se tosiasia, että Sonyn markkinaosuus ei myöskään sitä ole.
No, periaatteessa kyse ei ollu siitä et kuka on isoin pelialan toimija, eikä tässäkään kyse oo kuin konsoleista, ja vielä nimenomaan tarkemmin tehokonsoleista joiden kilpailu käydään kahden valmistajan välillä.

PC puolella joo Steam dominoi, mut ei sillä kuitenkaan kilpailun puutetta oo. Epic Gamesin oma kötöstys elää rinnalla ja tarjoaa ilmasia pelejä ja aika poskettomia alennuksia (10€ uusiutuva alekuponki jouluisin yms) koukkuna houkuttelemaan ihmisiä. Lisäks PC ei oo myöskään suljettu alusta, ei Steam oo ainut vaihtoehto mistä voi pelinsä ostaa, vaikka aika moni niistä sit loppupeleissä kuitenkin päätyy sinne aktivoitavaks.

Windowskin on joo valtaosassa koneista käytössä, mut alkaa Linux samalla nostamaan päätänsä ihan kelpona vaihtoehtona. Valve on ite nähny ehkä eniten vaivaa mihinkään muuhun firmaan verrattuna siihen Linux tukeen panostamiseen nähden, ja siellä onkin tapahtunu vuosien varrella sellasia harppauksia et enää Linuxilla pelaaminen ei automaattisesti tarkoita huomattavasti rajatumpaa pelivalikoimaa.

Loppujenlopuks koen kuitenkin edelleen et PC ja konsolit on kuitenkin nimenomaan näissä asioissa sen verran erilaisia ettei suoraa vertausta oikeen voi tai kannata tehdä. Konsolit on huomattavasti suljetumpi markkina sen suhteen että mistä pelejä oikeasti voi edes ostaa. Xboxille taitaa saada vielä aktivointikoodeja, mut Sony on niistä jo kauan aikaa sitten luopunut, jättäen tasan yhden ostopaikan digipeleille joka ei luonteensa vuoksi yksinkertaisesti salli minkäänlaista kilpailua.
 
Haiskahtaa siltä että nämä päätökset ovat tulleet Xbox-osaston yläpuolelta. Voitollisuutta pitää kasvattaa keinolla millä hyvänsä.. Gamepass ei kasvanut toivottuun tahtiin.
 
Viimeksi muokattu:
Sakki reagoi kuin olisi tullut joitain virallisia päätöksiä eikä koko juttu perustu huhuihin mitkä lähteneet liikkeelle X:stä.

Sen kyllä huomaa, että monet eivät malta pidätellä innostustaan, mutta ennen kuin ennustaa "Segoja" Xboxille, niin kannattaa tosiaan sen verran odottaa, että Microsoft Gaming tästä tosiaan itse jotain mainitsee.
 
Haiskahtaa siltä että nämä päätökset ovat tulleet Xbox-osaston yläpuolelta. Voitollisuutta pitää kasvattaa keinolla millä hyvänsä..
Tästä arvelisin itsekin olevan nimenomaan kyse. Tämän konsolisukupolvenhan Microsoft hävisi kieltämättä aikalailla kättelyssä, ja suurimpana syynä siihen oli nimenomaan omien studioiden vähäinen määrä, jota kautta kiinnostavaa yksinoikeusmateriaalia ei riittävästi saatu aikaan heti Series-konsoleiden lanseeraukseen, eikä ole sen jälkeenkään riittävästi ja riittävän pian tehty tähän konsolisukupolveen, vaikka toki oikeita toimenpiteitä tehtiin studiokaupoilla. Ikävä kyllä niillä ei sitten kuitenkaan saada kovin merkittävää vaikutusta enää tähän konsolisukupolveen, koska isojen AAA-pelien kehittäminen kestää yleensä sellaiset 4-6 vuotta, eikä ensimmäisistä isommista kaupoista vielä ole kuin parisen vuotta.

Toki kilpailu voi vielä tiivistyä, kun niitä studiokauppojen tuotoksia alkanee tulemaan useampia valmiiksi seuraavan parin-kolmen vuoden aikana. Näkisin kuitenkin, että juuri nyt Microsoftilla on painetta kotiuttaa suurempi voittoja jo tässä konsolisukupolvessa, kun se kovin kilpailu on tosiaan jo kättelyssä konsoleiden myynnin osalta aikalailla hävitty. Otetaan rahat sieltä mistä ne on helposti saatavilla.

Itse uskon kuitenkin edelleen vahvasti siihen, että ne todelliset tavoitteet ovat Game Passin ja sen monialustaisuuden lisäksi Microsoftilla siinä, että studiokaupat kantavat hedelmää oikein kunnolla sitten heti mahdollisen seuraavan konsolisukupolven alussa. Asetelmaa toki lämmitellään jo tämän konsolisukupolven loppuvuosien aikana.

Uskon siksi niin vahvasti Microsoftilla olevan edelleen paljonkin kiinnostusta konsolimarkkinoillakin, koska sitä kautta se pitäisi itsellään parempaa alustojen kontrollia ja sitä kautta parempaa asetelmaa kilpailussa myös tulevaisuudessa. En jaksa uskoa, että Microsoftin kaltaisen jättimäisen pelurin intressi on varsinaisesti olla ns. toisen pelaajan armoilla missään suhteessa markkinoilla, joihin se itse satsaa. Toki jos se voi hyödyntää kilpailijoidensa vahvuuksia osittain itsekin niiden kanssa diilejä tekemällä, niin varmasti sitäkin MS haluaa tehdä. Kontrolliin pyrkimys tulee silti olemaan erityisen tärkeä osa heidän bisnestään Myös pelaamisessa, kuten on ollut tähän mennessäkin,
 
Viimeksi muokattu:
Ottamatta kantaa näihin huhuihin, minusta Microsoftin strategia on jo pitkään perustunut game pass palveluun. Olen nähnyt xbox series S:n lähinnä tapana tarjota huokein vaihtoehto xbox game passin haluaville. Tuskin Microsoftin kannattaa konsolibusineksestä lähteä niin kauan kun xbox game passille kykenee voitollisesti tekemään peruspeliboxin.

Mutta esim. tehokonsolikisaa Sonyn kanssa voisi jo harkita, koska Nintendokin pärjää mainiosti pykälää alemmilla tehoilla.
 
Tämä olisi ainakin itselleni jopa kohtalaisen uskottava huhu verrattuna noihin uudempiin julkaisuihin. Alkuperäinen trilogia yli kymmenen vuotta vanha ja uusimmatkin osat tulleet 2016 ja 2019. Näistä tuskin on enää rahaa jaossa nykyisellä käyttäjäkunnalla, eivätkä nämä taida olla enää sillä lailla MS:n lippulaivapelejä kuten esim. alkuperäisen trilogian aikaan.
Olen täysin eri mieltä. Halo, Forza ja Gears of War ovat Xboxin peruspilareita. Jos yksinoikeusimagolla on mitään merkitystä, niin nämä kolme pelisarjaa olisivat ne jotka ihan viimeiseksi tulisivat pleikkarille.

Toisaalta jos näihin huhuihin on uskominen, niin aika hurjia asioita olisi konsolimarkkinoilla tapahtumassa muutenkin.
 
Juu, tästä en ole lainkaan eri mieltä. Jopa siinä määrin, että tuntuisi vähän "väärältä" pelata näitä jollain muulla vehkeellä. Näistä vaan tuntuu GoW saaneen vähiten huomiota pieneen hetkeen, joten siinä mielessä julkaisu ei yllättäisi. Mutta tosiaan, yhtä lailla tämä on arvailua kuin nuo huhujen lähteenä olevat prööttäilytkin.
Jokusen hetken on ollut saagan kuudes osa tekeillä, mutta eiköhän se sieltä ole kuitenkin tulossa ja silloin Gears on jälleen takaisin parrasvaloissa.

Vähän samaan tapaan kuin Halo Infinite oli kauan tekeillä Halo 5:n jälkeen. Ja siis Gears 5 on kuitenkin vuoden 2019 syksyltä, joten ei siitä nyt niiiiiiin kauan ole. :) Varsinkin kun tarinalisärikin tuli vielä joulukuussa 2020.
 
Ens viikolla saadaan oikeeta infoa MS suunalta.

Kaippa siellä ihan oikeasti jotain kuohuntaa tapahtuu kun Philkin näin antaa ymmärtää. Nyt tämä meni mielenkiintoiseksi :)
Tai sitten vaan joku tylsä organisaatiomuutos missä Philille on kehitetty joku toinen tehtävä (kuten vaikka vapaalippu eläkkeelle) ja joku muu astuu johtamaan MS peliorganisaatiota.. JA sitten tämä joku muu hehkuttaa alustaa ja suunnitelmia tulla johtavaksi konsolipelimaailmassa.. Eli semmoinen perus 'johtamiskohtaushässäkkä' missä uudet pomot on aina intopiukeena siellä ja täällä kunnes kompastuvat omaan intoiluunsa :D
 
Viimeksi muokattu:
Ens viikolla saadaan oikeeta infoa MS suunalta

Viikko vielä siis aikaa keksiä mitä villimpiä fantasioita ja kun nyt jo on kuopattu Xbox-konsolit ja Game Pass, niin saa nähdä missä mennään viikon päästä :D

Ilman näitä huhuja olisi tästä tilaisuudesta lähinnä odottanut Activision Blizzardin backlogin työntämistä Game Passiin, mutta nyt tässä on ihan eri tunnelmaa.
 
Jos nyt kävisikin niin että Microsoft ilmoittaa Xbox Seriesin jäävän viimeiseksi Xbox-konsoliksi, niin mitä veikkaatte, lähteekö konsoleiden myynti nousuun? :D
 
Kaippa siellä ihan oikeasti jotain kuohuntaa tapahtuu kun Philkin näin antaa ymmärtää. Nyt tämä meni mielenkiintoiseksi :)
Tai sitten vaan joku tylsä organisaatiomuutos missä Philille on kehitetty joku toinen tehtävä (kuten vaikka vapaalippu eläkkeelle) ja joku muu astuu johtamaan MS peliorganisaatiota.. JA sitten tämä joku muu hehkuttaa alustaa ja suunnitelmia tulla johtavaksi konsolipelimaailmassa.. Eli semmoinen perus 'johtamiskohtaushässäkkä' missä uudet pomot on aina intopiukeena siellä ja täällä kunnes kompastuvat omaan intoiluunsa :D
En vielä ainakaan pidätä hengitystä että jotain radikaalia muutosta on tulossa.

Toi heppu on kuulema yleensä ollu asioista perillä.
 
Arvatkaa mitä. Seuraava Halo on tulossa kaikille alustoille.

Mmm. Mitä jos "You'll see Halo on PlayStation eventually I reckon." tarkoitti tätä:

Noo, antaas nähdä mitä tuolta tulee. Kyllä tavallaan ymmärtäisin MS avautuvan ns. altavastaajan asemassa. Peleillä se raha tehdään. Ja samaan aikaan toisaalta kaadettaisiin pahimman kilpailijan laariin, ottaako se P$ peräti 20% pelin myyntihinnasta itselleen? Kuten toki myös M$ tekee.

Ehkä en vielä usko että M$ alkaa jakelemaan mitään first party pelejään noin vain muille alustoille. Paitsi ehkä kuten @Ippenator kirjoitti, ajallisten yksinoikeuksien kautta. Ensin lypsetään omat markkinat ja sitten myöhemmin mennään hakemaan loput.

Harmittaa tavallaan toi Sonyn puuha kun ovat niin mustasukkaisia noista ettei ikinään päästä mitään muille konsoleille. Niillä on varaa olla tekemättä noin, vissiin...
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom