Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Xboxin konsoliyksinoikeudet on historiaa tämän herran mukaan.

Sama herra oli myös yksi äänekkäimmistä äänistä sanomassa, ettei näin tule käymään:

images (4).jpeg

Eli kyseinen influensseri lähinnä toistelee muualta kuultua ja nähtyä, eikä tunnu omaavan mitää itsenäistä ajattelua tai tietoa aiheen ympärillä.

Mutta tämähän on tosiaan jo ihan näyttöjen perusteella selvää, että näin tapahtuu, kun ensi vuonna julkaisevat ainakin Doomin, Indiana Jonesin ja The Outer Worlds 2:n myös PS5:lla. Microsoftin "case by case" strategia näyttää tarkoittavan ainakin isoimpia julkaisuja.

Seuraavaksi on mielenkiintoista nähdä, että miten Microsoftin konsolistrategia elää tämän siirtymän kanssa. Itselleni tämä on iso kysymys, kun mielelläni näkisin enemmän kilpailua konsolialustojen välillä, ettei käy niin, että kukaan pääsee täysin sanelemaan markkinat. Se ei ole kuluttajalle hyvä tilanne. Mutta ehkäpä tosiaan pystyvät tämän monialustaisuuden ja oman konsolin välillä tekemään tasapainoisia päätöksiä, eikä tämä lopulta johda Microsoftin loppuun konsolivalmistajana.

Sonylla hauska tapa ilmoittaa The Outer Worlds 2:n tuleminen heidän alustalle:

 
Tuo Tom Warren tuntuu olevan Jezin kaltainen idiootti, kun sai tästäkin jotenkin päähänsä, että pleikassa lukisi Xbox. Box tuossa voisi lukea, mutta en millään saa siitä Xboxia.

 
Onneksi Microsoftillakin ollaan hauskoja niin eivät häviä markkinoilta

Sonyn tapa ilmoittaa The Outer Worlds 2 pelkästään PS5:lle heidän omassa markkinoinnissaan on toki vain hauska yksityiskohta, kun siellä se Microsoft Game Studios logo kuitenkin on. Juuri The Game Awardseissa Microsoft julkaisi The Outer Worlds 2:n julkaisupäivän ja pisti sinne riviin alustaksi myös PS5:n. Indiana Jonesin kohdalla ovat jo pitkään ilmoittaneet, että myös PS5-versio on tulossa. Aikasemmin mm. Blade on julkaistu ilman alustoja, eli sen osalta eivät edes ilmoittaneet omaa konsoliaan. Ja niin edelleen. On tässä juuri nyt todella iso ero, että miten nämä yhtiöt markkinoi ja toimii.

Ja siis nyt kun tämä siirtymä jatkuu, niin jatkossa on entistä todennäköisempää, että Microsoft mainostaa pelejään suoraan myös Sonyn alustalla. Se on jo nyt heidän liiketoiminnan ydintä.

Sonyn osalta nähtäväksi jää, että tuleeko paljonkin muuta julkaistuksi Xbox-konsolilla kuin kyseinen MLB, jonka monialustaisuuden takana ei ole Sonyn itsensä toive. Toki Bungien osalta tiedetään, että tulossa on, mutta onko jotain muutakin tulossa myöhemmin, niin saa nähdä. PC-puolella toki tuntuisi panostusta olevan ja siellä voidaankin nähdä jopa Day One julkaisuja Helldiversin menestyksen vanavedessä.

Mutta totta tosiaan, Sonylle se konsolirauta on koko heidän toimintansa ydintä. Sony on hardware yritys, joka on ostanut itselleen studioita. Microsoft taas on nimenomaan software yritys, joka on ostanut itselleen studioita. Sonyn ydintoiminta on myydä kuluttajille rautaa, mutta valitettavasti Microsoft voisi vähän liiankin loogisesti siirtyä täysin pois raudasta. Ja itselleni tämä suuntaus on koko ajan ollut askel tähän suuntaan, mistä en itse pidä, koska vähemmän kilpailtu konsolimarkkina ei ole meille kuluttajille hyvä asia.

Ja Sony on tuskin harmissaan, jos Microsoft vetäytyy hiljalleen konsolimarkkinalta. Siksi on vaikeata nähdä, että markkinajohtaja alkaisi yhtäkkiä pistämään pelejä ulos merkittävästi myös Xbox-konsoleilla.
 
Jez Corden ei ole mitään tietämätön idiootti, mutta nauttii trollaamisesta ja hakee huomiota usein harhaanjohtavilla väitteillä ja nauraa sitten reaktioille. Idiootti siis, mutta varsin hyvin perillä asioista.
 
Idiootti siis, mutta varsin hyvin perillä asioista.

Vaikuttaa kyllä nykyään vähän enemmän vaan reagoivan paremmin perillä olevien tietoihin, mitä nyt ResetEralta hänen juttuja lukee.

Tässäkin asiassa oli siis ensin täysin toisella kannalla ja kun MS on nyt julkaissut näitä hiljalleen, niin esittää asian nyt kuin olisi jotain tietoa tästä aina ollutkin.

Toki moni media ja mediapersoona elää kohinasta, niin myös tämäkin hahmo.
 
Niin, tuskin kukaan enää Jezille kertoo mitään sellaista, jonka ei halua menevän suoraan otsikoihin. Muutama vuosi sitten kaveri oli tosiaan ehkä paremmin kartalla oikeasti.
 
Ei ole pitkä aika kun oltiin eri asioista huolissaan.
Forbes arvioi, että kaupalla olisi lukuisia vaikutuksia videopelimarkkinoilla. Microsoft saattaa esimerkiksi vetää lukuisia Activision Blizzardin tulevaisuudessa tekemiä pelejä pois Microsoftin Xbox-konsolin kilpailijoilta.


Lisäksi suuri osa Activision Blizzardin peleistä lisätään todennäköisesti Microsoftin Xbox Game Pass -palveluun.
 
Konsolien kauppapaikat tulevat myös jossain vaiheessa avautumaan kilpailulle, kun ennakkotapaus löytyy jo puhelinten sovelluskaupasta. Tämä olisi luonnollisesti terveessä tilanteessa hyvä asia, mutta ei näin konsolidoituneessa markkinassa.

Saa kyllä harrastaa melkoista aivoakrobatiaa, jos pitää nykyisiä suljettuja kauppapaikkoja hyvänä asiana.

Toki, ehkä ymmärrän väärin tämän, joten korjaa ihmeessä, mutta meille kuluttajille mikään ei olisi parempaa kuin nimenomaan se kauppapaikkojen aukeaminen ja kilpailun mahdollistaminen.
 
Saa kyllä harrastaa melkoista aivoakrobatiaa, jos pitää nykyisiä suljettuja kauppapaikkoja hyvänä asiana.

Toki, ehkä ymmärrän väärin tämän, joten korjaa ihmeessä, mutta meille kuluttajille mikään ei olisi parempaa kuin nimenomaan se kauppapaikkojen aukeaminen ja kilpailun mahdollistaminen.
Konsolit tehdään sillä logiikalla että softalla katetaan laitteen tappiot. Jos kauppapaikat oikeasti avautuisivat, niin se tarkoittaisi kaikkien siirtymistä PC tyyppiseen maailmaan.

Itse pitäisin tätä meille pelaajille erittäin tervetulleena, mutta aina välillä tällä foorumilla kuulee sitäkin keskustelua että esim. Nintendon rautainnovaatiot ovat mahdollisia vain suljetussa ympäristössä.
 
Tietokoneiden tai puhelinten avautuminen ei tarkoita konsoleiden kannalta yhtään mitään. Yhtä järkevää odottaa Teslan tai jääkaapin kauppapaikkojen avautumista. Ehkä jos Sony tai Nintendo myisivät 20 miljoonaa konsolia kuussa ja tarjoaisivat jotain merkittäviä välttämättömiä palveluita..
Konsolimyynneillä ei siis tässä kuviossa ole mitään merkitystä.
Konsoli on ainut paikka jossa Game Passilla on oikeasti yhtään merkittävää volyymia... joten aika kova heitto.
 
Jos kauppapaikat oikeasti avautuisivat, niin se tarkoittaisi kaikkien siirtymistä PC tyyppiseen maailmaan.

Jotain sellasta, kyllä ja varsinkin kauppojen tasolla, eli kuluttajalle tulisi mahdollisuus valita eri myyjien väliltä, jolloin syntyisi kilpailua.

Itse pitäisin tätä meille pelaajille erittäin tervetulleena, mutta aina välillä tällä foorumilla kuulee sitäkin keskustelua että esim. Nintendon rautainnovaatiot ovat mahdollisia vain suljetussa ympäristössä.

Se mitä tämä tarkoittaisi raudan puolesta ei ole niin selvää. Kyllähän todennäköisesti voisi kuvitella raudan pysyvän edelleen samalla tavalla nykyisessä muodossaan, eli siis ilman yleistä standardia, eikä pelit edelleenkään toimisi yleisesti "konsoleilla", vaan pelkästään niillä konsoleilla, joille ne on tarkoitettu.

Sellainen maailma tuntuu utopialta, jossa digikaupan avautumisen lisäksi tapahtuisi jotain sellasta, että konsolirauta itsessään olisi kaikilla samaa ja pelit toimisi alustasta riippumatta. Näinhän siis musiikki ja elokuvat toki toimii, mutta konsoleissa tähän suuntaan tuskin mennään.

Tietokoneiden tai puhelinten avautuminen ei tarkoita konsoleiden kannalta yhtään mitään.

Miksi ei? Kyllä tässä on selkeä suunta ollut kuluttaja- ja kilpailuviranomaisten puolella, eikä konsolipelaaminen mikään omassa tyhjiössään elävä poikkeusmarkkina ole.

Keskustelu olisi lähinnä kaupallinen. Edelleen se raudan omistaja voisi kerätä tässäkin tulevaisuudessa myös näiltä kauppapaikoilta siivuja myynnistä, joten tästäkin voisi saada korvausta. Todennäköisesti huomattavasti pienempää korvausta kuin tämä kauppapaikan nykyinen 30%, jonka he ottavat muilta välistä nykyään, mutta jotain kuitenkin.

Ja tämä luonnollisesti sitten joko nostaisi konsolin myyntihintaa (enää konsolin yksikköhintaa ei kompensoitaisi niin vahvasti suljetun kaupan monopolilla) ja/tai johtaisi puhtaasti nykyisen suljetun konsolimallin kuolemaan, eli itse raudasta tulisi lopulta tekijöilleen kaupallisesti vähemmän kiinnostava tuote. Ensimmäinen olisi hyvin todennäköistä, jälkimmäinen ei välttämättä tapahtuisi.

Jotta digitaalinen kaupankäynti olisi reilumpaa muillekin kuin Sonylle, Nintendolle ja Microsoftille, niin tämä olisi oikea suunta. Muut alan yritykset ja me kuluttajat ei hyödytä mitenkään nykyisestä mallista.
 
Sellainen maailma tuntuu utopialta, jossa digikaupan avautumisen lisäksi tapahtuisi jotain sellasta, että konsolirauta itsessään olisi kaikilla samaa ja pelit toimisi alustasta riippumatta. Näinhän siis musiikki ja elokuvat toki toimii, mutta konsoleissa tähän suuntaan tuskin mennään.
Ei varmaan ihan suoraan näin, mutta käytännössä jo nyt kaikki konsolit pohjautuvat PC-arkkitehtuuriin. Se on sitten aika pieni juttu onko siellä pelin käännöksessä yksi tai kaksi täppää joka merkkaa pelin Sonylle tai Xboxille.

Jos digikauppa oikeasti avautuisi, niin se johtaisi siihen, että yhtä vähemmän tulisi minkäänlaista rautasooloilua. Siispä näin esimerkkinä, Sonyn olisi lähes hyödytöntä kehittää minkäänmoista nopean SSD:n tukea mikä poikkeaisi standardista, koska kukaan ei juuri sitä käyttäisi. Tai ainakin rautasooloilun kehittämisen hinta on pakko olla niin alhainen, että se huomioi vain muutaman pelin tuen.

Tällaisessa maailmassa konsolien eduksi jäisi lähinnä teoreettinen parempi tietoturva ja helppokäyttöisyys. Mitä vähemmän näille antaa arvoa, sen helpommin voi ostaa ROG allyn tai Steamdeckin konsolin sijaan jos kaipaa pykälän helppokäyttöisempää normi-PC:stä.

Ja jottei synny väärää kuvaa, pidän tämmöistä maailmaa erittäin toivottavana. Tämä nyt on kuitenkin lähinnä teoreettista pohdiskelua koska on selvää että konsolivalmistajat kiemurtelevat usean kauppapaikan säännöstä taatusti jotenkin. Aina niiden elämää voi sen verran hankaloittaa että käytännössä niistä ei kasva varteenotettavia.
 
Toki, ehkä ymmärrän väärin tämän, joten korjaa ihmeessä, mutta meille kuluttajille mikään ei olisi parempaa kuin nimenomaan se kauppapaikkojen aukeaminen ja kilpailun mahdollistaminen.
Mitä olen muilla alustoilla todennut, niin ehdottomasti huono asia on pirstoutuminen.

Pelien päivitykset eivät välttämättä pysy jokaisen kauppapaikassa perässä ja tämä tarkoittaa, että joko pelitalot joutuvat itse (ulkoistavat) pelien jakelut eri kauppapaikoille, tai vastaavasti pienemmät kauppapaikat saavat tehtäväkseen noutaa tuoreimmat päivitykset.

Mitä käy peleille, jotka poistuvat kauppapaikalta Y, josta pelaaja sen osti? Loppuuko pelin päivitysten jakelu samalla?
 
Ei varmaan ihan suoraan näin, mutta käytännössä jo nyt kaikki konsolit pohjautuvat PC-arkkitehtuuriin. Se on sitten aika pieni juttu onko siellä pelin käännöksessä yksi tai kaksi täppää joka merkkaa pelin Sonylle tai Xboxille.
Switch ei perustu PC-arkkitehtuuriin. Näkisin ihan todennäköisenä vaihtoehtona senkin, että konsolit tulevaisuudessa ottavat taas etäisyyttä PC-rautaan, jos sillä tarkoitetaan x86-pohjaisuutta. Se riippuu paljon Switch 2:n menestyksestä.
 
Switch ei perustu PC-arkkitehtuuriin. Näkisin ihan todennäköisenä vaihtoehtona senkin, että konsolit tulevaisuudessa ottavat taas etäisyyttä PC-rautaan, jos sillä tarkoitetaan x86-pohjaisuutta. Se riippuu paljon Switch 2:n menestyksestä.
Kaikki on toki mahdollista, mutta ps3 taisi olla viimeisin yritys Sonylta ja Microsoftilla ei taida olla suurtaa kiinnostusta tähän. Todenäköisempänä pidän jotain pikku kilkkaretta jolla erottaudutaan hieman.
 
Xbox olisi ainakin huhuissa tuomassa Steamia ja Epic storea mahdollisesti uudelle konsolilleen mikä toki tarkoittaisi että konsoli olisi hyvin lähellä vain helppokäyttöisempää PC:tä. Tämä ei varsinaisesti itseä kyllä haittaisi ja jos tosiaan nuo kauppapaikat sinne saataisiin se toisi myös sitä kilpailua sekä tarkoittaisi että Sonyn pc:lle porttaamat pelit olisi Xboxilla pelattavissa.
 
Omasta mielestä pelkkä kauppapaikkojen määrä ei siinäkään mielessä ole se lopullinen mittari, jos kaikista kaupoista ostaa kuitenkin saman myyjän tuotteita käytännössä samaan hintaan.
Toisaalta, kyllä konsoleilla digihinnat ovat selvästi kalliimmat, joten etua tuosta kauppapaikkojen määrästä kyllä tulee. Sitten PC puolella on paljon näitä webbisivustoja jotka myyvät koodeja, siis laillisia sellaisia johonkin kauppapaikkaan, useimmiten muttei aina Steamiin. Siellä olevat tarjoukset vasta edullisia ovatkin. En nyt rupea juupas/eipäs kilpailuun halpuudesta, mutta heitän näin esimerkkinä Humble Bundlen Ukraina bundlen jonka sai noi 30€:lla ja mukana tuli yli 100 peliä, mukana sellaisia kutenMetro Exodus.
 
Ylös Bottom