Iltalehti
Microsoftin Xbox tarjoaa upeaa peliviihdettä, tosin vielä melko kalliilla hinnalla.
Mustan laatikon haastaja saapui
Onko Microsoftin Xboxista haastajaksi Sonyn Playstationille? Iltalehden toimittajat testasivat laitteen kahdesta eri näkökulmasta. Toisella on kokemusta Playstationista, toinen ei ollut koskaan kokeillut pelikonsolia.
Pyytäessämme testattavaksi Microsoftin uutta Xbox-pelikonsolia koimme yllätyksen. Laite toimitettiin perille vain tunnin kuluttua puhelinsoitosta. Kiitettävän ripeää toimintaa.
Toisin oli varsinaisen hullunmyllyn aiheuttaneen Sony Playstation 2:n kohdalla. Konsolia pantattiin medialta viimeiseen asti.
Vastaus Xboxin innokkaaseen markkinointiin saattaa löytyä viime viikkoisesta lanseerauksesta. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä esitelty laite keräsi varsin laimean vastaanoton, eikä Helsingin keskustassa pidettyyn tilaisuuteen kerääntynyt jonoja.
Suomen kangerteleva lanseeraus ei kuitenkaan kerro Sonyn etumatkasta. Xbox on varsin kilpailukykyinen tuote, kunhan pelitarjonta monipuolistuu ja hinta hieman laskee. Tällä hetkellä laite maksaa 479 euroa ja pelit 69 euroa.
Konsolimarkkinoilla eletään kiinnostavaa aikaa, sillä Playstationin ja Xboxin rinnalle saadaan kolmas kilpailija. Nintendon Game Cube on tulossa Suomeen keväällä.
Yhdysvalloissa Game Cuben kysyntä on ollut huimaa. Kauppaketju Toys R Us:in ennakkomyynnissä laitteet myytiin loppuun neljässä minuutissa. Cubea myytiin noin 400 euron hintaan.
Xboxin kiistatta hyviin ominaisuuksiin kuuluu kovalevy, jonne voi tallettaa reilusti suosikkipelien keskeneräisiä tilanteita. Playstation vaatii tallentamiseen erillisen muistikortin.
Xbox toimii myös DVD-soittimena, kunhan siihen ostaa erillisen, noin 50 euroa maksavan kauko-ohjaimen. "Pleikkarissa" homman voi hoitaa käyttämällä peliohjainta.
Xboxiin voi liittää neljä peliohjainta moninpelejä varten. Isokokoisten ohjainten pelituntuma on hyvä. Jo Playstationista tuttu tärinäominaisuus tuo mukavan lisän pelitilanteeseen.
Microsoft on markkinoinut Xboxia konsolipelaamisen mullistavana tuotteena. Playstation 2:n omistaville Xboxin nopeus ei ehkä ole aivan mainosmiesten hehkutuksen veroista.
Pleikkarikonkaria Halolla päähän
Microsoftin Xbox erottuu jo selvästi ulkonäöltään pahimmasta haastajastaan, Sonyn Playstation 2 -pelikonsolista. Eikä välttämättä jokaisen mielestä positiivisella tavalla.
Xbox on kirjaimellisesti raskaan luokan peliviihdettä, kun itse laite painaa selkeästi kilpailijaansa enemmän.
Lisäksi peliohjain tuntuu ainakin aluksi jättiläismäiseltä omiin kouriin. Ehkä Sonyn japanilaisinsinöörien omat pienemmät kädet ovat vaikuttaneet Pleikkarin tuotekehittelyyn.
Xboxin ohjaimeen tottuu kuitenkin yllättävän nopeasti. Omaksi supersuosikikseni nousseen Halo-toimintaseikkailun päätähti tottelee ohjainta ripeästi. Joskin alussa aseella tähtäämisessä oli hankaluuksia vihollisten piirittäessä joka puolelta.
Itse pelit eivät suurelta osin eroa Playstation 2 -viihteestä. Xbox-maailma on ehkä hieman yksityiskohtaisempi.
Kaahailupeleihin tykästyneenä Xboxin ralli- ja autopelit olivat pettymys Pleikkarin Gran Turismo 3 -tuotteeseen verrattuna. Kovaa näilläkin kaaroilla pääsee ja hauskaa on, varsinkin kaksinpelissä, mutta siihen se sitten jääkin. Autojen hulppeat kaadot ja sivuluisuista saatavien pisteiden kerääminen eivät huvita useamman pelikerran jälkeen. Ainakaan meikäläistä.
Nuorempana lähes vannoin, etten tulisi koskaan ostamaan pelikonsolia, silloin surkeaa grafiikkaa näyttänyttä hölmöä laatikkoa. Pidin ainoana "oikeana" pelilaitteena tietokonetta.
Kuitenkin viime vuonna hairahduin takavuosien ajatuksista ja hankin Playstation 2:n, myös sen DVD-ominaisuuden takia.
Xboxia ei voi olla suosittelematta, varsinkin Halo ansaitsee kaikki ylistyssanat.
Vaikka mainoslauseet ovat kehuneet Xboxia huippunopeaksi, ei Pleikkari mitenkään kakkoseksi jää.
Kummankaan pelien latausväleissä ei silti millään ehdi jääkaapille.
Ensikertalaiselle hurmaa ja hiertymiä
Avaan Xbox-paketin pikkupojan innokkuudella, enhän ole koskaan omistanut vastaavaa laitetta, en edes supersuosittua Playstationia.
Asennus onnistuu vaivattomasti parissa minuutissa. SCART-liitin televisioon, ohjainkaapelit kiinni konsoliin ja televisio AV-kanavalle. Konsolin tunnus ilmestyy ruutuun.
Ensireaktio on ihastunut. PC-peleihin tottuneelle konsolin latausnopeus ja graafinen suorituskyky tekee kieltämättä vaikutuksen.
Ensimmäinen kokeiltava peli on lumilautailuun keskittyvä Amped. Wau! Vauhdin tunne on käsin kosketeltavissa. Maisemat välkkyvät ohi samalla tavoin kuin oikeassa laskettelurinteessä. Iso ohjain tottelee sormia hyvin pienen totuttelun jälkeen.
Parin tunnin pelaamisen jälkeen huomaan tosin sormessani hiertymän, joka on syntynyt oikeanpuoleisen sauvaohjaimen vääntelystä. Kuuluu kai asiaan, mietin.
Kokeilen saman tien muitakin testipelejä. Mieleen jää kohutun Halon ohella myös rallipeli, jossa vauhdin tunne on sanoinkuvaamaton. Xboxia ei ole turhaan kehuttu huippunopeaksi.
Yli 500 euron hintainen laite on kallis pelkäksi pelikoneeksi. Ostamista puoltaa DVD-ominaisuus, jonka hyödyntäminen vaatii tosin erillisen kaukosäätimen ostamista.
Toisaalta Playstation 2 on edelleen varteenotettava vaihtoehto konsolipelaajalle. Edullisempi hinta ja monipuolisempi pelitarjonta saattaa kääntää monen pään Sonyn suuntaan.
Minulle Xbox sopisi, ainakin jos lumilautapeli tulisi mukana konsolipaketissa.