Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Hex
Saivartelu sikseen. Halusit tai et, kaikessa tiedonvälityksessä on käytettävä ennakko-oletuksia. Termien selitteitä ja tarkkoja rajoitteita ei kannata käyttää, jos ne ovat helposti muutenkin pääteltävissä. En minä sisällyttänyt nykyisiin tietoturvaongelmaisiin selaimiin Mosaiciakaan, vaikka sekin on varmaan jossain koneessa vielä asennettu.
Mina mitaan saivartele. Termien selitteita ja tarkkoja rajoitteita pitaa nimenomaan kayttaa sekaannusten ehkaisemiseksi. Mitahan nama ennakko oletukset oikein ovat? Miten voi lauseesta kaikki selaimet paatella, etta Lynx ei kuulu siihen joukkoon??? Voidaanko tassa soveltaa Anttila kaupan logiikkaa, etta kaikki kayttojarjestelmat = Windows??? Ilmeisesti sinun logiikallasi voidaan. Mielestani Lynx tayttaa erinomaisesti selaimelle asetetut standardit jos sellaisia edes on ja osittain jopa paremmin, kuin IE tai Netscape. Mosaicia ei varmaan enaa kayteta lainkaan, koska sen kehitystyo on lopetettu ja on tullut uusia selaimia, jotka pyorivat mita ihmeellisimmissa kayttojarjestelmissa.
Virheiden määrää on mahdollisuus kustannuksia nostamalla, mutta jossain vaiheessa kustannukset nousevat liian suuriksi. Nasan käytössä kriittinen raja on todella korkea, koska ohjelmistot vastaavat todella kalliista laitteista ja jopa ihmisten hengestä. Siksi vertauksesi on huono. Samoin CIA teki aikanaan itselleen oman talon sisäisen käyttöjärjestelmän, jonka koodi kuulemma testattiin ja viilattiin virheettömäksi. Kuluttajasoftayrityksillä, kuten Microsoft, ei olisi kaupallisesti mitään järkeä tehdä koodista yhtä virheetöntä kuin mihin kriittisissä tehtävissä olevat softat ovat.
Vertaukseni ei todellakaan ollut mikaan huono. Kokemukset ovat osoittaneet, etta mita paremmin suoritetaan etukateissuunnittelu, dokumentointi ja kaytetaan ennakkoluulottomia menetelmia sita parempaan ja kustannustehokkaampaan lopputulokseen paastaan. Tasta on olemassa ihan tutkittua tietoa. Kannattaa kayda yliopistonkirjastossa lukemassa alan tutkimuksia. NASA ei kayttanyt mitenkaan kaliita menetelmia. Teki vain asiat hieman uudella tavalla. Hienoa! Annetaan bugien olla kayttojarjestelmassa ja kaupataan 1-2 vuoden valiin kalliilla rahalla uutta kayttojarjestelmaa, joka on vanhan kaytannossa paivitys uusilla ulkokuorilla???
Ei tämä silti ollut puolustuspuhe Microsoftin bugisille ohjelmille. Niitähän on riittänyt. IE (nelosversiota lukuun ottamatta) on kuitenkin ollut minun kokemuksissani ollut vakaa ja ilmeisen bugiton. Ihan turha automaattisesti leimata kaikkea MS:n tekemää bugiseksi jöötiksi.
Ilmeisesti minulla on ollut siiten erittain huonoa tuuria, kun suurin osa kayttamistani Microsoftin tuotteista on ollut huonoja?
Tietoturvaongelmista heti kertomisessa on se ongelma, että paskempikin hakkeri osaa hyväksikäyttää ongelmaa, kun ohjeet löytyvät helposti verkosta. Toki aukko on voinut olla jo hakkereiden tiedossa ennestään, mutta julkaisun jälkeen sen ainakin tietää jokainen. Tärkeintä on kuitenkin, että korjaukset tehdään ripeästi.
Miksi siis hyssytella ja peitella asioita? Nainhan Microsoft on ilmiselvasti tassa asiassa tehnyt. Mitaan ongelmaa ei olisi ikina synyt, jos Microsoft olisi tehnyt yhteistyota bugin loytaneen Suomalais yrityksen kanssa. Olisi ollut hyva informoida bugin loytaneita ihmisia tilanteen kulusta. Nyt mitenkaan informoitu. Mielestani on parempi kertoa vakavat bugit heti, kuin hyssyttella. Paljon enemman vahinkoa aiheutuu piilottelusta ja vetkuttelusta.
Ravintolamenu ja selainvalinta on aika heikko vertaus. Ravintolassa tarkoitus on parhaan mahdollisen ruuan valinta ja siitä nauttiminen. Tietokoneasioissa tehtävä työ on etusijalla, softat ovat vain välineitä, joita mieluummin ei mietittäisi. Selainta valitessa käyttäjälle tärkeää on helppous ja itse selaimen vaivattomuus, eli sivujen näkyminen oikein, riittävä vakaus, riittävä nopeus ja selain omalla kielellä. Kun IE hoitaa kaikki osa-alueet mallikkaasti, ei peruskäyttäjiä pahemmin kiinnosta muut vaihtoehdot, joiden argumentit paremmuudesta ovat peruskäyttäjälle lähes merkityksettömiä.
Sama patee myos tietokoneissa. Kylla mina ja monet muut ainakin haluavat valita itselleen parhaan vaihtoehdon. Se ei valttamatta ole IE se voi olla, vaikka Opera, OmniWeb tai iCab ym... Sivujen nakyminen oikein taas riippuu tasan tarkkaan kaytetysta koodista. Kasittaakseni mikaan selain ei osaa nayttaa kaikkia sivuja oikein. Pitaisi kayttaa vain standarsoitua html-koodia, muitta minkas teet, kun useimmat haluat kayttaa sita sun tata. Microsoft ei kayta tassa asiassa mitaan Standardeja. Hiljattain Microsoft esti muilla, kuin IE:lla paasyn sivuilleen. Ohessa linkit uutisiin:
http://www.opera.com/pressreleases/20011026.html
http://www.opera.com/pressreleases/20011101.html
Applen OS asentaa aina oletuksena kaksi www-selainta ja aikaisemmin asensi kolme. Nain kayttajalla on mahdollisuus valita mita selainta kayttaa, koska eteen tulee tilanteilla jolloin sivut nakyvat oikein ainoastaan tietylla selaimella. Sama ongelma tulee eteen myos Windows maailmassa. IE ei osaa nayttaa kaikkia sivuja oikein. On helppoa tehda sivut, jotka nakyvat vain Netscapella oikein.
Kokeneelle käyttäjälle MS:n ja Applen tapa tehdä asioita käyttäjältä kysymättä on usein turhauttavaa, mutta niiden perkeleen peruskäyttäjien takiahan ne niin tekevät
Onkohan minulla erilainen ja harvinainen Applen kayttojarjestelma, kun minulta oikein kysytaan mita mina haluan asentaa? Ainakin minulla Mac OS ei asentanut mitaan mita mina en halunnut. Valinnan pystyy jopa tekamaan tavallinen kotikayttaja, koska kaikki on hyvin selkeasti dokumentoitu ja oletuksena on ne asetukset, jotka kyseiseen malliin sopivat parhaiten.