Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?
Saivartelua. Tutkimuksilla, taulukoilla ja tilastoilla voidaan todistaa musta valkoiseksi, eivätkä tosiasiat muutu miksikään. Rikolliset ovat rikollisia, ja on aivan naurettavaa -ja suomalaista- pyrkiä parantamaan rikollisten oltavia rikosten vähentämiseksi.
Niin, kumpihan on se oleellisempi ja yhteiskunnan kannalta hyödyllisempi asia, rikollisuuden ehkäisy tai rikollisten hyysääminen verovaroin vankiloissa? Voit tietysti pitää päätä pensaassa, mutta missään ei ole osoitettu että äärimmäisillä rangaistuksilla saataisiin rikokset vähenemään. Toiseen suuntaan viittavia tutkimuksia on. Tutkimusten perus teesi on, että niissä nimenomaan todistetaan faktoilla asioita, ei keksitä niitä itse.
Väite siitä, että tekijät eivät saisi esim. laillisesti kopiodusta musiikista mitään korvausta on väärä. Jokaisesta MP3 soittimesta, tyhjästä tallennusmedista, tallentavasta digiboksista jne. maksetaan Suomessa ns.
hyvitysmaksu (ex-kasettimaksu), joka menee Teostolle. Tämä veroluonteinen maksu kerätään kaikilta kuluttajilta, tallensivat DVD levylleen sitten kotivideoita tai TV:stä tallennetun elokuvan, lastensa laulua tai kirjastosta lainatun levyn. Kaikesta kilahtaa tekijänoikeusjärjestölle maksu oli siihen perusteita tai ei.
Tekijänoikeusjärjestöjen huono maine johtuu siitä, että ne eivät halua tunnustaa mitään kuluttajan oikeuksia, ja käyttävät melko häikäilemättömiä keinoja. Tässä muutamia tekosia, jotka eivät faneja juuri kerää:
- DRM:llä saastutetut CD-levyt, jotka eivät toimi tietokoneissa tai autoissa, ja joilta et voi siirtää musiikkia MP3-soittimeesi
- DRM-rootkit pakkoasennukset käyttäjän tietokoneelle käyttäjän tietämättä
- jatkuva narina siitä, miten kaikkien kuluttajien pitäisi maksaa yhä enemmän pakkoveroja heille erilaisten hyvitysten ja korvausten muodossa, ihan vain varmuudeksi. Perusolettama, että kaikki kuluttajat kopioivat heidän tekeleitään.
- täysin suhteettomat korvausvaatimukset tekijänoikeusrikkomuksista
- uhkavaateiden esittäminen epäillyille "maksa tämä 3000 euron lasku tai haastamme sinut oikeuteen" ilman poliisitutkinta
Nämä ovat erityisesti musiikki- ja elokuvateollisuuden edunvalvojien syntejä. Suurimmat alan järjestöt eivät suinkaan valvoa tekijän etuja, vaan teollisuuden etuja, ja rahat eivät suinkaan päädy minkään riutuvan sydänvertaan nuotteihin valuttavan muusikkoraasun hengen pitimiksi vaan ylikansallisten mediayhtiöiden tulosriville.
Asia ei ole todellakaan niin mustavalkoinen kuin jotkut keskustelijat haluavat asian nähdä. Oikeuksia pitää olla niin tekijällä kuin kuluttajallakin, ei vain toisella osapuolella.