Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Pelien hinnoista

Otan sen verran kantaa hintakeskusteluun vanhalla kliseellä, että ei ne suuret tulot vaan pienet menot. Allekirjoittanut ei ole ikinä perustanut esimerkiksi matkailusta, hupiristeilyistä tai vaikka shoppailusta vaatteiden ja muun turhan krääsän suhteen. Auton olen omistanut hieman vajaan vuoden ajan joskus vuonna nakki ja kivi. Aivan turha kapistus sekin pk-seudulla asuessa, silkkaa rahanmenoa. Koskaan en ole tupakoinut, alkoholin vähäisen käytönkin olen nuoruuden jälkeen jättänyt äärimmäisen minimiin – eikä huvita roikkua missään baareissa, vaikka olisikin hyvää seuraa siinä samalla.

Kun varsinkin nuorempana tuli ostettua pelejä, niin olin sen suhteen melkoisen holtiton. Saattoi mennä lähemmäs tuhat euroa vuodessa (usein enemmänkin) tiettyihin vakiojulkaisuihin ja isompiin AAA-julkaisuihin, omaa makua hiveleviin peleihin. Tuohon päälle ohjainhankinnat, PS Plussat ja muiden tarpeellisten roippeiden kustannukset. Ei moinen kuitenkaan hetkauttanut, vaikka harrastin tuolloin paljon 1. päivän täysihintaisia julkaisuja. Totta kai kuitenkin katson pelien hintoja. Jo esimerkiksi 60 euron sijoitus on sen verran suuri, että pelin pitää jo valmiiksi olla "todella hyvä", mutta mieluummin loistava tai erinomainen.

Ennen harrastin paljon vaihtotaloutta, eli kulutin vanhat pelit lähestulkoon puhki ja vein ne vaihdossa uusiin peleihin tai myin netissä käytettynä. Se piti hinnat kohtuullisena. Samalla tein löytöjä pelikauppojen vanhempien julkaisujen alekorista. Digitaalisten julkaisujen otettua vallan (mukavuudenhaluinen kun olen) rupesin kuitenkin entistä enemmän kiinnittämään huomiota hintoihin. Tein media-alalla olevalle ystävälle joskus palveluksia, kun hänellä ei ollut aikaa tehdä arvosteluita. Ajatus hermostutti ensin, mutta ajattelin tietysti, että tässähän säästän 100 % sellaisen pelin hinnasta, minkä olisin varmasti muutenkin ostanut, koska olen pelisarjan fani. Samalla toki kiehtoi ajatus, että pääsee kirjoittamaan yleisölle omia tuntemuksiaan pelin pohjalta. Sivumennen mainitsen, että Resident Evil 7: Biohazard oli kyseessä.

Yksi asia johti toiseen ja samana vuonna liityin KonsoliFINin riveihin, juurikin arvostelupuolelle. Nykyisin lonkeroita on moneen suuntaan, revikoita tulee tarjolle lähestulkoon joka päivä. Arviolta ostan pelejä 1–3 kpl vuodessa, vain sellaisia "varmoja" tapauksia. Voi kait sanoa, että minusta on tullut arvosteluiden myötä erittäin pihi peliostosten suhteen. Elden Ring on viimeisen parin vuoden aikana ollut ainoa täysihintainen peli, jonka hankin. Ns. omaa rahaa en kuitenkaan peleihin tai PS Plussaan käytä, sillä hankin kaiken maailman kyselypaneeleiden palkkioilla PSN-lahjakortteja, ja vastaavasti myös elektroniikkamyymälöiden lahjakortteja, joilla kustannan oheistarvikkeet.

Anteeksi, tässä oli jonkin verran myös vain aihetta sivuavia juttuja, ketjun pääteeman ulkopuolella. Lyhyesti tiivistettynä olen sitä mieltä, että aina löytyy keinoja rahoittaa harrastus, vaikka se olisikin joskus kallista, kuten moni onkin sanonut tässä ketjussa pelien hintojen kohoamisen myötä.
 
En tukisi nykyisten pelien ja leffalippujen hintoja vaikka olisin miljonääri. Ne hinnat yksinkertaisesti on liikaa ja jo periaatteesta en maksa pyydettyä ylihintaa. Leffateatterissa käynti loppui jo siinä kohtaa kun hinnat oli 10 euroa ja pelien osto on siirtynyt alennuksiin ja käytettyihin yhä enemmän.

Teattereita en ole edes kaivannut. Kotona katsomisen edut voittaa sen paremman äänentoiston ja isomman ruudun. Mukavuudenhalu siis hyppää sen edelle. Voisin toki käydä jonkin leffan katsomassakin jos hinta olisi järkevämpi mutta kun jo 10 euroa tuntuu siltä ettei jaksa vaivautua (ei siis pelkästä rahasta kiinni vaan myös vaivasta) niin tuskin tulen kauheasti käymään teatterissa.

Lisättäköön se, että luulisi leffateatterien haluavan palvelujensa olevan houkuttelevia. Sen sijaan nostetaan hintoja ja kielletään omat syötävät :D Laitetaan lisämaksuja ihan kaikelle mahdolliselle kun ennen wanhaan ne uudet tekniikat toimi juuri houkuttimena ilman lisähintoja. Nyt jokainen asia maksaa kuin halpalentoyhtiöillä lentämisessä. Odotan aikaa kun istuinpaikka maksaa erikseen sisäänpääsyn lisäksi ja jos sen varaa etukäteen niin hinta on kalliimpi kuin paikan päältä etsitty vapaa paikka. Laittaisin hymiön tähän jos tuo ei olisi jo niin lähellä totuutta.

Jotenkin näin:

Sisäänpääsy saliin (eli leffalippu) 15 euroa
Varattu istuinpaikka 10 euroa
Istuinpaikka vapaista penkeistä 5 euroa
Omat syötävät mukaan 5 euroa

Sitten erikseen vielä eri teknologiat, ravintolasalit, deluxet jne.

Anteeksi, tässä oli jonkin verran myös vain aihetta sivuavia juttuja, ketjun pääteeman ulkopuolella. Lyhyesti tiivistettynä olen sitä mieltä, että aina löytyy keinoja rahoittaa harrastus, vaikka se olisikin joskus kallista, kuten moni onkin sanonut tässä ketjussa pelien hintojen kohoamisen myötä.
Vaikka otin suurimman osan tekstistäsi pois niin se oli mielenkiintoinen tarina, kiitos siitä.

Mutta sen sanon tähän lainaamaani kohtaan, että ainakaan minulla kyse ei ole siitä etteikö raha riittäisi uusillakin hinnoilla vaan siitä, että en yksinkertaisesti halua. Jokin raja. Kipuraja tms. Mutta se ei liity siis tilin saldoon vaan periaatteeseen. Ja varmasti tottumiseenkin mutta silti.
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä on asenne muuttunut pelien suhteen että saa olla melkoinen eepos että sen julkaisussa edes ostaa. Olen Resident Evil 4:n suuri fani ja en aio uusinta Remakea ostaa vähään aikaan ja veikkaan että syksylle siirtyy senkin hankinta, ruuan hinnoissa onneksi itsellä että Nautaa ei ole tullu ostettua kuin keväällä viimeksi kun Peuraa ja Kaurista löytynyt pakkasesta. Peuran puolikkaan ostin melkein samaan kilohintaan kuin naudan ja kauris oli itse ammuttu ja molempia löytyy yhteensä 10kg pakkasesta vielä. Kaloja on myös saatu tuttavilta ilmaiseksi useita kiloja ja Lohi on jäänyt myös lihatiskille, possua meillä ei ole syöty vuosiin kun jätimme sen pois ruokavaliosta periaatteen takia. Toivottavasti ruokien hinnat kuitenkin tulevat alas jossain vaiheessa, peleillä sitä ei tule tapahtumaan.
 
Suomessa verotettavat mediaaniansiotulot ovat käsittääkseni jossain alle 30 000 eurossa vuodessa ja korkeimman desiilin raja on jossain 60 000 euron yläpuolella. Silloin 80 000 euron vuosiansioilla ei ole mitään tekemistä keskituloisuuden kanssa. Usein ihmisillä on sellainen harha, että oma elämä on jotenkin normaalia tai keskinkertaista, mutta harvemmin se on. Itsekin ihmettelen miten voi olla niin paljon pienituloisia palkansaajia Suomessa, mutta aika pienillä tuloilla täällä moni porskuttaa menemään. Sitten on vielä iso porukka työmarkkinoiden ulkopuolella. En usko, että keskituloisella on ongelmia ostaa pelejä, jos on talous järkevästi hallinnassa. Enemmän nykyään harmittaa ostaa ruokaa, kun sen hinta on Putinin ansiosta noussut kymmeniä prosentteja.
Niitä pienempituloisia itsekin kuitenkin ajattelen myöskin siinä, kun harmittaa pelifirmojen ahneus. Ja vaikka sitten olenkin varmaankin koko maata katsottaessa siinä ns. parempituloisten porukassa, niin pääkaupunkiseudulla, missä siis itse asun, ei välttämättä ainakaan noin selvästi niin ole, kuin kuvasit. Täällä kun ovat myös asumiskustannukset ja monet muutkin kustannukset muuta Suomea selvästi suurempia.

Verottaja vie myös oman osuutensa aika kiitettävästi noista mainitsemistani tuloista, asuntolainan korko nousi viime vuoden lopussa 200 euroa kuukaudessa, ja ilmeisesti melkein saman verran on nousemassa tämän vuoden lopussa, niin aletaan puhua 1600 euron asumiskustannuksista kuukaudessa asunnossa, jossa ne olivat vielä muutama vuosi sitten n. 1200 euroa kuukaudessa. Sitten on 350 euron verran elatusmaksuja kuukausittain, samalla kuitenkin huolehdin pojalleni kaiken tarvittavan ruoasta, urheiluvarusteista, leluista, elektroniikkalaitteista ja lehtitilauksista lähtien myös minun taloudessani (yhteishuoltajuus vuoroviikkojärjestelyllä), ja kun kaiken mahdollisen hinta on reippaasti noussut, niin niissä asioissa on tingittävä itsekin hinnasta, missä se vain suinkin on mahdollista.

Ruoan hinta ei ole itselleni ollut suurikaan ongelma, koska olen siirtynyt aina ostamaan halvempia tuotteita sitä mukaa, kun aiemmin ostamieni tuotteiden hinta on noussut. Samaan tapaan olen toiminut myös pelien kanssa. Ostan niitä edelleen paljon vuosittain, mutta vain halvemmalla hinnalla. Eli harvemmin julkaisussa ja kovempia alennuksia pidempään odottaen. Suomen verotus pitää kyllä huolen siitä, että hiukan paremmillakin tuloilla saa aika tarkkana olla raha-asioiden kanssa, kun kaiken mahdollisen hinta nousee. Eipä siinä mitään, niin sen pitää ollakin. Kannatan siis täydestä sydämestäni sen suurempaa verotusta, mitä enemmän ihminen tienaa. Hyvin tienaavien pitää kantaa erityinen vastuu siitä, että koko yhteiskunnassa välttämättömät palvelut ja toiminnot ovat riittävällä tasolla ja saatavilla myöskin kaikkien tulotasojen kansalaisille. En voi käsittää sitä, että moni varakas ajattelee asian aivan toisin.
 
Viimeksi muokattu:
Mä oon sairastamisen vuoksi jäänyt pitkäksi aikaa työttömäks ja se kyllä näkyy, kaikesta pitää tyyliin tinkiä ja pelejä ei noin vaan ostella. Ne rahat pitää säästää tyyliin kuukausia ennen julkasua. Varsinkin jos haaveilee jostain collectors editionista nii ne pienet pennit mitä tulee lähtee joka kuukausi jotain jemmaan, konsoleita ostetaa tyyliin että säästetään vuosi. Sitten vielä tämä inflaatio ja ruuat maksaa ja laskutki pitäs hoitaa nii ei siinä todellakaa lähetää ostelee jotain 80 euron peliä tostnoinvaa, paitsi jos kyseessä on semmonen peli minkä tietää varmasti haluavan nii otetaa sit sieltä säästöpossusta eikä tililtä joka on tarkoitettu selviytymiseen.

Että kyllä tässä tarjouksia ja aleja joutuu oottelee ja monesti kun lähtee jotain ostaa niin punnitsee mistä pelistä olisi sitten eniten ns iloa pitkäksi aikaa eikä osteta jotain 8h putkijuoksuja täyteen hintaan vaikka kyseessä olisi kuinka kehuttu peli, esimerkkinä nyt tullut kehuttu RE4 Remake, joka ei tule saamaan multa sitä hintaa kun sen vetää läpi tyyliin kolmes päiväs.

Tuleva tears of the kingdom ennakkotilasin collectors editionin ja kyllä tässä pientä huonoa omatuntoa tuntee ku ne rahat pitäs oikeesti laittaa johonki oikeaan kuten ruokaan tai laskuihin, mut pakko sitä on myös suvaita itselleen joskus jotain luksusta ettei se elämä ole pelkkää selvitymistä. Mut kyseinen peli sit (toivottavasti) tarjookin viihdettä moneksi viikoksi.

Mut jos jotain hyötyä köyhyydestä nii jos joku peli ostetaan nii se pelataan kans läpi eikä näin kerry mitään jäätäviä backlogeja vaikka sitäkin on mut ei semmosta et hyllyt notkuu sadoista peleistä, siel on just tyyliin kourallinen sekä ne mitä nyt tulee psn plussaan mahdollisesti kiinnostavia.
 
Kannatan siis täydestä sydämestäni sen suurempaa verotusta, mitä enemmän ihminen tienaa. Hyvin tienaavien pitää kantaa erityinen vastuu siitä, että koko yhteiskunnassa välttämättömät palvelut ja toiminnot ovat riittävällä tasolla ja saatavilla myöskin kaikkien tulotasojen kansalaisille. En voi käsittää sitä, että moni varakas ajattelee asian aivan toisin.
Aivan mahtavaa juttua, nyt kyllä nousi arvostus.

80€ on uudesta pelistä ihan järjetöntä, en ole yhtäkään sen hintaista peliä vielä ostanut. Ragnarökistä taisin maksaa toimituskuluineen hieman yli 70€, mutta se olikin (ER:n kanssa) viime vuoden odotetuin peli.

Valheim tuli ostettua 16€:lla, ja siinä on monta kertaa enemmän pelattavaa, kuin joissakin 80€? AAA-peleissä. o_O
 
Onneksi asuu paikassa, jossa on vieressä ei-monopoli-ketjun leffateatteri. Meidän taloudessa elokuvateatterissa käyminen (kun ei osta joka kerta herkkuja) on nimenomaan harrastukseksi yllättävän halpaa. Lähdet tekemään kaupungille melkein mitä tahansa muuta, niin maksaa varmasti yli sen 11 euroa parilta tunnilta - eihän tuolla saa esim. kuppilassa yhtään mitään.
Plus sitten toki lähileffateatterissa on tunnelmaa, missä sielu lepää eri tavalla ja tulee sellainen olo, että on oikeassa paikassa.

Pelien hinnoista olen varmaan täällä sanonut sanottavani jo pariin kertaan, mutta niissä on nykyään kiinni lähinnä periaatepäätöksistä. Jos ostan vuodessa muutaman hassun pelin uutena niin vuoden kokonaismenoissa olisi tavallaan ihan se ja sama maksaako peli 60e vai 70e tai peräti joku niistä 80e. Mutta periaatteesta en haluaisi tuota yli 60e maksaa.
 
Onneksi asuu paikassa, jossa on vieressä ei-monopoli-ketjun leffateatteri. Meidän taloudessa elokuvateatterissa käyminen (kun ei osta joka kerta herkkuja) on nimenomaan harrastukseksi yllättävän halpaa. Lähdet tekemään kaupungille melkein mitä tahansa muuta, niin maksaa varmasti yli sen 11 euroa parilta tunnilta - eihän tuolla saa esim. kuppilassa yhtään mitään.
Justiinsa varasin liput Mario-leffaan ja hinta 12.50 € kpl. Monopoliketjulla olisi 16,90 € ja lastenlippukin 13,52 €.

Mitään syötävää en ole teattereista ostanut ja jos on ollut pakko sellaista olla niin erikseen jostain kaupasta eikä sieltä kalliista teatterista.

Noista kaupungin huvituksista en sitten taas tiedä kun ei semmoisissa ikinä käy tai ole ollut intoa käydä :D Kahville vaikka? Sitähän saa kotoakin :D

Plus sitten toki lähileffateatterissa on tunnelmaa, missä sielu lepää eri tavalla ja tulee sellainen olo, että on oikeassa paikassa.
Samat fiilikset tästä. Onhan siinä monopolikompleksissa koko ja isot salit jne. mutta ei se ole sen kummempi kokemuksena ollut kuin pienemmän teatterin salit.

Katsoin juuri äsken mikä siellä monopolissa maksaa niin onko oikeasti että leffat ei edes ole välttämättä kaikki 4K? Mikä järki siinä teatterihommassa nykyään on kun kaikki pitää erikseen maksaa? Kotona ollut 4K-laitteet ja ruudut jo vaikka kuinka kauan niin mikä voi kestää että niitä ei sinne teattereihin saada oletuksena joka saliin ja leffaan? En keksi muuta syytä kuin sen että saavat rahastaa erikseen jokaisesta "upgradesta".

Pelien hinnoista olen varmaan täällä sanonut sanottavani jo pariin kertaan, mutta niissä on nykyään kiinni lähinnä periaatepäätöksistä. Jos ostan vuodessa muutaman hassun pelin uutena niin vuoden kokonaismenoissa olisi tavallaan ihan se ja sama maksaako peli 60e vai 70e tai peräti joku niistä 80e. Mutta periaatteesta en haluaisi tuota yli 60e maksaa.
Niin, no varmasti sama minullakin mutta tosiaan periaate se on mikä merkkaa. Sitä miettii että onko nyt pakko heti saada ja tajuaa että ei ole kun hyllyillä, Game Passissa, PS Plussassa ja Games with Goldissa on ihan helvetisti pelattavaa. Siinä kun hetken pelailee jotain muuta niin kohta on taas hinta alempana sillä "pakkohankinnalla". Plus että ne aiemmin ilmestyneet kiinnostavat teokset saattaa olla alessa just siinä kohtaa.

Eli ei tässä oikeasti mitään käytännön ongelmaa ole että ei yhtäkkiä olisi pelattavaa tai varaa ostaa pelejä mutta kyllä se kipuraja on ylitetty jo hyvän aikaa sitten. Joskus kun se ovh oli vielä 70 euroa - mitä pidin jo sitä liian kalliina - saattoi kuitenkin harkita jotain ihan pakkohankinnan ostamista täyteen hintaan. Mutta nyt se on oletuksena että ei ne mihinkään karkaa, joutaa odottaa.
 
Suurimman osan peleistä saa julkaisupäivänä alle 60€ gigantista tai verkkokaupasta. En ole yhdestäkään pelistä vielä maksanut tuon yli. Nytkin oli uusin RE4 remake alle 60€. Joten ei nyt niin paljon ole nousseet. Tietenkin diginä maksaa huomattavasti enemmän, mikä on kyllä todella kusetusta.
 
Suurimman osan peleistä saa julkaisupäivänä alle 60€ gigantista tai verkkokaupasta. En ole yhdestäkään pelistä vielä maksanut tuon yli. Nytkin oli uusin RE4 remake alle 60€. Joten ei nyt niin paljon ole nousseet. Tietenkin diginä maksaa huomattavasti enemmän, mikä on kyllä todella kusetusta.
Tämä on varmasti sanottu usein ja sanotaan varmaan tasaisin välein mutta ovh hintahan ei ole se reaalihinta kaupoissa.

Täytyy kuitenkin muistaa että ovh hinta on OHJEvähittäishinta, jolloin se toimii ainakin jonkinlaisena hinnoitteluohjeena. Sen takia ja koska mennään jatkuvasti enemmän digiin, tuo ovh hinnan nouseminen meinaa sitä että pakostakin ne käytännönkin hinnat nousee mukana.

Diginähän uudet pelit on kai järkiään sen 80 euroa.

Pakko ei ole maksaa mutta ilmeisen moni maksaa koska siihen siirryttiin ja pelit silti myy. Se signaloi myyjille että hinta on ok, joten niitä on helppo sitten muidenkin perässä nostaa.

Odottamallahan saa tietty yhä halvemmalla.
 
Itse varasin tulevan Zeldan muutama kuukausi sitten Verkkiksestä hintaan 56,99€. Nyt kun piruuttani katsoin, niin hinta on pompsahtanut 62,99 euroon. Saas nähdä saanko oman kappaleeni sillä hinnalla, millä sen ennakkovarasin vai joudunko perumaan kaupan. Mitään en siis ole vielä maksanut ja tarkoitus on maksaa noudon yhteydessä.
 
Itse varasin tulevan Zeldan muutama kuukausi sitten Verkkiksestä hintaan 56,99€. Nyt kun piruuttani katsoin, niin hinta on pompsahtanut 62,99 euroon. Saas nähdä saanko oman kappaleeni sillä hinnalla, millä sen ennakkovarasin vai joudunko perumaan kaupan. Mitään en siis ole vielä maksanut ja tarkoitus on maksaa noudon yhteydessä.
Käsittääkseni ja muistikuvien perusteella pitäisi saada ellei ole lukenut jotain ennakkohinnasta, joka muuttuu/tarkentuu myöhemmin.

Tosin yleensä se ennakkohinta on vedetty yläkanttiin ja sitä korjataan alaspäin. Veikkaan että saat tuolla eikä se ole mikään ongelma. Ei tuo paikka ole edes ainoa, mikä on myynyt peliä tuohon hintaan.
 
Leffateatterissa 2k-leffa on laadukkaampi kuin kotiteatterin 4k. Bitratella on suurempi merkitys kuin resoluutiolla.
Okei, tuohan sitä selittää ja samalla muistin että samaista konstia käytin kun ihmettelin miksi omatkin videot näytti "ulostamisen" jälkeen niin huonoilta. Bitrate korkeammalle ja asia oli korjattu.

Mutta loogisesta selityksestä huolimatta ne leffat ei silti näytä niin tarkoilta kuin omalta ruudulta. Ei ainakaan silloin kun joskus viimeksi kävin teatterissa. Toisaalta siihen on looginen selitys kai se, että se oma tv on "hieman" pienempi kuin valkokangas, joten kuvaa ei levitetä niin paljon.

Mutta se terävyys siitä siis puuttui, joka kotona on. Sitä meinasin. Siinä ei auta onko bitrate tai vaikka resoluutiokin suurempi kuin kotona jos silmä sanoo että ei ole yhtä tarkka.
 
Mutta loogisesta selityksestä huolimatta ne leffat ei silti näytä niin tarkoilta kuin omalta ruudulta. Ei ainakaan silloin kun joskus viimeksi kävin teatterissa. Toisaalta siihen on looginen selitys kai se, että se oma tv on "hieman" pienempi kuin valkokangas, joten kuvaa ei levitetä niin paljon.
Tämä pikselitiheys merkkaa tosi paljon. Siksi esim. Steam Deckillä ja Switchillä kannettavassa moodissa pelatessa kuva näyttää edelleen tarkalta (ainakin tarpeeksi tarkalta :) ), vaikka resoluutio on suhteellisen alhainen. Pienempi ruutu auttaa paljon tekemään kuvasta terävämmän. Toki leffateatterissa istut kauempana ruudusta, joka taas tasoittaa tilannetta jonkin verran.
Mutta se terävyys siitä siis puuttui, joka kotona on. Sitä meinasin. Siinä ei auta onko bitrate tai vaikka resoluutiokin suurempi kuin kotona jos silmä sanoo että ei ole yhtä tarkka.
Leffateatterissa käymisessä maksaa elämyksestä enemmän kuin ehkäpä sitten siitä tarkemmasta kuvasta. Ainakin itsellä se menee näin. Tosin kuten aiemminkin oli puhetta, niin sen elämyksen hinta on kokoajan noussut korkeammaksi ja korkeammaksi. Äkkiä sitä jääkin kotiin katsomaan leffaa, kun ihan hyvät kuvan ja äänentoistolaitteet sielläkin on.
 
Elokuvahan näyttää selvästi parhaalta hyvälaatuiselta 70mm filmikopiolta ja täts it :cool: Mutta moista herkkua pääsee harvemmin näkemään :(
Voisin kirjoittaa elokuvateatteri vs. kotisohva (jossa ei siinäkään isompaa vikaa!) -vertailusta vaikka ja mitä henkilökohtaisia preferenssejä, mutta ehkä tiivistän teknis- ja tunnelmapuoliset asiat yhteen napakkaan huomioon: En ole vielä elämässäni istunut elokuvateatterissa ja huomannut toivovani, että katsoisin kankaalla näkyvää elokuvaa kotona telkkariruudulta. Saas nähdä tuleeko moista tilannetta vastaan. Varmaan jos päätyisi johonkin ääliömetelöintinäytökseen, mutta niiltäkin onneksi on pystynyt välttymään helposti.
 
Se on oikeastaan makuasia, mitä arvostaa eniten. 2k-leffat vievät digitaalisesti ihan saman verran tilaa kuin 4k-leffat leffateattereissa, koska teknologian rajat tulevat vastaan. Pikseleitä näkee kankaalla varsinkin tietokoneella itse tehdyssä materiaalissa jostain 3-5 metristä ihan hyvin, mutta katseluetäisyys salissa on yleensä paljon suurempi. Harrastelijoiden väsäämät matskut näyttävät yleensä huomattavasti huonommilta leffateatterissa kuin pieneltä ruudulta, mutta ammattimaisesti kasatussa materiaalissa leffateatteri vie voiton aika selvästi mielestäni.
 
Itse varasin tulevan Zeldan muutama kuukausi sitten Verkkiksestä hintaan 56,99€. Nyt kun piruuttani katsoin, niin hinta on pompsahtanut 62,99 euroon. Saas nähdä saanko oman kappaleeni sillä hinnalla, millä sen ennakkovarasin vai joudunko perumaan kaupan. Mitään en siis ole vielä maksanut ja tarkoitus on maksaa noudon yhteydessä.

Ehkä olen väärässä ehkä en, mut yleensä kun ennakkotilaa siihen hintaa mikä se hinta silloin on, nii silloin se hinta siitä myös maksetaan vaikka se pompsahtaakin ylöspäin. Monis paikois oon huomannut varsinkin ne zeldan tears of the kingdom collectors editionit on pompsahanut ylöspäin kympillä tai parilla.

Aikoinaan ennakkotilasin GOW (2018) special edissönin vpdeest ja hinta oli 79,99 tjsp, mut kun pelin julkasu lähestyi olikin hinta nostettu yllättäen 99e, mut mä sain sen sillä 79,99. En tiie miks mut monet pelikaupat harrastaa sitä suosittujen pelien kohdalla "ahaa tämähä menee kun kuumille kiville" nostetaa nyt sit hintaa kympillä tai parilla jotta saahhaa vähä ylimäärästä voittoo.
 
Ylös Bottom