Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)
Kiitokset suuret tästä. Olen muutamaan kertaan meinannut kirjoittaa ihan samaa asiaa, mutta en näin rivijäsenenä ole oikein kehdannut. En myöskään ole halunnut vaikuttaa 'kielioppinatsilta'. Nyt voin kuitenkin peukuttaa ja jatkaa tähän perään vähän omia ajatuksiani, kun sieltä suunnalta on keskustelu käynnistetty....Kielioppiasiaa...
Ei tarvitse laittaa kuin yksi piste lauseen loppuun. Tänään on 8.8.Mulla on ongelmana se, että kun laitan päivämäärän lauseen loppuun, tuleeko siihen kaksi pistettä. Esim. "Tänään on 8.8." vai "Tänään on 8.8..". Excelistähän tuon oppii, että päivämäärään kuuluu piste loppuun, jos sitä joutuu käyttämään johonkin. Kukaan ei käytä pistettä päivämäärän ollessa lauseen lopussa ja se on syntaksin vastaista mielestäni.
Niin. Se ei ole loogista. Jos halutaan nipottaa jostain säännöstä, yksi peruselementti on mielestäni, että sääntö on johdonmukainen.Ei tarvitse laittaa kuin yksi piste lauseen loppuun. Tänään on 8.8.
Tämän takia suomen kieltä tuleekin vaalia. Panostetaan siihen kirjoittamiseen, että tuotettu teksti olisi edes jokseenkin kunnollista. Sillä se kirjoitus- ja lukutaito pysyy yllä ja kieli 'pelastuu'. Järkevän ja johdonmukaisen tekstin tuottaminen on taito itsessään, eikä se taito pysy yllä ja kehity ilman, että sitä harjoittelee ja käyttää.Suomen kirjakieli ei minusta ole niin erinomainen, että sen vuoksi pitäisi menettää hermonsa. Se ei ole koskaan vastannut sitä, mitä suurin osa suomalaisista puhuu tai kirjoittaa. Se ei ole missään mielessä "oikeaa". Suomalaisten luku- ja kirjoitustaito heikkenee koko ajan.
Tämä on seurausta älykännyköistä ja some-maailmasta. Kun nuorison pääasiallinen viestintä on 'tekstiviestiä' ja vastaavaa. Lisäksi usein noissa viestimissä tunnutaan pyrkimään siihen, että se oma viesti saadaan eteenpäin mahdollisimman lyhyesti, eli käyttämällä kaikenlaisia lyhenteitä, hymiöitä ja vastaavia, niin se 'oikean tekstin' tuottaminen unohtuu ja muuttuu vaikeammaksi koko ajan. Välillä tuolla maailmalla, kun törmää nuoriin, niin tuntuu, että jopa puhumalla viestiminen on vaikeaa, kun on totuttu kännykän kautta tekstaamalla hoitamaan asiat. Kieli kärsii siitä.Pari vuotta sitten olin lukiossa hetken opettamassa ja silloin se nykytaso iski silmille aika pahasti. Kyseessä oli vielä sellainen hyvä lukio, jossa oppilaat ovat jollain yli 9 keskiarvolla. Kirjoittaminen oli sillä tasolla, että ei olisi 30 vuotta sitten päässyt peruskoulusta välttämättä sillä taidolla.
Ongelma on siinä, että kun vaaditaan pedanttia otetta varsin tyhjänpäiväisissä muotoseikoissa, jotka eivät vaikuta ymmärrettävyyteen, samalla nostetaan kynnystä osallistua ja silloin "laatukeskustelua" käy yhä harvempi. Keskustelun sisältö heikkenee, kun siihen ei uskalla osallistua, jos ei ole erityisen hyvä kirjoittaja. Väittäisin, että monella, jolla on vaikeuksia kirjakielisen asiatekstin kirjoittamisessa, on kuitenkin sellaista mielenkiintoista kerrottavaa, joka toisi lisäsisältöä keskusteluihin. Jos saa jatkuvasti negatiivista palautetta kirjoitusasusta, se ei johda yleensä siihen, että opettelee kirjoittamaan paremmin.Tämän takia suomen kieltä tuleekin vaalia. Panostetaan siihen kirjoittamiseen, että tuotettu teksti olisi edes jokseenkin kunnollista. Sillä se kirjoitus- ja lukutaito pysyy yllä ja kieli 'pelastuu'. Järkevän ja johdonmukaisen tekstin tuottaminen on taito itsessään, eikä se taito pysy yllä ja kehity ilman, että sitä harjoittelee ja käyttää.
Aikalailla samoilla linjoilla. Parempi että esim. tällaisella vapaalla keskustelupalstalla on mahdollisimman paljon aktiivisia kirjoittajia kuin että jengiä säikytellään pois kielipoliisitoiminnalla. Tietysti tekstin olisi hyvä olla ymmärrettävää, mutta siitä eteenpäin puhutaan muotoseikoista. Tämä ei ole äidinkielen koe, vaan keskustelupalsta.Ongelma on siinä, että kun vaaditaan pedanttia otetta varsin tyhjänpäiväisissä muotoseikoissa, jotka eivät vaikuta ymmärrettävyyteen, samalla nostetaan kynnystä osallistua ja silloin "laatukeskustelua" käy yhä harvempi. Keskustelun sisältö heikkenee, kun siihen ei uskalla osallistua, jos ei ole erityisen hyvä kirjoittaja. Väittäisin, että monella, jolla on vaikeuksia kirjakielisen asiatekstin kirjoittamisessa, on kuitenkin sellaista mielenkiintoista kerrottavaa, joka toisi lisäsisältöä keskusteluihin. Jos saa jatkuvasti negatiivista palautetta kirjoitusasusta, se ei johda yleensä siihen, että opettelee kirjoittamaan paremmin.
Näkemykseni mukaan kieli ei ole pelastumassa kielipoliisitoiminnalla, vaan se johtaa vielä nopeampaan rappeutumiseen, koska hyväksi kirjoittajaksi oppii vain kirjoittamalla paljon ja kieliasun kyttääminen heikentää motivaatiota kirjoittaa. Toki voi olla toistakin mieltä. Veikkaisin, että kehitys jatkuu tästä eteenpäin niin, että yhä suurempi osa opinnäytetöistä kirjoitetaan englanniksi ja se syrjäyttää muutamassa vuosikymmenessä suomen akateemisena kielenä. Nuorissa on paljon sellaisia, jotka osaavat kirjoittaa englanniksi paremmin kuin suomeksi.
Niin siis tottakai parempi mitä selkokielisempää tekstiä foorumilla on, mutta raja on aika häilyvän pieni siihen, että ihmiset häädetään pois, kun ei uskalleta kirjoitusvirheistä huomautuksien pelossa kirjoittaa lainkaan.Kyllä se suomen kielen säilyminen on jostain ihan muusta kiinni, kun siitä, että täällä peliaiheisella foorumilla jotkut kielipoliisit napisee toisten kirjoituksista. Ja pienet pitää olla ongelmat jos ärsyttää, että yhden sanan perässä on yksi kirjain liikaa tai jostain sattuu pilkku jäämään välistä.
Tällä tavalla ajetaan vain vähäisetkin kirjoittelijat pois. Sittenhän se on kiva myhistä, kun suomen kieli pelastuu ja kanssa kirjoittajat kirjoittaa oikein.
Todella hyvin sanottu siellä. Oma kieli säilyy parhaiten sillä, että sen puhtainta muotoa, eli kieliopillisesti oikeaa muotoa, vaalitaan. Ei täällä kuitenkaan kukaan ole virheetöntä tekstiä vaatimassa. Aika vähissä meinaan ovat sellaiset suomen kielen professoritkin, jotka täysin virheetöntä tekstiä pystyvät suoltamaan. Ollaan otettu vain esiin asioita ja ideoitu, että tiettyihin perusasioihin kannattaa kiinnittää huomiota.Pienen kielialueen ja kulttuurin elinehto on oman kielen säilyminen. Yksi keskeinen tapa säilyttää se on luonnollisesti laadukkaan tekstin kirjoittaminen eri yhteyksissä. Siihen tavoitteeseen pääsemiseksi on ihan perusteltua huomauttaa tietyistä asioista, kuten usein toistuvista kirjoitusvirheistä. Laadukas ja selkeä suomen kieli luulisi olevan jokaisen Suomessa asuvan positiivinen peruslähtökohta. Pedanttisen ja lukukelvottoman tekstin väliin mahtuu kuitenkin aika paljon tasoja, jotka lukeutuvat sinne laadukkaan ja selkeän puolelle.
No ei se kyllä taida olla paras strategia. Esimerkiksi poikani ei ymmärrä alkuperäisen Tuntematon sotilas elokuvan puhetta, koska suuri osa puheesta on muuta kuin yleiskieltä. Olisi mukavaa, jos ihmiset kykenisivät ymmärtämään suomea sen moninaisissa muodoissa. Monelle on rakkaampia oman murrealueensa puheenparret kuin keinotekoinen kirjakieli. Elävää kieltä ei saa vangittua kirjakieleksi. Ihmisiä voi pakottaa kirjoittamaan samalla tavalla, mutta kielen orgaanisen ja kehittyvän luonteen vuoksi mikään museoitu standardikieli ei jää pysyväksi. Mitään aitoa tai alkuperäistä suomea ei ole olemassa, suomi on ollut monimurteinen ja monimuotoinen kieli aina. Esimerkiksi Ruotsissa on kaksi suomen kieltä virallisen vähemmistökielen asemassa, meänkieli ja virallinen kirjakieli. Idässä on paljon vaikutteita karjalan kielestä. Esimerkiksi kansalliseepos Kalevala on kaukana "puhtaimmasta muodosta" kun siinä on niin paljon itäsuomalaisia vaikutteita ja kirjakieli perustuu Turun seudun länsimurteisiin. Kokisin melko outona, jos Kalevalaa ei pidettäisi "puhtaana" suomena.Oma kieli säilyy parhaiten sillä, että sen puhtainta muotoa, eli kieliopillisesti oikeaa muotoa, vaalitaan.
Puhekieli ja murteet tietysti ovat aivan eri asia kuin kirjoitettu kieli ja kirjakieli, joista on nyt ollut koko ajan kyse.No ei se kyllä taida olla paras strategia. Esimerkiksi poikani ei ymmärrä alkuperäisen Tuntematon sotilas elokuvan puhetta, koska suuri osa puheesta on muuta kuin yleiskieltä. Olisi mukavaa, jos ihmiset kykenisivät ymmärtämään suomea sen moninaisissa muodoissa. Monelle on rakkaampia oman murrealueensa puheenparret kuin keinotekoinen kirjakieli. Elävää kieltä ei saa vangittua kirjakieleksi. Ihmisiä voi pakottaa kirjoittamaan samalla tavalla, mutta kielen orgaanisen ja kehittyvän luonteen vuoksi mikään museoitu standardikieli ei jää pysyväksi. Mitään aitoa tai alkuperäistä suomea ei ole olemassa, suomi on ollut monimurteinen ja monimuotoinen kieli aina. Esimerkiksi Ruotsissa on kaksi suomen kieltä virallisen vähemmistökielen asemassa, meänkieli ja virallinen kirjakieli. Idässä on paljon vaikutteita karjalan kielestä. Esimerkiksi kansalliseepos Kalevala on kaukana "puhtaimmasta muodosta" kun siinä on niin paljon itäsuomalaisia vaikutteita ja kirjakieli perustuu Turun seudun länsimurteisiin. Kokisin melko outona, jos Kalevalaa ei pidettäisi "puhtaana" suomena.
Niin, mielestäsi siis meänkieli ja Kalevala eivät ole kirjoitettua kieltä?Puhekieli ja murteet tietysti ovat aivan eri asia kuin kirjoitettu kieli ja kirjakieli, joista on nyt ollut koko ajan kyse.
Ovat toki. Kirjoitettua kieltä, mutta eivät kirjakieltä. Kirjoitetaanhan nykypäivänäkin suomalaista kirjallisuutta murteillakin joissain tapauksissa. Kirjakielen asemasta, säilymisestä ja oikeinkirjoituksestahan tässä on koko ajan kuitenkin ollut puhe. Ollaan ajauduttu hyvin kauas siitä 'alkuperäisestä' ajatuksesta, jossa käytiin lävitse muutamia toistuvia kirjoitusvirheitä ja esitettiin toiveita välimerkkien ja isojen kirjaimien tarkempaan käyttöön.Niin, mielestäsi siis meänkieli ja Kalevala eivät ole kirjoitettua kieltä?
Toivottavasti ei. Mitään yliarvostettua enkkua en ainakaan jaksaisi kuunnella/lukea/kirjoittaa/puhua. Esim. se uus Napoleon oli englanninkielinen, siis mitä helevettiä?!Vaikka tämä kieli nyt tulee jossain vaiheessa katoamaan historiaan
Kirjoitustaito ei kehity pelkästään kirjoittamalla vaan myös reflektoimalla omaa tekstiä tai — vielä parempaa — kuuntelemalla palautetta. Jos vain suoltaa tekstiä ruudulle ajattelematta yhtään, mitä tuli roiskaistua, ei todennäköisesti kehity yhtään.Näkemykseni mukaan kieli ei ole pelastumassa kielipoliisitoiminnalla, vaan se johtaa vielä nopeampaan rappeutumiseen, koska hyväksi kirjoittajaksi oppii vain kirjoittamalla paljon ja kieliasun kyttääminen heikentää motivaatiota kirjoittaa.