Vastaus: PS4, Xbox 720, Wii 2, Seuraavan sukupolven teknologia
Saitte näköjään lopultakin siirrettyä keskustelun parempaan ketjuun. Pyynnöstäni huolimatta Nisupullan aloitus jätettiin siirtämättä, joten quottaan sen tuohon alle vielä viitteeksi mistä oli alunperin kyse. Tämä erityisesti Cobrettia varten, lue huolella ennenkuin alat taas vääntää asian vierestä:
Pleikkarilla ilmaista verkkopeliä vuodesta 2003. Siitä voi laskea kuinka monta konsolia olisin jo ostanut Liven kk-maksuilla. Yhteisön rakentaminen kk-maksun pohjalta ei voi koskaan olla kestävä ratkaisu. Milloin tahansa tuttu ja turvallinen nimimerkki onkin ulkona. Toivottavasti Sony osaa olla kaukaa viisas ja säilyttää peruspelaamisen jatkossakin ilmaisena. Eikä pelkästään pelaaminen, myös mm. Party Chat, joka PSVitalla kuuluu ilmaisuuden piiriin.
Nisupulla on siis sitä mieltä, että PS3:n ilmainen verkkopelaaminen vs Xboxin maksullinen Live on kymmenen vuoden aikana tuottanut kokonaisuudessaan säästöä jo suorastaan konsolien hinnoissa laskettavia summia. Tämä on kaikin tavoin väärin laskettu arvio, koska vertailussahan on otettava huomioon kaikki pelaamisesta koituvat kustannukset. Täysin tarkka ja yleispätevä vertailu kahden erilaisen ansaintamallin välillä on luonnollisesti täysin mahdotonta, joten pidän seuraavassa perusmallissa muuttujat mahdollisimman yksinkertaisina mahdollisten jatkokitinöiden minimoimiseksi. Hintaeroa syntyy luonnollisesti myös käyttötottumusten myötä: jos joku pelaa pelkästään CoDia netissä eikä osta pelejä digikaupasta, niin PS3 on epäilemättä ollut kokonaisuudessaan halvempi vaihtoehto. Vastaavasti vain yksinpelejä harrastava paljon digikaupasta pelejä ostellut pelaaja on jäänyt voiton puolelle Xboxilla. Muitakin erilaisia käyttötarkoituksia voi molemmille konsoleilleen aivan vapaasti keksiä, jos välttämättä haluaa vääntää. Näistä ääritapauksista ei kuitenkaan kannata alkaa sen kummemmin keulia. Minä perustan laskennan keskivertopelaajaan, joka harrastaa pelikonsolillaan tasapuolisesti kaikenlaista
pelaamista. Tästä lähtee:
Aloitetaan Liven hinnasta. Valveutunut kuluttaja on aina saanut ostettua Livensä keskimäärin hintaan 30 e/vuosi eli 2,5 euroa/kk. Tämä ei tarkoita Prisman hintoja, vaan on aina vaatinut pientä hintavertailua. Jokainen Googlea osaava käyttäjä tähän kuitenkin on pystynyt ja välillä tuota Liveä on myyty huimalla alennuksella ihan boksin omalla dashboardillakin. Jos joku Sonymies silti epäilee tuota hintaa, niin laitoin
livehinta-ketjuun esimerkkilinkin, josta tälläkin hetkellä voi hakea Livensä luvattuun hintaan. Oman linkkini yläpuolella on esimerkki viime kuulta samasta hintaluokasta ihan kotimaisestakin kaupasta. Kymmenessä vuodessa tästä koostuu yhteensä 10x30e = 300 euroa, jolle summalle siis täytyy löytää vastine muualta.
Vertaillaan seuraavaksi konsolien hintoja. Xbox360 julkaisuhinta
näyttää olleen 500 euroa. Vastaavasti PS3:n julkaisuhinta oli
jopa 700 euroa. Boksin hintaa tosin ilmeisesti pudotettiin ronskisti lähes heti ja laitteensa kalliimmalla ostaneet saivat vielä ilmaisia pelejäkin sun muuta hyvitykseksi. Jos siis olisin oikein ilkeä, niin voisin oikeastaan lyödä hanskat tiskiin jo tässä vaiheessa ja todeta, että jo pelkkä konsoleiden hintaero kuittasi tuon kymmenen vuoden Live-hinnan. Koska tämä olisi kuitenkin jo liiankin helppo ratkaisu ja epäilemättä pahoittaisi liian monen Sonypojan mielen, niin jatketaan vielä vertailua. Tuo 200 euroa lienee kaikkien mielestä kohtuullinen keskivertoero laitteiden hinnoille, vaikka katsottaisiin tilannetta julkaisusta vähän eteenkin päin. Hinnathan ovat alkaneet tulla tasoihin vasta tässä parin viime vuoden sisällä. Tällä arviolla jää siis kurottavaksi n. 100 euroa.
Tarkastellaan seuraavaksi pelien hinnoittelua konsolien omissa kaupoissa. En nyt puhu varsinaisista "isoista" julkaisuista, vaan näistä pelkästään digijakelussa olevista pienemmän luokan peleistä (jotka muuten ainakin minusta ovat olleet koko tämän konsolisukupolven suola ja paras puoli). Suurin osa näistä peleistä on ollut myynnissä molempien laitteiden kaupoissa, mutta oleellista hintojen kannalta on kauppojen täysin erilainen hinnoittelumalli. PS3:n kaupassa on käytetty euroja ja hinnoittelu on ollut erittäin tasaista. Käytännössä PS3:n kaupassa 50 euroa on tarkoittanut 50 euroa myös reaalimaailmassa. En tiedä minkä takia PS3:n rahakorteissa ei ole ollut minkäänlaista hintakilpailua, mutta näin asia kuitenkin on ollut. Lieneekö sitten kyseessä käskytys Sonyn puolelta vai mikä lie, mutta lopputulos on ollut selkeä.
Boksin puolella sen sijaan on ostettu pelejä omilla microsoft-pisteillä, ja tästä onkin sitten seurannut mielenkiintoinen hintakilpailu. Virallinen hintasuhdehan noille pisteille on, että tuota n. 50 euron ostovoimaa vastaa 4200 pistettä. Tämän suhteen voi laskea vertaamalla esim. saman pelin hintaa PS3:n ja Xboxin kaupoissa, tai sitten vertaamalla vaikkapa Xboxin GoD-pelejä, jotka on mahdollista maksaa sekä rahalla että pisteillä. (Itse asiassa tuo 50 euroa on jopa hieman alakanttiin. Tarkempi hintahan on 800p=10 euroa, jolloin 4200p=52,50 euroa. Pyöristetään nyt kuitenkin alaspäin tämäkin, kompensoikaa sillä vaikka mahdollista huomaamatta jäänyttä vaihtelua noissa PSN-korteissa.) Nythän kuitenkin tuon 4200 pisteen todellinen hinta ei taaskaan ole noin paljon, vaan oikeasti niistä ei valistunut kuluttaja ole ikinä maksanut yli 38 euroa. Tuolla hinnalla saa kortin milloin tahansa ja välillähän noita myytiin jopa ihan kotimaisessa huuto.netissäkin vielä tuotakin halvemmalla. Tuokin hinta on siis hieman yläkanttiin, mutta pyöristellään nyt tämäkin epäedullisesti boksille kitinän minimoimiseksi. Voitte tuollakin pyöristyksellä halutessanne kompensoida mahdollia epäkohtia laskennossa. Tuostakin voi kuitenkin jo nopeasti laskea XBLA:n peleille n. 25% hintaedun PSN:n peleihin verrattuna. Arvioita voi halutessaan vaikka vähän laskeakin, se ei muuta sitä tosiasiaa, että boksilla hintakilpailu on ollut selkeästi PS3:sta rajumpaa.
Mitä tämä 25% sitten käytännössä tarkoittaa? Esim. 10 euron / 800 msp:n ostoksessa tämä tarkoittaa 2,5 euron eroa. Jos siis on ostanut esim. yhdenkin tuon hintaisen pelin (tai vaikka DLC:nkin) kuussa (tai yhteensä 12 peliä vuodessa), niin Liven hinta
koko kymmeneltä vuodelta on jo kuitattu. Ainakaan omalla kohdallani tuo ei ole edes mitenkään mahdoton arvio, noita pelejä on taatusti tullut osteltua vähintään se 12 vuodessa jo pelkästään noiden microsoftin säännöllisten alennuskampanjoiden ansiosta. Niistä tuppaa yleensä lähtemään enemmänkin pelejä mukaan (ja siis vieläpä alennuksella, jota en edes ottanut laskussa huomioon). Aiemmin kuitenkin todettiin, että jo 100 euron kurominenkin riittää tasoittamaan tilit. Tähän summaan riittää n. 40 keskihinnaltaan 10 euron/800 msp:n peliä/DLC:tä koko kymmenen vuoden ajalta. Tähän lukuun on taatusti päässyt jo vähemmänkin aktiivinen keskivertopeluri.
Minä voin siis jättää hinta-vertailun tasapelinä jo tähän. Nyt kannattaa huomata, että minä jätin tässä yksinkertaisuuden vuoksi jopa Gold/PSN+ -vertailut kokonaan tekemättä. Tämäkin vertailu olisi tarvittaessa tuonut boksille vielä lisäetua, koska PSN+ -palvelu esiteltiin vasta pari vuotta sitten, kun taas Gold-alennuksia on saanut jo ihan boksin alkutaipaleelta asti. Jätin kuitenkin tarkoituksella tämän vertailun tekemättä, koska pelien ostamisen vertailu pelien vuokraamiseen on käytännössä täysin mahdotonta tehdä puolueettomasti. Eri ihmisillä on eri mieltymykset tässä asiassa ja se siitä. Jätin myös huomioimatta nuo boksin useamman kerran vuodessa järjestämät isommat pelialet. Yhtä suuria ja tiheästi järjestettyjä kampanjoita ei käsittääkseni Sonyn puolella ole ollut (tai ei niitä ainakaan ole mitenkään erityisen aktiivisesti mainostettu).
Yhteenvetona: sen minkä PS3:lla verkkopelaamisessa voitti niin saman tien konsolin ja pelien hinnassa hävisi. Rahavirran reitti on siis Microsoftilla ja Sonylla hieman erilainen, mutta kyllä molemmat ihan tasan tarkkaan omansa ovat vuosien varrella keränneet pois. Hyväntekeväisyyttä ei harrasta kumpikaan firma, tämän varmasti tajuaa tyhmempikin. Ja vielä loppukommenttina: tämä vertailu oli tehty nimenomaan Nisupullan tahtomalla pitkällä aikavälillä. Jos vertailu pitäisi tehdä tänään konsolinsa ostavien henkilöiden kesken, niin tasoittuneiden lähtöhintojen sekä PSN+ :n ansiosta PS3 voisi tässä vaiheessa jäädä jopa boksia edullisemmaksikin. Tästähän vertailussa ei kuitenkaan ollut kyse. Tulevaisuuden kannalta tämä on toki oleellinen ja mielenkiintoinen pointti. Tilanne ei välttämättä seuraavassa sukupolvessa ole enää Microsoftille yhtä edullinen varsinkin, jos Microsoft päättää seuraavassa sukupolvessa luopua kilpailua synnyttäneistä livepisteistään. Toisaalta, yhtä hyvin Sony saattaa pistää nettipelit maksulliseksi myös PS4:lle, joten sikäli peli on vielä täysin avoin. Turha siis spekuloida tulevaisuutta.
Kiitän ja kuittaan. Toivottavasti tähän asiaan ei tarvitse enää palata ainakaan tässä konsolisukupolvessa.