WRC 8 (2019, PS4)
WRC-projekti lähestyy loppuaan, sillä nyt oli vuorossa Kylotonnin neljäs WRC-peli vuodelta 2019. Kaudelta 2018 ei ilmestynyt peliä lainkaan, joten voisi ainakin olettaa astetta isompaakin kehitystä tapahtuneen sitten WRC 7:n. Seiska olikin ottanut jo varovaisen lupaavia askeleita ajomallinsa suhteen, joten odotukset kasia kohtaan olivat ainakin kohtalaiset.
Sisältö
Suunnilleen samaa kuin edellisissäkin osissa, joten ainakin kauden 2019 tiimit ja kuskit ovat kattavasti edustettuina. Tällä kertaa mukana on myös muutamia klassikkoautoja, mutta nämä jäävät kyllä lähinnä kuriositeetiksi, fokuksen ollessa edelleen tiukasti kaudessa 2019. Pääluokasta löytyy toistaiseksi viimeistä kertaa neljän eri merkin tehdastiimit, minkä lisäksi jo tuttuun tyyliin WRC2- ja JWRC-sarjat ovat lisensoituine kuskipareineen hyvin esillä. Tämä muuten on myös viimeinen WRC-peli, jossa Marcus Grönholm löytyy pääluokan kuljettajien listasta, Bossen ajettua Ruotsin rallin 2019 Toyota Yaris WRC:llä. Pelissä Grönholm tosin ajaa koko kauden, sijoittuen jokaisessa kilpailussa porukan hännille. Hiukan kyseenalainen ratkaisu, vaikka autokunnan löytyminen pelistä onkin itsessään positiivinen asia.
Ralleja löytyy 14 kappaletta, ja näiden laatu vain paranee. Seiskassa oltiin jo pätkien osalta erinomaisella tasolla, mutta kasi pistää vieläkin kiistatta paremmaksi. Pätkät ovat monipuolisia ja hyvin esikuviensa näköisiä, ja osa tutuistakin ralleista sisältää uusia osuuksia tai kokonaan uusia pätkiä. Chilen ja Turkin rallit ovat mukana uusina lisäyksinä, minkä lisäksi Monte Carlo, Argentiina ja Saksa sisältävät täysin uusitun reitin. Yleisöerikoiskokeita lukuunottamatta kaikki pätkät ovat nyt myös tarjolla molempiin suuntiin ajettuina, joten variaatiota pätkissä on jo varsin mukavasti. Parhaita pätkiä ovat ehdottomasti pisimmät, Epic Stageksi nimetyt pätkät, joihin on yhdistetty kunkin rallin lyhyemmät pätkät yhdeksi pidemmäksi vedoksi. Erityisesti Monten tai Chilen yli 20-kilometriset erikoiskokeet ovat yksiä parhaista ja varmasti vaativimmista rallipätkistä missään pelissä.
Presentaatio
Valikot on pistetty ulkoisesti uusiksi, ja presentaatio on kieltämättä vielä hiukan parempaa kuin aiemmin. Virallisen MM-sarjan fiilis välittyy hyvin, ja laadukasta soundtrackiakin käytetään valikoissa hiukan enemmän kuin aiemmissa peleissä. Peli onnistuu hyvin siinä missä Kylotonn oli jo aiemminkin oikeilla jäljillä, eli rallin MM-sarja esitetään hyvin innostavalla tavalla.
Graafisesti peli on myös selvä edistysaskel seiskaan nähden, vaikkakin PS4-julkaisua joutuukin edelleen pelaamaan 30:een kuvaan sekunnissa lukittuna. Jostakin syystä WRC 8 ei kuitenkaan toimi PS5:llä lainkaan niin kuin pitäisi, sillä jopa keskipäivän auringonpaisteessa varjot ovat PS5:llä lähes täysin mustia alueita, mikä tekee julkaisun kyllä käytännössä pelikelvottomaksi. Pitkästä aikaa yksi muistutus siitä, miksi PS4 Pro tulee itselläni pysymään jatkossakin pelivalmiina laitteena, ja nelosella peli toimikin ilman mitään ongelmia. Latausajat lähestyvät tosin taas tällöin puolta minuuttia per pätkä, mutta kyllä sen verran jaksaa odotella.
Pelaaminen
WRC 8:n ajotuntuma pädillä on hyvä, ja selvä edistysaskel seiskasta. Väittäisin myös tämän olevan selvästi helpompi, sillä se on loogisempi. Kylotonnin myöhemmät WRC:t ovat tästäkin vielä parantaneet erityisesti auton painopisteen mallintamisessa, mutta samat ajamisen perusperiaatteet pätevät jo kasissa. Pitoa voisi olla hiukan vähemmän, jotta kaasun ja jarrun käytöllä olisi suurempi rooli auton ohjaamisessa, ja nimenomaan tämä asia onkin parantunut sarjan myöhempiin osiin. ABS-jarrut saa taas vihdoinkin käännettyä pois päältä, mitä tervehdin ilolla myös DualShock4:llä pelaillessa.
Kartturi on uusittu täysin, ja parempaan suuntaan on menty. Nuotit ovat jotakuinkin riittävän tarkat ja ne luetaan huomattavasti luonnollisemman kuuloisesti kuin parissa aiemmassa osassa. Nuottiskaalassa on siirrytty yhdeksästä takaisin kuuden numeron järjestelmään, mutta kyllä nämäkin riittävät. Huomiot ja varoitukset on pääsääntöisesti myös korostettu riittävän hyvin, mutta aikaisen ajoituksen asetuksista huolimatta pari mutkaa tietyissä ralleissa meinaa aina tulla silmille, etenkin yöllä tai sumussa ajettaessa. Kuitenkaan pahoja väärinymmärryksiä tai -kuulemisia ei tällä kertaa päässyt sattumaan, ja kartturi onkin varmasti kokonaisuutena paras kaikista tähänastisista WRC-peleistä.
Yksinpelin keskiössä on pohjimmiltaan samanlainen uramoodi kuin aiemminkin, mutta tällä kertaa mukaan on lisätty myös oman tiimin hallinnointiin liittyviä asioita. Tiimille siis palkataan uran edetessä enemmän ja parempia työntekijöitä, minkä myötä esimerkiksi auton kestävyys ja sääennusteiden tarkkuus parantuvat. Tiimiltä löytyy myös ns. kykypuu, jolla parannuksia saa sijoitella itselleen parhaiten sopiville osa-alueille. Idea on hyvä, ja myös toimii pääsääntöisesti riittävän sujuvasti. Vaikka WRC 8:ssa kehitetäänkin "omaa" tiimiä, tapahtuu itse ajaminen vielä tässä pelissä kuitenkin aina jonkin virallisen WRC-tiimin riveissä. Junnuluokasta ei ole myöskään enää pakko aloittaa, vaan halutessaan voi jo ensimmäisen kautensa ajaa WRC2-sarjassa.
Jos olen monen aiemman pelin kohdalla valitellut liian alhaista vaikeustasoa, niin tätä ei tarvitse kasin kohdalla tehdä. Pelin korkein taso on niin ylhäällä, että onnistuin saamaan jopa WRC2-tiimistäni potkut kesken kauden huonojen tulosten vuoksi.

Lopulta oli pakko madaltaa vaikeustasoa neljästä vaihtoehdosta toiseksi ylimmälle, mikä puhtaan vauhdin puolesta putosi ehkä turhankin alas. Liian helpoksi kasia ei kuitenkaan voi tälläkään tasolla syyttää, sillä haastavilla pätkillä virheitä on näennäisen turvallisella vauhdillakin todella helppo tehdä. Vauriomallinnus on myös suhteellisen anteeksiantamaton, eli selvästi seiskaa rankempi. Suurin hankaluus tulee kuitenkin olosuhteista, jotka voivat vaihdella äärilaidasta toiseen - pahimmillaan kesken pätkän. Rengasvalinta on etenkin assukisoissa elintärkeässä roolissa, joskaan sekarengastusta ei tässä pelissä pysty vielä valitsemaan.
Lähes kaikilta osin WRC 8 on erittäin hyvä rallipeli, mutta yksi asia sen lopulta pilasi. Ei ajomalli, ei kartturi eikä liian helppo tekoäly, vaan vesilätäköt. Kyllä, vesilätäköt! Jokaisessa sadekelin kilpailussa tielle muodostuu pieniä, lähes huomaamattomia lätäköitä, joihin ajettaessa auto tempautuu todella luonnottoman tuntuisesti täysin satunnaiselta vaikuttavaan suuntaan. Ei puhuta mistään normaalista vesiliirrosta (johon kynnys saderenkailla pitäisi muutenkin olla korkea), vaan niin äkillisestä suunnanmuutoksesta että tuntuu kuin joku toinen auto olisi kylkeen törmännyt. Sadekelin pätkien ajaminen, etenkin asfaltilla, on tästä syystä lähes yhtä helvettiä, eikä asiaa auta se että pelin sääennusteet tuntuvat usein täysin hatusta temmatuilta. En jaksanut edes laskea, kuinka monta kertaa olin valinnut kuivan ennusteen perusteella kovat renkaat, vain huomatakseni että tarjolla olikin toistakymmentä kilometriä märkää tietä ja myrskyisää säätä. Tähän voisi tietysti todeta Timo Rautiaisen tiuskaisun Bosselle,
"No sitte pitää ajaa hiljaa!", mutta sääolosuhteet eivät vain tunnu vaikuttavan AI-kuskeihin juuri ollenkaan. Erityisesti Walesin Great Orme -pätkä sadekelissä on täysin toivoton paikka, jossa lätäköiden vuoksi ei pysty määräänsä kovempaa ajamaan, ja häviää siksi vähintään kaksi sekuntia kilometrillä. Mestaruustaisto sai lopulta jäädä haaveeksi Kataloniassa, johon olin kahdelle kymmenen kilsan assupätkälle luotettavimman meteorologini suosituksesta valinnut kuivan kelin renkaat, vain kohdatakseni koko pelin myrskyisimmät olosuhteet. Kun sitten lopulta menetin mestaruusmahdollisuuteni suistumalla päin puuta suoralla tiellä lähes näkymättömän vesilammikon vuoksi, niin kärsivällisyys tämän pelin uramoodia kohtaan lopulta tuli tiensä päähän, ja Australia sai jäädä ajamatta. Ihan paska peli.
Ei vaan, ihan hyvä rallipeli WRC 8 on, tai olisi jos sadekeli olisi toteutettu hiukan toisella tavalla. Pätkät ovat loistavia ja kuivalla kelillä niiden ajaminen on nautittavaa. Kasissa on pohjalla selvästi jo sama laadukas peli joka löytyy Kylotonnin WRC-sarjan viimeisistä osista - käytännössä myös WRC Generations on tämä sama peli vain selkeästi parempana versiona. Jo tässä vaiheessa oli kuitenkin kuljettu todella pitkä matka WRC 5:stä, ja WRC 8 olikin sarjan ensimmäinen osa, joka ainakin jossakin määrin alkoi pelillisesti haastaa Codemastersin rallipelejä muillakin avuilla kuin pelkällä lisensoidulla sisällöllään.
Nyt en muista yhtään, mikä osuus pelin sisällöstä on DLC:tä vai onko mikään, mutta tässä vielä kuitenkin omasta pelistäni löytyvät sisällöt:
Autoluokkia: 4 (WRC, WRC2, JWRC, Bonus)
Autoja: 19
Lisensoituja autokuntia: 52
Ralleja: 14
Erikoiskokeita: 102*
*Yhdessä rallissa 2-3 "normaalia" EK:ta, yksi pitkä Epic Stage ja nollasta yhteen yleisöpätkää. Yleisöpätkiä lukuunottamatta kaikki EK:t voi ajaa molempiin suuntiin.