Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Tätä samaa olen miettinyt jokusen kerran tässä viime aikoina, kun näistä ostosjutuista on jauhettu, aika moneen eri kertaan. Microsoftilla on studioita ja kyseinen firma on tehnyt ohjelmistosoftaa sen 30+ vuotta, mutta miksei sieltä synny uutta ja innovatiivista pelattavaa markkinoille, vaan noiden studioiden merkittävimmät tuotokset ovat 'vain' niitä Halon ja Forzan jatko-osia, joista ensin mainitun uusin osakin sai tällä sivustolla 3/5 tähteä arvosteluissa? Ihan oikeasti laittaa mietityttämään, että miksei sieltä omaehtoisesti saada ulos uusia nimikkeitä, jotka möisivät edes sen verran hyvin, ettei tarvitsisi mennä ostamaan multiplattaristudioita ja sitä kautta muilta pelaajilta pelejä pois.

Muilta pois ostaminen helpompaa, kuin uuden ja kiinnostavan luominen? Ei ole luovaa liitua, joilla piirtää, vaan pelkkää rahaliitua? Ihan aikuisten oikeasti ja rehellisesti pistää mietityttämään, mikseivät ne jo Microsoftin huomassa olemassa olevat studiot saa parempaa/paremmin myyvää jälkeä aikaan?
Ei mikään yritys omista henkilöstöään muuta kuin ostamalla. Eikä silloinkaan omisteta sinänsä muuta kuin sovitun mukainen työpanos, kunnes työsopimus irtisanotaan. Henkilöstöä voidaan hankkia henkilöitä yksittäin ”ostamalla” tai sitten tekemällä yrityskauppoja. Kumpikin on aivan yhtä moraalisesti ok. Kummassakin tilanteessa kaksi osapuolta suostuu tekemään kaupan, jossa toinen osapuoli maksaa itselleen tärkeäksi kokemastaan vastikkeesta.

Jännää kyllä, että tiettyjä peruslainalaisuuksia ihmetellään ja pidetään jotenkin väärempinä kuin toisia, ja kuitenkin se sama kaupallinen idea on loppujen lopuksi taustalla. On se Sonykin tekijänsä ostanut. Harva heistä on koulunpenkiltä asti Sonylla työskennellyt, ja vaikka jotkut olisivatkin, niin ovat hekin ostettua työvoimaa, eivätkä mitään ikuisiksi ajoiksi korvamerkittyjä äärettömän lojaaleja Sony-ihmisiä.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiinnoista nähdä mitä tuosta seuraa.

Jos pitää oma viisi senttiä heittää arpaan, niin sanoisin että verorahoja palaa ja lopulta Microsoft vie. FTC ei ole käsittääkseni menestynyt kovin hyvin näissä aloittamissaan oikeustapauksissa. Aikataulu asian etenemiselle (Vanheneeko tuo kauppa joskus? Mitä sen jälkeen tapahtuu?) ja muiden alueiden kilpailuviranomaisten jatkotoimenpiteet ovat nyt varmaan se asia mitä jengi seuraa. Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin en oikein tiedä itsekään enää että mitä mieltä tuosta ratkaisusta olisi. Ei sillä että sillä nyt mitään merkitystä mihinkään olisikaan.
 
Ihan hyvää saivartelua, ei siinä mitään. Joo FF ja Metal Gear olivat alunperin Nintedolla ja niin edelleen, mutta on ihan yleistä pelihistorian yleistietoa, että Metal Gear Solid ja Final Fantasy 7 tulivat ulos alkuperäisissä muodoissaan Playstationille siksi, koska CD-formaatti mahdollisti niiden teknisen toteutuksen siinä muodossa. Nintendo päätyi vielä käyttämään N64:n ajan pelikasetteja, joiden kanssa samat tekniset ratkaisut noissa peleissä eivät olisi olleet mahdollisia.

Toki jos CoDista tulisi jollain ihmeen ilveellä Microsoftin omistuksessa sellainen tuote, jota ei yksinkertaisesti voisi mitenkään sellaisenaan toteuttaa toisilla laitteilla, niin siinä tapauksessa hypoteettinen ideasi voisi ollakin mahdollinen. Väitän kuitenkin, että näin ei tapahtuisi, koska Xbox ja Playstation ovat kuitenkin perustoiminnaltaan hyvin samantyylisiä laitteita, eikä niissä ole sellaisia isoja eroja kuin esim. Playstation 1:n ja Nintendo 64:n välillä oli, joita käytin tuossa edellä esimerkkinä.


Niin tarkkaan en ole tuota projektia seurannut, että ulkoa nyt muistaisin. Jos noin kuitenkin on, niin silloinhan Xbox-pelaajilla ei pitäisi olla hätää. Joutuvat odottamaan vaan sen saman vuoden kuin Playstation-pelaajat odottivat esim. uusimman Tomb Raider-trilogian kakkososan kanssa.

Activision on julkaissut konsolipelejä 80-luvulta asti esim. Atarin laitteille, Commodorelle, NESsille, SNESsille, alkuperäiselle Playstationille ja niin edelleen. Parikymmentä vuotta konsolijulkaisuja ennen kuin ensimmäisestä Xboxista oltiin edes kuultu. Jos nyt oikein viisastellaan tässä, niin Activision aloitti pelijulkaisunsa vuonna 1980 Atari 2600-laitteelle ja ensimmäinen kotitietokoneelle(MSX-laite) julkaistu peli sieltä tuli vuonna 1983. 'Alunperin' siis kyseessä konsolijulkaisija, joka on julkaissut pelejä niin Atarille, Nintendolle, Segalle kuin myös Playstationille ennen Xboxin olemassaoloa.
Metal Gear oli kylläkin alunperin MSX-kotimikroilla. Itse aloitin pelaamisen nimenomaan MSX Sony HitBit kotimikrolla joten kokemusta löytyy Konamin ensimmäisistä peleistä, joita juuri noiden MSX- ja MSX2-standardin laitteille alkujaan julkaistiin. Hauskaa sinänsä, että nuo MSX-kotimikrothan olivat sitten juurikin Microsoftin kehittelemä standardi. :) Faktat kuntoon siis…

 

Yhdysvaltain kauppakomissio haluaa estää Microsoftin Activision Blizzard -oston​

Kauppakomissio katsoo, että yrityskauppa vähentäisi kilpailua konsolipelien ja pelien tilauspalveluiden markkinoilla.
 
Nyt tätä Activision Blizzard tapausta pyöritellään todennäköisimmän vaihtoehdon toteutuessa vähintään pari vuotta, jos ei pitempään, eli juttu ei lopu ihan heti kesken ja poppareissakin ehtii mennä parasta ennen päivämäärä umpeen. Sen jälkeen kun Microsoft voittaa oikeudenkäynnin ei ole oikeastaan mitään pidäkkeitä enää ostelulle, koska kilpailuviranomaiset eivät halua varmaankaan ottaa uudestaan turpaan, kun kerran on jo otettu. Ei vaikuta kovin hyvältä kehityssuunnalta.
 
Nyt tätä Activision Blizzard tapausta pyöritellään todennäköisimmän vaihtoehdon toteutuessa vähintään pari vuotta, jos ei pitempään, eli juttu ei lopu ihan heti kesken ja poppareissakin ehtii mennä parasta ennen päivämäärä umpeen. Sen jälkeen kun Microsoft voittaa oikeudenkäynnin ei ole oikeastaan mitään pidäkkeitä enää ostelulle, koska kilpailuviranomaiset eivät halua varmaankaan ottaa uudestaan turpaan, kun kerran on jo otettu. Ei vaikuta kovin hyvältä kehityssuunnalta.
En ihmettelisi, jos siellä kohta kirjattaisiin MS:sän puolelta myönnytyksiä paperille. Esimerkiksi luvataan, että CoD säilyy tarjolla kaikille halukkaille osapuolille. Kun sopivat myönnytykset on kirjoissa ja kansissa homma päästetään maaliin. Tuskinpa edes FTC:llä on oikeaa hinkua oikeussaliin asti.

Isompi mielenkiinto kohdistuu UK:n ja Euroopan valvontaelimiin. Kohdataanko sieltäkin vastustusta? Jos kohdataan, niin onko mahdollista, että MS jopa vetäytyisi kaupasta? Kuka olisi tällöin seuraava ostajaehdokas Activisionille? Vai myytäisiinko osissa?
 
Kyllä FTC:llä on ihan oikea hinku oikeussaliin asti tällä kertaa.

Selvästi näin, mutta FTC:n kannattaa myös tosiaan olla hyvin selvillä siitä, että mikä on faktaa ja mikä ei, jotta eivät sinne oikeuteen lähde puhtaasti tuhlaamaan verorahoja pelkän ideologian takia.

Yksi FTC:n väitteistä on esimerkiksi, että Microsoft on luvannut eurooppalaisille kilpailuviranomaisille, ettei ZeniMaxin peleistä tule yksinoikeuksia ja on nyt rikkomassa tämän lupauksen. Tämä on siis puhtaasti kyllä tai ei tasoinen väite ja sinänsä helppo määrittää, että pitääkö se paikkansa. Erikoista on, että ilmeisesti tämä ei pidä paikkaansa ja asia olisi pitänyt tietenkin tarkistaa EC:lta, mutta jostain syystä FTC on mahdollisesti kuunnellut jonkun näkemystä aiheesta, eikä kysynyt asiaa suoraan EC:lta.

Microsoft didn't mislead EU over ZeniMax deal, watchdog says in response to US concerns

Microsoft didn't make any "commitments" to EU regulators not to release Xbox-exclusive content following its takeover of ZeniMax Media, the European Commission has said.

US enforcers yesterday suggested that the US tech giant had misled the regulator in 2021 and cited that as a reason to challenge its proposed acquisition of Activision Blizzard.


Lähde: https://wccftech.com/microsoft-didnt-lie-on-zenimax-deal-like-the-ftc-said-according-to-eu-sources/

Jos koko FTC:n esitys on yhtä höttöistä paperia, niin eipä kovinkaan ihmeellistä laumaa asianajajia tarvitse Microsoftin lähettää oikeudenkäyntiin.
 
Oikeussali on ihan hyvä paikka ottaa selvää mikä on faktaa ja mikä ei. Tässä selkeästi on esitetty valtavasti toisistaan poikkeavia näkemyksiä asioiden tilasta ja silloin on fiksua selvittää kenen näkemys on perusteltu. Toistan taas itseäni, mutta eniten harmittaa Activision Blizzardin lahjakkaiden pelintekijöiden puolesta, koska heille tästä showsta tulee luultavasti olemaan eniten haittaa. Tuskin firman ilmapiiri tässä hiillostuksessa ainakaan paranee ja varmaan sympatiat eräitä aiemmin läheisiä yhteistyökumppaneita kohtaan ovat koetuksella, jos palkkioksi yhteistyöstä heitetään tilaisuuden tullen kapuloita rattaisiin.
 
Oikeussali on ihan hyvä paikka ottaa selvää mikä on faktaa ja mikä ei.

Näinhän se on, nythän vain arvioidaan tätä FTC:n raapustamaa esitystä, jonka varaan he ovat rakentamassa omaa kantaansa, oikeudessa sitten tarkastellaan näiden väitteiden pitävyyttä. Tuollainen virhe noin selvässä asiassa vaikuttaa kuitenkin jo itsessään melkoisen erikoiselta.

Entinen FTC:n jäsen on myös hieman epäileväinen tämän esityksen mahdollisuuksista:



Toistan taas itseäni, mutta eniten harmittaa Activision Blizzardin lahjakkaiden pelintekijöiden puolesta, koska heille tästä showsta tulee luultavasti olemaan eniten haittaa.

Niin, tässä ei tosiaan monia voittajia ole Activision-Blizzardin puolella, jos kaupat eivät mene läpi.
 
En tunne Yhdysvaltain kilpailulainsäädäntöä, joten ihan mutulla mennään. Mutta se kuulostaa sakealta, että Microsoftia syytetään kovasti konsoliyksinoikeuksista (esim Starfield), kun samaan aikaan markkinajohtaja (!) (jonka asemaa FTC yrittää tässä suojata) ostaa yksinoikeuksia paitsi studio-ostoksin (Insomniac) + sekä yksittäisin julkaisudiilein (Quantic Dreamin pelit, Final Fantasy, Death Stranding).

EU:n kilpailuoikeudessa saa toki kilpailla ja aiheuttaa vahinkoa kilpailijalleen, mutta kyse on erityisesti sen suojelemisesta, ettei yksi toimija saa määräävää markkina-asemaa, jossa se pystyisi rajoittamaan kilpailua jo monopoliaseman kaltaisesti. Tapahtuisiko näin, jos MS:llä olisi ATVI? Eli että Sonylla ei olisi yhtäkkiä enää mahdollisuuksia kilpailla lainkaan konsolimarkkinoilla? God of War, TLOU, Spiderman jne eivät enää myisi konsoleita?

Kysehän ei ole siitä, että yksinoikeudet olisivat kiellettyjä, ts. siitä, että lainsäädäntö edellyttäisi, että jokaisella konsolilla tulee olla oikeus saada pelata kaikkia pelejä. Näinhän ei tietenkään ole. Kyse lienee siitä, että FTCn mielestä COD on sarjana niin iso, että riski sen konsoliyksinoikeudesta ajaisi Sonyn kokonaan ulos kilpailusta. Tästä olisi kyllä hienoa nähdä jotain lukuja, millä tätä perustellaan. Kasvava sukupolvi taitaa ainakin pelata Minecraftia (MSn omistama multiplatta btw) ja Fortnitea, eikä coddo juuri kiinnostaa.

On näitä lukuja vissiin pyöritelty, mutta eivät ole julkisia:

Näilläkään tiedoilla en ihan osta tätä casea, mutta oikeus selvittäkööt.
 
Viimeksi muokattu:
Ylempään viestiin viitaten joku voisi myös kysyä, miksi Microsoftin pitäisi saada puhtaasti ostaa itselleen määräävä asema markkinoilla tuollaisilla megakaupoilla ja pois sellaiselta toimijalta, joka on vuosikymmenten pitkäjänteisellä ja laadukkaalla työllä sen asemansa saavuttanut? Kuten tuossa jo aikaisemmin todettiinkin, niin onhan Microsoftilla studioita jo nykyisellään, joiden avulla se kyllä voisi luoda laatua. Jos siis kykyä luoda vaan löytyy. Ei sekään nyt 'reilua kilpailua' ole, jos tullaan toisella alalla hankituilla(sielläkin monopoliasemaa väärin käyttäen!) rahoilla käytännössä ostamaan toilta alustoilta pelit pois. Tuossa kuitenkin viimeksi eilen tuli todennettua, että Activision on kuitenkin julkaissut multiplattaripelejä 80-luvulta asti.

Toki Microsoftilla ollaan varmaan totuttu siihen, että 'rahalla saa kaiken', joten sinänsä tuo heidän ajattelutapansa ei liene mitään uutta. Minusta on todella hyvä, että kilpailuviranomaiset käyvät tämän juurta jaksaen lävitse. Tästä keissistä tullee jonkin asteinen ennakkotapaus joka tapauksessa näyttämään muillekin aloille, että voiko tuosta vaan rahalla kylmästi ostaa kilpailun pois markkinoilta.

Urheiluverrokkina esimerkki tähän loppuun. En tiedä, kuinka paljon tällä foorumilla porukka jalkapalloa seuraa, mutta katsokaapa mitä jalkapallon huipputasolla on tapahtunut viimeisen noin 20 vuoden aikana, kun 'oligarkkinamusedät' ja öljysheikit päästettiin mellastamaan käytännössä täysin vapaasti. Nykyään absoluuttisella huipulla on enää muutama hassu rajattomilla varoilla(jalkapallon ulkopuolelta hankituilla!) operoiva seura ja muut kitkuttavat paljon pienemmillä resursseilla tai ison riskin velkarahalla perässä ilman realistisia haastamismahdollisuuksia. Jos sama sallitaan vaikkapa pelimarkkinoillakin, niin lähemmäs monipoliahan se lopulta tulee viemään ja jossain vaiheessa 'lähitulevaisuudessa' voi olla edessä tilanne, että markkinoilla on käytännössä vain yksi megaluokan toimija, joka käytännössä iskee pelaamisesta kiinnostuneiden eteen kaksi ääripäävaihtoehtoa: "Joko pelaatte just meidän laitteilla ja maksatte just sen, mitä me vaaditaan, tai ette pelaa enää yhtään mitään!".

Jotkut tykkäävät maalailla markkinajohtaja Sonysta pirua seinälle. Toki sekin on voittoa tavoitteleva yritys, eikä mikään kirjaimellisesti pelaajia rakastava Laupias Samarialainen, mutta sillä ei sentään ole 'lähihistoriasta' taakkanaan oikeusjuttuja monopoliaseman väärinkäytöstä, kuten Microsoftilla on. Jos tuo Activision-kauppa menisi lävitse juuri Microsoftin haluamalla tavalla, niin se todennäköisesti heilauttaisi markkinatilannetta liian paljon ja liian nopeasti. Markkinoiden liian nopea muutos ei yleensä tiedä hyvää. Siitähän ne isot lamatkin taitavat olla historiassa seurausta, kun markkinat heilahtavat liian nopeasti. Microsoftin historian tuntien tuollainen heilahdus tuskin tietäisi kovin hyvää isommassa kuvassa. Game Passin nimeen vannovat toki varmaan tykkäisivät, ainakin siihen asti, kunnes palvelun hintaa nostettaisiin, jotta sitä lähes 70 miljardin hankintahintaa päästäisiin kuolettamaan edes jollain tasolla, mutta muille tuosta kaupasta ei juuri hyötyä olisi, koska johan ne Activisionin julkaisemat pelit nykyäänkin saa Xboxille kaupasta ostaa julkaisupäivänä, jos ne pelit sattuvat kiinnostamaan.
 
Minusta tuohon on hyvä video ihan Playstationin omaa tekoa. Nostaa vaan kevyesti siitä PS-logon kohdalta ja liu'uttaa toiseen suuntaan. Itselläni lähti noin hyvinkin näppärästi.
Noissa on ikävä kyllä erittäin selkeitä yksilöllisiä eroja kuinka helposti lopulta irtoaa. Joillakin tuo on todellakin jopa löysässä, kun taas joillakin on inhottavan tiukassa ja vääntää saa aivan riskirajoilla.
 
Jotkut tykkäävät maalailla markkinajohtaja Sonysta pirua seinälle. Toki sekin on voittoa tavoitteleva yritys, eikä mikään kirjaimellisesti pelaajia rakastava Laupias Samarialainen, mutta sillä ei sentään ole 'lähihistoriasta' taakkanaan oikeusjuttuja monopoliaseman väärinkäytöstä, kuten Microsoftilla on.
Sonyllä taitaa olla tälläkin hetkellä käynnissä ainakin yksi monopoliasemaan liittyvä oikeudenkäynti. Eli jälleen kerran hieman huono esimerkki, eikö vain?
 
Ylempään viestiin viitaten joku voisi myös kysyä, miksi Microsoftin pitäisi saada puhtaasti ostaa itselleen määräävä asema markkinoilla tuollaisilla megakaupoilla ja pois sellaiselta toimijalta, joka on vuosikymmenten pitkäjänteisellä ja laadukkaalla työllä sen asemansa saavuttanut? Kuten tuossa jo aikaisemmin todettiinkin, niin onhan Microsoftilla studioita jo nykyisellään, joiden avulla se kyllä voisi luoda laatua. Jos siis kykyä luoda vaan löytyy. Ei sekään nyt 'reilua kilpailua' ole, jos tullaan toisella alalla hankituilla(sielläkin monopoliasemaa väärin käyttäen!) rahoilla käytännössä ostamaan toilta alustoilta pelit pois. Tuossa kuitenkin viimeksi eilen tuli todennettua, että Activision on kuitenkin julkaissut multiplattaripelejä 80-luvulta asti.

Toki Microsoftilla ollaan varmaan totuttu siihen, että 'rahalla saa kaiken', joten sinänsä tuo heidän ajattelutapansa ei liene mitään uutta. Minusta on todella hyvä, että kilpailuviranomaiset käyvät tämän juurta jaksaen lävitse. Tästä keissistä tullee jonkin asteinen ennakkotapaus joka tapauksessa näyttämään muillekin aloille, että voiko tuosta vaan rahalla kylmästi ostaa kilpailun pois markkinoilta.

Urheiluverrokkina esimerkki tähän loppuun. En tiedä, kuinka paljon tällä foorumilla porukka jalkapalloa seuraa, mutta katsokaapa mitä jalkapallon huipputasolla on tapahtunut viimeisen noin 20 vuoden aikana, kun 'oligarkkinamusedät' ja öljysheikit päästettiin mellastamaan käytännössä täysin vapaasti. Nykyään absoluuttisella huipulla on enää muutama hassu rajattomilla varoilla(jalkapallon ulkopuolelta hankituilla!) operoiva seura ja muut kitkuttavat paljon pienemmillä resursseilla tai ison riskin velkarahalla perässä ilman realistisia haastamismahdollisuuksia. Jos sama sallitaan vaikkapa pelimarkkinoillakin, niin lähemmäs monipoliahan se lopulta tulee viemään ja jossain vaiheessa 'lähitulevaisuudessa' voi olla edessä tilanne, että markkinoilla on käytännössä vain yksi megaluokan toimija, joka käytännössä iskee pelaamisesta kiinnostuneiden eteen kaksi ääripäävaihtoehtoa: "Joko pelaatte just meidän laitteilla ja maksatte just sen, mitä me vaaditaan, tai ette pelaa enää yhtään mitään!".

Jotkut tykkäävät maalailla markkinajohtaja Sonysta pirua seinälle. Toki sekin on voittoa tavoitteleva yritys, eikä mikään kirjaimellisesti pelaajia rakastava Laupias Samarialainen, mutta sillä ei sentään ole 'lähihistoriasta' taakkanaan oikeusjuttuja monopoliaseman väärinkäytöstä, kuten Microsoftilla on. Jos tuo Activision-kauppa menisi lävitse juuri Microsoftin haluamalla tavalla, niin se todennäköisesti heilauttaisi markkinatilannetta liian paljon ja liian nopeasti. Markkinoiden liian nopea muutos ei yleensä tiedä hyvää. Siitähän ne isot lamatkin taitavat olla historiassa seurausta, kun markkinat heilahtavat liian nopeasti. Microsoftin historian tuntien tuollainen heilahdus tuskin tietäisi kovin hyvää isommassa kuvassa. Game Passin nimeen vannovat toki varmaan tykkäisivät, ainakin siihen asti, kunnes palvelun hintaa nostettaisiin, jotta sitä lähes 70 miljardin hankintahintaa päästäisiin kuolettamaan edes jollain tasolla, mutta muille tuosta kaupasta ei juuri hyötyä olisi, koska johan ne Activisionin julkaisemat pelit nykyäänkin saa Xboxille kaupasta ostaa julkaisupäivänä, jos ne pelit sattuvat kiinnostamaan.
Tästä teksistä saisi hyvän lyhytelokuvan. Käsikirjoitus menisi jotenkin näin:
Pimeä savuinen huone, minkä keskellä istuu mies nojatuolissa siemailemassa viskiä pullon suusta samalla kun toinen käsi hivelee pöydällä makaavaa käsiasetta.

Minä kuitenkin näkisin että on paljon pelisarjoja mille MS voisi antaa hyvän buustin rahoituksellaan.

Blur
Caesar
Call of Duty
Candy Crush
Crash Bandicoot
Diablo
DJ Hero
Empire Earth
Gabriel Knight
Geometry Wars
Guitar Hero
Gun
Hearthstone
Heroes of the Storm
Hexen
Interstate ’76
King’s Quest
Laura Bow Mysteries
The Lost Vikings
Overwatch
Phantasmagoria
Pitfall
Police Quest
Prototype
Quest for Glory
Singularity
Skylanders
Solider of Fortune
Space Quest
Spyro the Dragon
StarCraft
Tenchu (legacy games)
TimeShift
Tony Hawk’s Pro Skater
True Crime
World of Warcraft
Zork
 
Ei sekään nyt 'reilua kilpailua' ole, jos tullaan toisella alalla hankituilla(sielläkin monopoliasemaa väärin käyttäen!) rahoilla käytännössä ostamaan toilta alustoilta pelit pois.

Sony tosiaan on myös tullut konsolimarkkinoille rahoilla, jotka ovat ansainneet muilla busineksillä ja japanilaisen miljardibusineksen laajentumisen ytimessä on alusta saakka ollut vahva ja määrätietoinen investoiminen ulkopuolisiin studioihin ympäri maapalloa, mikä on näkynyt suorien ostojen lisäksi myös erilaisina yksinoikeussopimuksina kolmansien osapuolien kanssa, jotka jatkuvat edelleenkin.

Nykyisin japanilaisen Sonyn 1st Partyyn kuuluu studioita mm. Hollannista, Kanadasta, Briteistä, Yhdysvalloista ja jopa Suomesta. Vuosien varrella rautafirma on kasvanut myös softan puolella vahvasti monikansalliseksi jättiläiseksi, nimenomaan investoimalla ulkopuolisiin yrityksiin.

PlayStationin menestyksen kovaa ydintä on nimenomaan yksinoikeudet, joita ei muilla alustoilla nähdä. Ja vaikka Sony on tosiaan nyt keksinyt väittää, että ainoa syy sille, että he menestyvät on Call of Duty, niin eihän se nyt tietenkään ole totta - ja kyllähän Sony sen itsekin tietenkin tietää.

Tästä keissistä tullee jonkin asteinen ennakkotapaus joka tapauksessa näyttämään muillekin aloille, että voiko tuosta vaan rahalla kylmästi ostaa kilpailun pois markkinoilta.

Microsoft ei ole ostamassa Sonya tai Nintendoa, mikä tähän määritykseen voisi mahtua.

Tässä kaupassa ei tosiaan kilpailua osteta pois, eikä tässä synny mitään mekanismia, joka olisi merkittäväksi haitaksi markkinoille yleisesti. Tässä kaupassa nimenomaan olisi kyse siitä, että Microsoft Gamingistä tulisi kilpailukykyisempi.

Ja kuten huomataan mm. Valven ja Nintendon kannasta, ei markkinoiden muut isot toimijat pidä tätä kauppaa minään kuoliniskuna markkinoille ja kilpailulle. Jos kaupat tosiaan olisi todella räikeästi kilpailua haittaavia, niin kyllä joku muukin tätä vastustaisi kuin markkinajohtaja Sony.

Game Passin nimeen vannovat toki varmaan tykkäisivät, ainakin siihen asti, kunnes palvelun hintaa nostettaisiin, jotta sitä lähes 70 miljardin hankintahintaa päästäisiin kuolettamaan edes jollain tasolla, mutta muille tuosta kaupasta ei juuri hyötyä olisi, koska johan ne Activisionin julkaisemat pelit nykyäänkin saa Xboxille kaupasta ostaa julkaisupäivänä, jos ne pelit sattuvat kiinnostamaan.

Jos ei oteta huomioon Activision-Blizzardin työntekijöitä hyötyjinä (ovat itse sitä mieltä, että kaupat olisi heille hyväksi) ja keskitytään pelkästään sisältöön, niin näkisin kyllä mielelläni mitä Activision-Blizzard saisi aikaan, jos heille annettaisiin mahdollisuus olla luovia ja tehdä vapaammin pelejä. Uudelleenjärjestely voisi siis todellakin vaikuttaa myös siihen, että mitä Activision-Blizzard julkaisisi jatkossa.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä huomio tuo, että muut alan toimijat kuin Sony eivät vastusta kauppaa. Tässä kohtaa on hyvä huomata, että FTC on tainnut rajata niin, että kyse on heidän mielestään mahdollisesta kilpailun rajoittamisesta tehokonsoleiden segmentissä. Tämä rajaus tuntuu vähintäänkin keinotekoiselta, mutta ilman sitä ei ole mitään juttua.

Eivätkö MS ja Sony kilpaile samoista markkinaosuuksista esim. Valven kanssa? Jos puhutaan AAA peleistä, niin kuluttaja voi lähes aina valita myös PCn. Entä Steam Deck? Jos puhutaan heikompia tehoja vaativista peleistä, niin mites Switch? Miten tähän kuvaan arvioidaan Series S:ää? Hinnaltaan ollaan aivan eri kategoriassa, mutta AAA pelejä voi pelata, toki heikommin grafiikoin.

Sekä MS että Sony toimivat paitsi konsolivalmistajina, myös julkaisijana. Kaupassa on kyse julkaisutoiminnasta, eikä olla ostamassa esimerkiksi Sonyn käyttämää näytönohjaintoimittajaa tms. Silti FTC tutkii kilpailuasetelmaa vain "tehokonsoleiden" välisenä kilpailuasiana, jossa muuta pelimarkkinaa ei oteta huomioon.
 
Ylös Bottom