Microsoft voi neuvotella sisällöntuottajien, kuten Activisionin, kanssa heidän tuotteiden tarjoamisesta omassa palvelussaan, mutta nähtävästi tämä malli ei kelpaa ratkaisuksi "Game passin monipuolisuuden ylläpitämiseksi"?
Puhutaan kustannusrakenteessa hieman eri asiasta, jos Microsoft maksaa Activision-Blizzardille satoja miljoonia, että saa uusimman Call of Dutyn tilauspalveluun kuin että ostaa koko yrityksen ja investoi tätä kautta omaan inhouseen, jolloin kaikki eri alustojen tulot tulevat sisään, mutta kulupuolella ei ole mitään isoja alaskirjauksia. Ja se summa mitä tästä lyhyestä hyödystä tuoda CoD Day One Game Passiin ei helposti tulisi kannattavaa bisnestä, jos Activision-Blizzard siihen edes jollain hinnalla suostuisi.
Jos Microsoft omistaisi Activision-Blizzardin, niin se voisi nostaa Game Passin profiilia ja tilauskantaa laittamalla pelin tilauspalveluunsa Day One ja luoda sitä kautta tasaista kassavirtaa. Se tulisi kuitenkin ottamaan yksikkömyyntiä sisään esimerkiksi Sonyn ja Nintendon konsolialustoilta, joka kompensoisi kulupuolta huomattavasti enemmän kuin siellä Game Passissa pelin julkaiseminen. Samalla yrityksen arvo nousisi siinä samalla, ei se investoitu kauppasumma mihinkään katoaisi, vaan olisi kaupan jälkeen MS:n arvossa mukana ja tuottoa syntyisi varmasti enemmän kuin mitä ne korot tuottaa, jotka nyt syntyy, kun MS lepuuttaa tätä kauppasummaa käteiskassassa.
Ja kun kyseessä on massiivinen IP, kuten CoD tai Minecraft, niin Microsoftin alusta-agnostinen tie on ollut kaikkien nähtävillä. Ja siis, eihän edes CMA nähnyt tätä ongelmalliseksi kilpailun kannalta, eivätkä vaatineet lopulta mitään sitovia 10v sopimuksia, joita Microsoft kuitenkin joka tapauksessa teki Nintendon kanssa ja tarjosi myös Sonylle.
Game Pass ja ihan yleisesti Microsoft Gamingin monialustaisuus perustuu kakun laajentamiseen, eli tulot tulevat monista vanhoista ja uusista virroista. Sisällön omistaminen on iso osa tätä kuviota. Muiden omaisuutta on vähän kustannuksien kannalta vaikeata myydä tekemällä voittoa, mutta Activision-Blizzardin hallinnassa on sellaisia assetteja, jotka avaisivat uusia kassavirtoja vähän joka puolelta. Tuollaisen kaupan varaan olisi hyvä rakentaa mm. mobiilipuolta.
Millä logiikalla minkään toimialan konsolidoituminen muutamien jättiläisten käsiin on hyväksi kuluttajille tai markkinoille ylipäätään? Yksi kilpailija pois markkinoilta = vaihtoehdot parantuvat pelaajille?
Ymmärrät toivottavasti, että yksi ratkaisu CMA:n huoleen pilvipelaamisesta olisi Microsoftin jättäytyminen pois, joten en tiedä oikein miten sinä olet ymmärtänyt tämän kuvion.
Pilvipelaaminen ei koskaan lähde lentoon ilman, että joku siihen investoi. Jos Googlen perässä myös Microsoft jättäytyy pois pelistä, niin vaikeata nähdä kuka sen sitten lopulta vie maaliin. Ja siis nyt sinulla taitaa mennä hedelmät sekaisin, ei Activision-Blizzard ole pilvipelaamisessa mikään kilpailija tässä kontekstissa.
Ja minähän nimenomaan olen jatkuvasti ilmaissut olevani tasaisten markkinoiden puolella. En siis nimenomaan toivo, että esimerkiksi konsolimarkkinoilla markkinaosuudet
konsolidoituu yhtään enempää, päinvastoin, toivon osuuksien tasoittuvan.
Ilman Microsoftin muun liiketoiminnan tuottamaa pohjatonta kassaa MS Gaming ei pystyisi tällaisia yritysostoja tekemään.
Tämä on bisnestä, eikä yritysostot kuulu olla laitonta vain siksi, että ostajalla on rahaa. Ja vaikka täällä jo jotkut keksivät joidenkin yritysostojenkin olevan orgaanista kasvua, niin eihän ne sitä tietenkään koskaan ole. Mutta vain mittakaava ei pidä ikinä olla syy estää kauppoja, vaan ne kauppojen haitalliset vaikutukset.
Edelleenkin, CMA:n mielestä kauppojen haitta koskee vain ja ainoastaan pilvipelaamista - ei muuta. Esimerkiksi konsolimarkkinoiden huolet kuopattiin, kuten tietenkin kuuluikin kuopata. Yksikään kilpailuviranomainen ei ole tätä kauppaa nähnyt merkittäväksi huoleksi kilpailulle konsolibisneksessä.
Microsoftin visio on tosiaan todella kunnianhimoinen yhdistelmä monialustaista tulevaisuutta, jossa pelaajat pääsevät käsiksi peleihin monella eri alustalla ja Activision-Blizzard hankkiminen olisi melkoinen harppaus tuon vision viemisessä eteenpäin.
Toki Microsoft voi ostella myös pienempiä studioita valikoidusti ja hyvinkin todennäköisesti tehdä "parempia löytöjä", mutta Activision-Blizzard on nimenomaan valmis paketti myös sen koko organisaation osalta. Vaikka sieltä toivottavasti potkittaisiin johdosta epäeettistä liittojen vastustajaa ja ahdistelun hyväksyjää pois, niin siellä on valmiit kuviot mm. HR:n, markkinoinnin ja muun taustatoiminnan puolella.
Kyllä minäkin olisin Microsoftin johdossa nähnyt, että tähän tarjoukseen kannattaa tarttua.
**
Minusta on ollut hyväksi konsolibisnekselle, että Sony tuli aikanaan muualla hankkimallaan rahalla sijoittamaan peliteollisuuteen. Minä olen kuluttajana saanut uusia vaihtoehtoja ja markkinat ovat kasvaneet. Ja yhtä tyytyväinen olen, että Microsoft on tullut markkinoille, sekin on tuonut vaihtoehtoja ja jälleen kerran laajentanut markkinoita.
En tiedä miksi viihde-elektroniikkaan joskus suhtaudutaan kuin johonkin pienen yhteisön urheiluseuraan, jonka puolesta hurrataan ja vihollisia vastaan hyökätään jatkuvasti. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa meille kaikki pelit tulee jostain yhteistä pilvialustaa pitkin, eikä nämä fyysiset laitteet saa aikaan ihmisissä tälläistä heimohenkeä, niin voidaan yksinkertaisesti keskittyä siihen pelaamiseen, joka kuitenkin on tämän koko harrastuksen a ja o.