Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Viime vuoden parhaiten myynyt peli oli Harry Potter, tämän vuoden yllätyshitti on toistaiseksi ollut Palworld. Kumpiakin yhdistää se, etteivät ne ole liveservice-pelejä.

Aivan, no sitten ainakin itse ymmärsin väärin mitä tällä haettiin.

Mutta joo, Palworld ja Harry Potter ovat myös konseptiltaan hyvin erilaisia tapoja tuottaa kassavirtaa, niin sinänsä siis myös erikoinen pari liittää yhteen.
 
Huhumylly alkanu pyörimään ihan mielenkiintosen aiheen ympärillä. Toki mitään ei varmistettu, mut yleensähän näissä on tapana se ettei savua ilman tulta yleensä ole.


Periaatteessa ihan fiksukin liike, Sea of Thieves ei kuitenkaan varsinaisesti mikään system seller ole ja kuitenkin sit tarpeeks live service-peli että siitä olis hyötyä jos se olis useemmallakin alustalla. Polttavin kysymys vaan taitais olla se et miten se verkkopelaaminen sit käytännössä hoituu, koska uskoisin kuitenkin et tähän ehdottomasti haluttais crossplay kaikkien alustojen välillä. Sony tunnetusti pistäny noissa aika tiukasti hanttiin, ja voi olla aikamoinen sivallus siihen suuntaan et Microsoft haluais tuoda oman liveservice pelinsä alustalle ennenkun Sony kerkeää sitä tehdä, etenkin kun ne on viimeaikoina pistäny aika paljon panoksia siihen suuntaan ja samalla sit menettänytkin paljon rahaa, tuskin se Last of Usin moninpelin kuoppaaminen ilman pitkää miinusta viivan alle on tapahtunut kuitenkaan.

Ehkä enemmän kuitenkin kiinnostaa se et mikäli tätä ollaan nyt yrittämässä, niin mitä se sit tarkoittaa jatkon kannalta.


Ja seuraavaa vaihdetta silmään. Yllättäen useampi jantteri twitterissä avaamassa sanasta arkkuaan liittyen aiheeseen tyylillä et olis kuullut samaa, mut nähtäväks toki jää. Sama kuitenkin pitää paikkansa, savua ei yleensä ilman tulta ole. Yhteisymmärryksessä ei kuitenkaan vielä olla laajuudesta et mitä tulee ja millä aikataululla, vai tuleeko ollenkaan.

Jos nyt kuitenkin kuvitellaan et pitänee paikkansa, niin eihän tää kilpailun näkökulmasta ihan ruusuista tulevaisuutta maalaa. Xboxin houkuttelevuus konsolina laskee aika massiivisesti jos suunnitellut ja entiset yksinoikeudet onkin multiplattareita, edes osa. Mä en jotenkin ihan äkkiseltään nää tätä suunnitelmaa kestävänä tulevaisuuden kannalta, ellei tarkotuksena oo tosiaankin tappaa Xboxia pois konsolimarkkinoilta ja korvata jollain vaihtoehtosella tavalla, esimerkiks striimaamisella. Tai sit tehdä Segat ja jättäytyä konsolibisneksestä vaan pois ja keskittyä peleihin, mut ei sekään oikeen järkeen käy koska Game Passiin on ladattu panoksia sen verran jo rahallisestikkin et ei siinäkään mitään pointtia olis.

Positiivinen asia olis se että enemmän porukkaa pääsee käsiks peleihin. Mut kääntöpuolena on sit aika brutaalisti heikentyny kilpailuasema, eikä se menneisyydessä tai tulevaisuudessa oo juurikaan positiivisia asioita kuluttajalle tarjonnu se kilpailun puute. Eikä mulla oikeen luotto Sonyyn tai oikeastaan yhteenkään firmaan tässä maailmassa riitä siihen malliin etteikö monopoliasemassa tehtäis jotain käsittämättömiä ratkasuja kuluttajien päänmenoks.

En vaan yksinkertaisesti oikeastaan nää sellasta mahollisuutta että Xbox pärjäis Sonyn rinnalla pelkällä Game Passilla ja heikommalla valikoimalla. Eikä siihen oikeastaan kilpailijaakaan sitten jäis, Nintendo kun leikkii periaatteessa turhankin erilaisella hiekkalaatikolla.

Mut katotaan mitä tuleman pitää
 
Ei kyllä passaa missään mielessä ajatus siitä, että konsolimarkkinoille jäisi vain yksi teholuokassaan tekemään mitä ikinä haluaa. Tämä vielä vuosien odottelun jälkeen, kun on vihdoin päästy aikataulullisesti tilanteeseen missä varteenotettavia omia pelejä ollaan juuri julkaisemassa säännöllisin väliajoin. Ei voi olla iloinen, jos mikään näistä toteutuu. Ainoa plussa olisi se, että muutkin pääsevät pelaamaan pelejä mitä eivät muuten olisi voineet. Ainoa.
 
Mielenkiintoista nähdä mitä sieltä nyt lopulta tulee muille konsoleille. Microsoft on tosiaan tähän strategiaan sitoutunut aikoja sitten Minecraftin osalta ja CoD:sta ovat alusta saakka kommunikoineet samaa, jonka lisäksi esimerkiksi Orit on nähty Switchillä ja Quake Remasterit vähän kaikkialla sekä jatkossakin pelit kuten Fallout 76 ja ESO jatkavat myös muillakin konsoleilla, joten monialustaisuus myös konsoleiden osalta on jo ollut osa Microsoftin toimintaa.

Se alkuperäinen huhu, eli Hi-Fi Rushin ja Sea of Thievesin julkaiseminen myös muilla konsoleilla ei ollut kyllä mikään suuri yllätys, kun samaa on nähty ennenkin. Mutta jos tosiaan siirtyvät tähän kaikkien pelien osalta, niin se olisi kyllä yllätys ja todella mullistava avaus konsolivalmistajalta.

Ei kyllä passaa missään mielessä ajatus siitä, että konsolimarkkinoille jäisi vain yksi teholuokassaan tekemään mitä ikinä haluaa.

Toivottavasti tosiaan eivät kuitenkaan tähän suuntaan ole menossa, vaan pitävät seuraavassakin sukupolvessa konsolin mukana kuvioissa.

Aihe on kuitenkin ainakin kuplassa noussut kovaan huomioon, joten olisi tästäkin syystä mahdollisimman selkeästi ja nopeasti Microsoftin viestiä asiasta.

Sinänsä olisi ironista jos näin kävisi, kun juuri muutama vuosi kerrottiin Activision Blizzardin kauppojen olevan riski kilpailulle konsolimarkkinoilla - ja näin kävisi Xboxin poistuessa markkinoilta.
 
Jos pelkästään Minecraft takoo Switchillä miljuunia ja miljuunia, niin en ihmettele tämmöttiä suunnanvaihtoa.

Kunhan boksillekin vielä tulee pelejä, niin kuin varmasti tuleekin, niin hyvä. PlayStationilla ei ole tämän sukupolven ykköstoimintoa, eli Quick Resumea, joka on niin tökerön hyvä keksintö, että sen perusteella ajattelin jatkossa kaiken mahdollisen monialustaisen kokea boksilla.
 
Jos nämä huhut pitävät paikkansa, niin Xbox sellaisena konsolina kuin me nyt sen tunnemme on tiensä päässä. Kyllä kuluttajat sen verran valveutuneita ovat, että jos kaikki Xboxin pelit voi pelata pleikkarilla, ja siellä on myös pleikkarin omat yksinoikeudet, niin silloin tehokonsoliksi valitaan pleikkari. PC on toki on juttunsa, mutta se on käyttökokemuksensa puolesta sen verran erillään, että melkein silti edelleen voi puhua yksinoikeuksista. Vähintään konsoliyksinoikeuksista.

Näin Xboxilla pelaavana toivoisi, että ainakin kokeilisivat tämän sukupolven loppuun yksinoikeuksien vetovoimaa, kun nyt sitä todellista pelitulvaa kaikilta näiltä ostetuilta studioilta ei ole vielä nähty. Katsoisivat sen kortin ensin, ennenkuin muuttavat suuntaa. Sinänsä pelin yksinoikeus ei niin haittaa vaan pikemminkin Xbox konsolin tulevaisuus. Tällaisella päätöksellä se lento katkaistaan hyvin nopeasti. Mikä siis olisi perin yllättävää jo siksi, että Xbox on suljettu kauppapaikka, josta Microsoft ottaa siivun jokaisesta ostoksesta. Miksi syödä siltä jalat omatoimisesti?
 
Voi hyvinkin äkkiä olla niin, että jos nämä huhut pitävät paikkansa, Microsoft jättää Seriesit viimeiseksi Xbox-konsoleiksi ja keskittyy GamePassiin/pilvipelaamiseen. Ja jotenkin tuntuu siltä että haluaisivat tuoda GamePassin vielä Pleikkarillekin. Koska, kuten mainittu aikaisemminkin, miksi kukaan enää ostaisi Xboxia jos sen yksinoikeudet lakkaavat olemasta ja hankkimalla PS:n, saat enemmän pelattavaa.
 
Näistä huhuista on kyllä aika pitkä matka vielä toteutukseen. Jos sellaista koskaan on edes tulossa.
Niin huhut ovat vielä huhuja. Tietysti. Tämä on vaan nyt paisunut isompiin mittoihin kuin tällaiset huhut yleensä paisuvat. Kertooko se sitten että takana on totuudensiemen vai?
Mitä tulee Xbox-konsolien tulevaisuuteen, niin MS on tainnut itse pedata sitä tietä enemmän kohti sovellusta kuin fyysistä laitetta. Se sovellus/ohjelma laitteen x, y ja z työpöydällä tuo sen määrältään suurimman yleisön ja sitähän tässä haetaan. Ihan syystäkin MS korostaa pelaajamääriä enemmän kuin myyntejä.
Joo, eikä siinä mitään, mutta pitää olla edelleen laite jolla pelata. Ainakaan vielä tällä hetkellä suurelle yleisölle se ei ole 100% streamauslaite. Joten joku laatikko siitä telkkarin vierestä on löydyttävä.
Ehkä nyt laitemyyntien odotettua heikompi menestys vauhdittaa näitä suunnitelmia sitten. Kolmen keskeisen valmistajan markkinassa tällaisella muutoksella voi olla hyvin arvaamattomia vaikutuksia. Laitteiden markkinaosuuksilla ei ole siinä kohtaa mitään merkitystä, jos maailman arvokkain yritys päättää muokata koko pelaamisharrastuksen uuteen uskoon.
Joo, uhkakuvat tässä on isot. Jos kaikki Microsoftin pelit tulisivat pleikkarille meillä olisi käytännössä yksi tehokonsoli ja yksi toisen segmentin hybridikonsoli. Kilpailu vähenisi auttamatta. Ei hyvä.

Jos Microsoft tälle Segan viitoittamalle tielle lähtisi, niin sehän ei olisi enää Sonyn tai Nintendon kilpailija, vaan pikemminkin näiden asiakas. Sen jälkeen Microsoftin tekemisillä pelimarkkinoilla, kuten studio-ostoksilla, olisi vähemmän merkitystä, kun heillä ei olisi samalla tavalla omaa alustaa. Toisaalta jos ajatellaan kuinka hyvin Sega menestyy tällä hetkellä, niin kai siellä on sekin mahdollisuus katsottavissa.
Loppujen lopuksi käyttäjä ei pelaa laitetta, vaan niitä pelejä.
Näinhän se on. Ja näin sen toki pitää ollakin. Pelit on se tärkein juttu, laite vain mahdollistaa niiden pelaamisen. Mietin tätä nyt ehkä liikaa sen kannalta, että en haluaisi Xboxin poistuvan konsolimarkkinoilta. Oman preferenssin vuoksi tietenkin, mutta myös kilpailutilanteen vuoksi. Jos nyt näin kuitenkin kävisi, niin ei minun pelaaminen siihen loppuisi. PC pyörittää edelleen ne samat pelit ja Nintendon uusi konsoli jo kolkuttelee horisontissa. Harmillista se silti olisi, jos Xbox poistuisi konsolimarkkinoilta.
 
Näistä täsmälleen samaa mieltä. Ei tällainen muutos palvele ketään muuta kuin Microsoftia ja niitä, jotka haluavat pelata nimenomaisesti Pleikkarilla tai Switchillä MS:n ostamien studioiden pelejä.
En ole ihan varma, että palveleeko tämä edes Microsoftia. Lyhyellä "äkkiä lisää rahaa tänne pelimyynneillä" -mentaliteetilla se kyllä palvelee, mutta jos sivutuotteena oma konsoli ajetaan tahallaan tai vahingossa alas ja menetetään siinä samalla 30% kaikista kauppapaikan myynneistä, niin onko lopputulos kuitenkaan niin hyvä? Ja tämä siis tietysti sitten vielä kuluttajan näkökulmasta kilpailun vähenemisen päälle, joka jo itsessään on riski aiheuttamaan lieveilmiöitä, kuten hintojen nousua ja kehityksen hidastumista.

Jos Microsoft olisi yksi kolmannen osapuolen julkaisija muiden joukossa, niin silloinhan tilanne ei muutenkaan olisi se, että haluaako joku nimenomaan pelata Microsoftin pelejä pleikkarilla tai Nintendon konsolilla. Siellä ne pelit olisivat tarjolla EA:n, Ubisoftin, Take-Twon ja muiden julkaisijoiden joukossa ja jengi ostaisi kiinnostavia pelejä niinkuin tähänkin asti. Eli kuluttajan kannalta pelitarjonta paranisi pleikkarilla ja Nintendolla.
 
Minusta olisi hienoa, jos Microsoft julkaisisi kaikki pelit kaikille alustoille, joilla ne vain toimivat. Mitä sitä turhia panttaamaan, Microsoftista on nyt tullut niin suuri pelijulkaisija, että kannattaa mennä julkaisupuoli edellä. Todellisuudessa en usko, että näin kuitenkaan käy, koska oman alustan suosiminen on niin voimakkaasti viety konsolipeliteollisuuden rakenteisiin. Huhut kertovat kuitenkin siitä, että vaikka "Microsoftilla ei ole pelejä", ne pelit kuitenkin kiinnostavat ihan vietävästi ja selkeästi moni niitä haluaisi päästä pelaamaan naapurikonsolillakin. Konsolialustojen välisessä kilpailussa minusta yksinoikeudet ovat ylikorostuneessa roolissa, kun valtaosa pelaamisesta koostuu muusta kuin yksinoikeuksista, jos tarkastellaan, mihin peleihin pelaajat oikeasti käyttävät aikaansa. Todennäköisesti ajan saatossa alustojen suosio kehittyy sen todellisen pelaamisen mukaiseksi, että millä on helpointa ja mukavinta pelata niitä pelejä, joita sattuu pelaamaan päivästä toiseen. Toki tottumuksen vuoksi moni pitää kiinni vanhasta suosikkimerkistä, mutta pelaajasukupolvet ja tilanteet vaihtuvat eikä mikään ole pysyvää.
 
Ei kyllä passaa missään mielessä ajatus siitä, että konsolimarkkinoille jäisi vain yksi teholuokassaan tekemään mitä ikinä haluaa. Tämä vielä vuosien odottelun jälkeen, kun on vihdoin päästy aikataulullisesti tilanteeseen missä varteenotettavia omia pelejä ollaan juuri julkaisemassa säännöllisin väliajoin. Ei voi olla iloinen, jos mikään näistä toteutuu. Ainoa plussa olisi se, että muutkin pääsevät pelaamaan pelejä mitä eivät muuten olisi voineet. Ainoa.
Täähän se päällinen ajatus sit loppupeleissä kuitenkin on. Mut on tässä muutamia seikkoja jotka ei nyt vielä välttämättä maalaa niin synkkää tulevaisuutta.

Mut se sit kuitenkin jää riippumaan ihan tasantarkkaan siitä et mitä tuodaan ja millaisella aikataululla. Jos ajatuksissa on tuoda pelkästään Zenimaxin/Bethesdan ja Activisionin pelejä, sekä muutama valittu live service-peli omasta katalogista, ei tilanne ihan niin katastrofaalinen ole sit kuitenkaan. Vaikka ei siinä tankkiin ihan hirveästi myöskään sit jää niitä yksinoikeuksia sit kuitenkaan, eikä siitä pääse mihinkään et ei se ainakaan Xboxin houkuttelevuutta nosta sen kummosemmin siltikään.
Minusta olisi hienoa, jos Microsoft julkaisisi kaikki pelit kaikille alustoille, joilla ne vain toimivat. Mitä sitä turhia panttaamaan, Microsoftista on nyt tullut niin suuri pelijulkaisija, että kannattaa mennä julkaisupuoli edellä. Todellisuudessa en usko, että näin kuitenkaan käy, koska oman alustan suosiminen on niin voimakkaasti viety konsolipeliteollisuuden rakenteisiin. Huhut kertovat kuitenkin siitä, että vaikka "Microsoftilla ei ole pelejä", ne pelit kuitenkin kiinnostavat ihan vietävästi ja selkeästi moni niitä haluaisi päästä pelaamaan naapurikonsolillakin. Konsolialustojen välisessä kilpailussa minusta yksinoikeudet ovat ylikorostuneessa roolissa, kun valtaosa pelaamisesta koostuu muusta kuin yksinoikeuksista, jos tarkastellaan, mihin peleihin pelaajat oikeasti käyttävät aikaansa. Todennäköisesti ajan saatossa alustojen suosio kehittyy sen todellisen pelaamisen mukaiseksi, että millä on helpointa ja mukavinta pelata niitä pelejä, joita sattuu pelaamaan päivästä toiseen. Toki tottumuksen vuoksi moni pitää kiinni vanhasta suosikkimerkistä, mutta pelaajasukupolvet ja tilanteet vaihtuvat eikä mikään ole pysyvää.
Ei se ongelma varmaan kenellekkään ole se, että enemmän ihmisiä pääsee pelaamaan pelejä. Sivuilmiönä vaan on riskinä käydä se et Sony pääsee yksin rellestämään tehokonsolimarkkinoilla ja omistaa sen laajimman pelivalikoiman, mikä taas aika luonnollisesti ohjaa kuluttajat tismalleen sen yhden konsolivalmistajan piiriin. Monopoliasemasta on harvoin ollu kuluttajan kannalta hyötyä, eikä kilpailun puute noin ylipäätänsäkkään oo kauheasti kehitystä tukenut.

Aiemminkin todettu, mut pelit ja saatavilla oleva valikoimahan niitä konsoleita myy. Jos valtaosan tarjonnasta voi pelata yhdellä konsolilla, mutta sillä toisella laitteella on sit vaan pääosin samat pelit tarjolla, mutta puuttuu ne Sonyn yksinoikeudet, niin kovinkaan kirkasta kristallipalloa ei vaadita arvatakseen et mikähän voi olla lopputulos.
 
Aiemminkin todettu, mut pelit ja saatavilla oleva valikoimahan niitä konsoleita myy. Jos valtaosan tarjonnasta voi pelata yhdellä konsolilla, mutta sillä toisella laitteella on sit vaan pääosin samat pelit tarjolla, mutta puuttuu ne Sonyn yksinoikeudet, niin kovinkaan kirkasta kristallipalloa ei vaadita arvatakseen et mikähän voi olla lopputulos.
No minusta tilanne ei ole noin yksinkertainen. Sonylla pelit maksavat 80 euroa ja Xboxin oman tuotannon voi pelata Game Passilla ilman lisämaksua. Jos Sony nostaa oman konsolinsa hintaa, Xbox muuttuu samalla kilpailukykyisemmäksi. Hinta myy myös, ei vain ne pari yksinoikeutta, jotka eivät edes kaikkia kiinnosta.
 
Monopoliasemasta on harvoin ollu kuluttajan kannalta hyötyä, eikä kilpailun puute noin ylipäätänsäkkään oo kauheasti kehitystä tukenut.

Näin nimenomaan ja ei todellakaan ole konsolilla pelaavan kuluttajan eduksi se, jos konsolivalmistajia on yksi vähemmän. Vähemmän kilpailua on huonompi tilanne jokaiselle kuluttajalle.

**

Sinänsä hassua, kun moni tässä jo epäilee Microsoftin tekevän Segat, kun jo nyt Series S/X:n myynnit on vähintään kolminkertaiset Dreamcastiin nähden ja toisaalta WiiUn myynnitkin ovat jo reilusti yli tuplanneet, eikä se mikään yllätys olisi, jos Seriesit nousisivat toisiksi myydyimmäksi Xbox-sukupolveksi.

Ja siis pelimyynnit Series-sukupolvella ovat olleet pääosin digitaalista, eli oma tuotanto on korkeampi katteista ja muiden myynnistä Microsoft Gaming ottaa suljetun kauppapaikkansa kautta sen 30% siivun - jonka lisäksi Game Pass generoi miljardeja vuodessa. Tämä konsolin kautta kulkeutuva liiketoiminta on edelleenkin merkittävä kassavirta ja sen korvaaminen muiden konsolialustoilla myymällä ei todellakaan ole mikään ihan yksinkertainen temppu.

Siksi olisin yllättynyt, jos Microsoftilta ei enää seuraavassa sukupolvessa nähdä konsolia. Joskus sitten 2035, kun siitä seuraava sukupolvi tulee, niin silloin kuka tietää ylipäätään miten koko konsolibisnes ylipäätään toimii.
 
Niin, se logiikka tuntuu olevan, että verrataan myyntejä kilpailijoihin, eli toisiin konsolivalmistajiin. Siitä näkökulmasta Xboxilla menee huonosti, jos konsoleita myydään vähemmän kuin kilpailijoiden konsoleita. Todellisuudessa Xbox tuottaa voittoa ja sen pelituotantoon on juuri sijoitettu valtavasti, eli sillä menee hyvin eikä se ole katoamassa mihinkään.
 
Toi on ihan fuulaa microsoftilta!
Ne nimeää Call of Duty sarjan Call of Bootyksi ja näin irtaantuu mistään Activision kaupan yhteydessä olevista sopimuksista.
Sitten ne julkaisee noi uudet sotapelinsä yksinoikeudella xboksille ja ihmettelee kun alkaakin konsolimyynnit räjähdysmäisesti nousemaan! :D Ja päästessään jumala-asemaan ei enää annetakaan pelejä naapurille :D:D
 
Toi on ihan fuulaa microsoftilta!
Ne nimeää Call of Duty sarjan Call of Bootyksi ja näin irtaantuu mistään Activision kaupan yhteydessä olevista sopimuksista.
Sitten ne julkaisee noi uudet sotapelinsä yksinoikeudella xboksille ja ihmettelee kun alkaakin konsolimyynnit räjähdysmäisesti nousemaan! :D Ja päästessään jumala-asemaan ei enää annetakaan pelejä naapurille :D:D
Sitten hankit Xboxin jos pelit sonylla ei miellytä ?
Problem solved
 
Ylös Bottom