Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Siellä on myös omalaatusensa työkulttuuri jota on aika paljon kehuttu pitkin poikin. Siinä taitaa olla myös omat ongelmansa, mut pääasiassa työntekijät siitä tykkää, etenkin kun varsinaisesti minkäänlaisia julkasuaikataulullisia paineita ei taida oikeastaan olla.
Ei ainakaan tiimillä, joka sitä Half Life 3:a tekee :D
 
Ei ainakaan tiimillä, joka sitä Half Life 3:a tekee :D
Ei sitä oo varmastikkaan reiluun vuosikymmeneen ollu tekemässä mikään tiimi ns. tosissaan. Työntekijäthän tuolla päättää et mitä projektia haluavat tehdä eikä kukaan oo oikeen sen suhteen hengittämässä niskaan et x projektin pitäs olla y ajassa valmis. Joo, toi voi kyllä ehkä olla syykin et miks se HL3 jäi kokonaan tulematta, mut minkäs teet, se on yks niitä ongelmia mitä mainitsikin et kun ei varsinaisesti oo pakko saada mitään uutta pihalle, niin se tahti on sit oikeasti hidas. Valve julkasee jotain sillonkun haluaa, ei sen takia et olis pakko siinä mielessä et valot pysyis päällä toimistolla.
 
Nyt oli tullut tuo frame gen päivitys konsoleille ja täytyy käydä display asetuksista laittamassa päälle, kun ei ole automaattisesti kytketty.

Daniel testasi sitä ja jos omistat 120hz VRR telkun niin tästä on selkeää hyötyä. Jos ei löydy VRR siitä on vähemmän hyötyä. Sen sijaan 60 FPS modessa frame gen ei ole hyvä, liikaa viivettä. Toki mukana on frame gen teknologian tuomat ongelmat kuten HUD elementit ei päivity samaan tahtiin kuin peli. Tätä ongelma on saatu PC:llä paranneltua paljon joten eiköhän se konsoleillakin tule paranemaan kun saadaan teknologia useampaan peliin.

 
Olen tässä seurannut tätä pelialaa vuosikymmeniä, kaikki Xboxit olen omistanut ja paljon muitakin konsoleita, tällä hetkellä pelaan PC:llä, Xboxilla ja PS5:lla.

Näistä firmoista olen havainnut seuraavia asioita. Maine maailmalla: Xboxin maine on ollut Xbox 360:n jälkeen koko ajan alaspäin menevä, tietysti sen itsensä tekemien virheiden johdosta, joita ovat mielestäni mm. Xbox Onen kaamea julkaisu, Activision-Blizzardin osto, (minun mielestäni, jotkin varmaan ovat eri mieltä ja saa ollakin), omien studioitten ja jo aiemmin ostettujen studioitten Xbox-yksinoikeuksien puute. Sony on osoittanut että ne auttavat huomattavasti konsolin myyntiä, pidetään niistä (yksinoikeudet) tai ei.

Yhtiöiden maine on mielestäni erittäin tärkeä maailman laajuisen kriittisen pelaaja yhteisön keskuudessa ja muunkin yleisön. Maine vaikuttaa suoraan konsoleiden myyntiin ja suosioon, tämä on kiistaton tosiasia. Tuo agressiivinen firmojen ostelu on tehnyt mielestäni Microsoftille (Xboxille) erittäin suurta maine haittaa, maineelle joka ei Xbox One julkaisun jälkeen ole ollut häävi muutenkaan.

Sitten tuo vimma noihin digital only konsoleihin, en näe että siitä on toistaiseksi ollut mitään etua Xboxille, päinvastoin haittaa. Suuri osa konservatiivisesta pelaajakunnasta haluaa peleistänsä levyversion varmasti vielä vuosia eteenpäin, muutos on hidasta, hitaampaa kuin MS odottaa. Itse olen koko ajan toivonut että Series S saa vaikkapa noin 50-70 € hintaisen USB-liitäntäisen ulkoisen Blu-Ray aseman lisävarusteena. Se että siihen olisi saatavilla ulkoinen optinen-levyasema vaikkakin lisähintaan, tekisi siitä haluttavamman konsolin useimmille pelaajille kuin nyt.

Ei ole näkynyt ulkoista optista asemaa Series S:lle, eikä varmaan tule. Päinvastoin Series X:n seuraavasta mallista (koodinimi Brooklin) tulee myös digital only konsoli, mikä on mielestäni virhe ja vähentää entisestään Xboxin vetovoimaa. Eli huonot ratkaisut tulevat jatkumaan ainakin tuon osalta. Itse tulen toimeen digital only konsolinkin kanssa mutta ymmärrän että suuri osa haluaa sen levyaseman konsoliinsa.

Bethesdan kaupan minäkin hyväksyn mutta en näe tuossa Activision Blizzard kaupassa mitään sellaista suurta etua mitä MS ehkä tavoittelee. No, tulee pelien myynnistä rahaa mutta onko kaikki maine haitta sen arvoista, tulevaisuus näyttää onko, pitkällä tähtäimellä voi ollakin. Toivottavasti MS nyt keskittyy studioittensa nimikkeiden kehittelyyn ja pitäytyy tulevaisuudessa kaikista mahdollisista suurista studio hankinnoista.

Sony korosti PS4.n olevan konsoli pelaajille sen julkaisun aikoihin ja se oli oikea veto. Raudaltaankin PS4 löi Xbox Onen, ero oli kaikkien huomattavissa, toisin kuin nyt Series X ja PS5 ovat suhteellisen tasaväkisiä. Sony lisäsi PS4 aikana huomattavasti jo ennestäänkin Playstationin hyvää mainetta ja myyntejä. Tällä hetkellä se on ylivoimainen myynneiltään ja maineeltaan Xboxiin verrattuna.

Kaikesta huolimatta toivon että Xbox säilyy konsolina ja menestyy paremmin kuin nyt, olen toiveikas tulevien yksinoikeuksien suhteen kuten esim. Indiana Jones ja Stalker 2, se että jos nuo julkaistaan PS5:selle vaikka 2 vuoden kuluttua vesittää koko yksinoikeus idean ja sen hyödyt. Ymmärrän että Xboxin mahdollisilla yksinoikeuksilla on vaikea tilanne kun myynnit jäävät "vain" heikosti myyvän konsolin ja PC:n varaan.

En aio henkilökohtaisesti luopua Xbox pelaamisesta vaan pelaan kaikilla konsoleilla ja PC:llä, jopa tulevan Switch 2:n hankinta kummittelee mielessä. Nämä ovat vain henkilökohtaisia mielipiteitä, hyväksyn myös erilaiset näkemykset ja luen ne mielenkiinnolla. Hyvää kesää kaikille.
 
Indiana Jones ja Stalker 2, se että jos nuo julkaistaan PS5:selle vaikka 2 vuoden kuluttua vesittää koko yksinoikeus idean ja sen hyödyt.

En ihan täysin allekirjoita tätä, kyllä tarpeeksi pitkä ajallinen yksinoikeus vaikuttaa, mutta toisaalta nimenomaan yksinoikeudet ovat olleet tähän mennessä se konsolialustan isoin valtti ja jos kuluttaja haluaa vain yhden konsolin omistaa, niin laajin valikoima on tietenkin todennäköisesti se sopivin myyntivaltti ollut.

Jos tosiaan Microsoft jatkossa julkaisee kaiken myös muilla konsoleilla, eikä tosiaan enää pidä kuin korkeintaan joistain ajallisista yksinoikeuksista kiinni, niin on helppoa nähdä tulevaisuus, jossa Microsoft ei enää valmista omaa rautaa ollenkaan. Seuraava sukupolvi tulee tässä mielessä olemaan merkittävä virstanpylväs.

Jos olisi sellainen maailma olemassa, jossa Microsoft julkaisisi kaiken, kaikille alustoille ja pitäisi samalla kiinni omasta konsolistaan, niin eipä minulla mitään sitä vastaan olisi.
 
Hyvä kirjoitus. Paljosta olen samaa mieltä, osasta eri mieltä ja jossain jotain siltä väliltä.

Tuo agressiivinen firmojen ostelu on tehnyt mielestäni Microsoftille (Xboxille) erittäin suurta maine haittaa, maineelle joka ei Xbox One julkaisun jälkeen ole ollut häävi muutenkaan.
Kolmen biljoonan dollarin Microsoft on anomalia pelialalla(kin). Se tuskin edes huomaa, kun se haalii tunnettuja pelisarjoja miljardeilla itselleen ja Game Passin täytteeksi. Vasta siinä vaiheessa, kun Phil Spencer oli käyttänyt noin Sonyn markkina-arvon verran iskän rahoja näihin kauppoihin, alkoivat myös ylempänä hierarkiassa pukumiehet ja naiset kiinnostumaan. Sieltähän se idea muille alustoille julkaisemisestakin kai lopulta tuli, kun oma alusta ei myy tarpeeksi.
---
Game Passiin pitäisi saada lisää tilaajia, mutta se on toistaiseksi tarkoittanut sitä, että niitä konsoleita pitäisi saada kaupaksi. Ja nämä kun eivät ilmeisesti käy kaupaksi, niin mistä niitä tilaajia sitten kaavitaan lisää? Edellisen kerran kun firma näitä tilaajamääriä esitteli, niin mukaan oli laskettu myös entiset Xbox Live Gold-tilajaat eli nykyään Game Pass Core-tilaajat. Tilaajamäärät näissä palveluissa ovat kuitenkin kautta linjan jämähtäneet paikoilleen. Mielenkiintoista onkin nähdä, että miten pelimaailman suosituin kertakäyttötuote eli COD vaikuttaa tilanteeseen, vai vaikuttaako mitenkään. Merkittävä määrä pelaajista ei pelaa kuin yhtä peliä kerrallaan ja se sattuu olemaan juuri COD.

Suhteettoman suuri ero varallisuudessa kilpailijoiden nähden mahdollistaa juuri tämän tilanteen, jossa rikkain haalii kaiken itselleen. Esimerkiksi maailman suosituimman peligenren eli FPS:n osalta hylly on jo tyhjennetty tunnetuimmista tuotteista. MS haluaa pelialan kontrolliinsa ja asiakkaat riippuvaisiksi sen tuotteista, aivan kuten se on tehnyt PC-kuluttajakäyttöjärjestelmissä, toimisto-ohjelmissa ja koko ajan kasvavassa määrin pilvipalveluissa ja tekoälyssä. Kestoargumenttina nähdään usein se, että tämä on hyvästä kilpailulle, koska Sonylla on markkinaosuus x prosenttia. No, se markkinaosuus on konkreettisesti tasan 0 studiota ja 0 peliä. Tämän päivän markkinaosuudella ei tee yhtään mitään, kun samaan aikaan mammutti rymistelee valtavan varallisuuden turvin tehden kilpailuolosuhteet käytännössä mahdottomaksi. En keksi yhtään järkevää syytä, että miksi tällainen poikkeuksellisen iso teknologiayritys toivotaan markkinajohtajaksi, kun katsotaan kilpailutilannetta sen dominoimilla alueilla.

Sitten tuo vimma noihin digital only konsoleihin, en näe että siitä on toistaiseksi ollut mitään etua Xboxille, päinvastoin haittaa. Suuri osa konservatiivisesta pelaajakunnasta haluaa peleistänsä levyversion varmasti vielä vuosia eteenpäin, muutos on hidasta, hitaampaa kuin MS odottaa. Itse olen koko ajan toivonut että Series S saa vaikkapa noin 50-70 € hintaisen USB-liitäntäisen ulkoisen Blu-Ray aseman lisävarusteena. Se että siihen olisi saatavilla ulkoinen optinen-levyasema vaikkakin lisähintaan, tekisi siitä haluttavamman konsolin useimmille pelaajille kuin nyt.
Koska vain Game Pass-tilaajamäärillä on merkitystä ja konsolit eivät myy, voisi hyvin kuvitella, että laiteriippuvuudesta halutaan päästä mahdollisimman nopeasti eroon. Käytännössä se tarkoittaa pilvipelaamista. Siinä kuviossa fyysinen media on rasite, koska laadukas fyysinen julkaisu ei tarvitse sen kummemmin aktiivista tilausta kuin nettiyhteyttäkään.

En aio henkilökohtaisesti luopua Xbox pelaamisesta vaan pelaan kaikilla konsoleilla ja PC:llä, jopa tulevan Switch 2:n hankinta kummittelee mielessä.
MS:n ostovimman myötä lopetin käytännössä uusien Xbox-pelien pelaamisen kokonaan. Series X kavereineen kerää vaatekomerossa pölyä ihan siltä varalta, että tekee mieli pelata joskus vaikka Blue Dragonia tai Deadly Premonitionia. Windowsista Linuxiin siirtymistä harkitsin jo vuosia sitten, mutta kieltämättä homma sai ihan uudenlaista vauhtia MS:n omasta ansiosta.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista onkin nähdä, että miten pelimaailman suosituin kertakäyttötuote eli COD vaikuttaa tilanteeseen, vai vaikuttaako mitenkään. Merkittävä määrä pelaajista ei pelaa kuin yhtä peliä kerrallaan ja se sattuu olemaan juuri COD.
Joo tämä on tosiaan mielenkiintoista, koska Playstation Call of Duty pelaajista 48% pelaa edelleen Playstation 4, eli eivät ole päivittäneet vielä PS5. Joulun konsoli myynnit sit näyttää kuinka iso merkitys kyseisellä pelisarjalla on konsolien myyntiin. Joskin ei tuo nyt taida ihan näin yksinkertaista olla...
 
Joo tämä on tosiaan mielenkiintoista, koska Playstation Call of Duty pelaajista 48% pelaa edelleen Playstation 4, eli eivät ole päivittäneet vielä PS5.

Sonylla on myös ollut Call of Dutyyn yksinoikeudella markkinointisopimus ja ilmeisesti jotain sisältöäkin tuohon on liittynyt ja nämä sopimukset nyt tässä loppuvat, joten myös tuo voi vaikuttaa jollain aikavälillä myös raudan myyntiin - tai ainakin Sony on näin uskonut, kun ovat tuosta maksaneet.

Kuluttajille tilanne tulee olemaan positiivinen, kun entisten hankintakanavien lisäksi pelin voi pelailla nyt myös Game Passin kautta. Ja varmasti kohtuullisen nopeasti myös Switch-versiota alkaa tulemaan, ehkä jopa jo ensi vuodesta lähtien. Ehtiikö jopa Switch 2:n julkaisupeliksi?
 
Game Passiin pitäisi saada lisää tilaajia, mutta se on toistaiseksi tarkoittanut sitä, että niitä konsoleita pitäisi saada kaupaksi. Ja nämä kun eivät ilmeisesti käy kaupaksi, niin mistä niitä tilaajia sitten kaavitaan lisää?
Kun ottaa huomioon, että ainakin osa pelaajista ei missään nimessä halua ostaa mitään Microsoftin laitteita, vaikka olis kuinka hyviä yksinoikeuspelejä, niin vaikeeta se varmasti on.
 
Kun ottaa huomioon, että ainakin osa pelaajista ei missään nimessä halua ostaa mitään Microsoftin laitteita, vaikka olis kuinka hyviä yksinoikeuspelejä, niin vaikeeta se varmasti on.
Tätä on vaikea ymmärtää. Oli valmistajana XYZ niin itsellä ole mitään väliä, pelaajana arvostan hyviä pelejä ja sitten vaan pelaan niitä. Aika yksinkertaista :D
 
Näin varmaan valtaosa toimiikin. Kuluttajana jokainen luonnollisesti tekee omat ratkaisunsa omien kriteeriensä mukaisesti. Jos valmistajaesimerkki on liian vaikea ymmärtää, niin se raja voi tulla vastaan jossain muussa asiassa. Ehkä selkein esimerkki jonka kaikki todennäköisesti ymmärtävät on venäläisten pelien kauppaan jättäminen. Siinäkään ei ole kyse tuotteen laadusta, vaan alkuperästä.

Minä en halua tukea MS:n ostovimmaa, jossa kaikki yhteinen katoaa Molokin kitaan, jonka jälkeen niitä sitten pulautellaan ulos muka omina tuotteina. En tiedä, että ketä palvelee maailman arvokkaimman yrityksen vallan laajentuminen entisestään.
 
Näin varmaan valtaosa toimiikin. Kuluttajana jokainen luonnollisesti tekee omat ratkaisunsa omien kriteeriensä mukaisesti. Jos valmistajaesimerkki on liian vaikea ymmärtää, niin se raja voi tulla vastaan jossain muussa asiassa. Ehkä selkein esimerkki jonka kaikki todennäköisesti ymmärtävät on venäläisten pelien kauppaan jättäminen. Siinäkään ei ole kyse tuotteen laadusta, vaan alkuperästä.

Minä en halua tukea MS:n ostovimmaa, jossa kaikki yhteinen katoaa Molokin kitaan, jonka jälkeen niitä sitten pulautellaan ulos muka omina tuotteina. En tiedä, että ketä palvelee maailman arvokkaimman yrityksen vallan laajentuminen entisestään.
Eipä tässä sitten enää tarvitse odotella kuin Putinin ostavan Microsoftin, niin sitten toki laitan minäkin Xboxin boikottiin…
 
Näin varmaan valtaosa toimiikin. Kuluttajana jokainen luonnollisesti tekee omat ratkaisunsa omien kriteeriensä mukaisesti. Jos valmistajaesimerkki on liian vaikea ymmärtää, niin se raja voi tulla vastaan jossain muussa asiassa. Ehkä selkein esimerkki jonka kaikki todennäköisesti ymmärtävät on venäläisten pelien kauppaan jättäminen. Siinäkään ei ole kyse tuotteen laadusta, vaan alkuperästä.

Minä en halua tukea MS:n ostovimmaa, jossa kaikki yhteinen katoaa Molokin kitaan, jonka jälkeen niitä sitten pulautellaan ulos muka omina tuotteina. En tiedä, että ketä palvelee maailman arvokkaimman yrityksen vallan laajentuminen entisestään.
En ymmärrä tuota vihaasi MS:ää kohtaan. Eikö se ole kuluttavaa? Samalla tavalla olettaisi sinun myös boikotoivan Sonya. Koska Sony toimii aivan samalla tavalla. Itseasiassa kaikki isot firmat toimivat samalla tavalla. Ja kun miettii, että MS on nyt ostellut pelistudioita, kyllä, sitä Sonykin on harrastanut, mutta MS tuo silti pelejä muillekin konsoleille. Sitä Sony ei tee. Miksi et ole siitä vihainen?
 
En ymmärrä tuota vihaasi MS:ää kohtaan. Eikö se ole kuluttavaa? Samalla tavalla olettaisi sinun myös boikotoivan Sonya. Koska Sony toimii aivan samalla tavalla. Itseasiassa kaikki isot firmat toimivat samalla tavalla. Ja kun miettii, että MS on nyt ostellut pelistudioita, kyllä, sitä Sonykin on harrastanut, mutta MS tuo silti pelejä muillekin konsoleille. Sitä Sony ei tee. Miksi et ole siitä vihainen?
Se o paree muuttaa itse rakennettuun majaelmaan missä ole mitään linjoja minnekään ni ei sitten pahoita mieltään.


No problems
 
Ehkä selkein esimerkki jonka kaikki todennäköisesti ymmärtävät on venäläisten pelien kauppaan jättäminen.
Vertaat siis länsimaista yritystä venäläisiin peleihin. Just.
Minä en halua tukea MS:n ostovimmaa, jossa kaikki yhteinen katoaa Molokin kitaan, jonka jälkeen niitä sitten pulautellaan ulos muka omina tuotteina.
Siis mitä tarkoitat kaikella yhteisellä? Pelejä joita voi pleikkarilla pelata?

En ihan oikeesti ymmärrä miks Microsoft on pahempi yritys kuin Sony.
 
En ihan täysin allekirjoita tätä, kyllä tarpeeksi pitkä ajallinen yksinoikeus vaikuttaa, mutta toisaalta nimenomaan yksinoikeudet ovat olleet tähän mennessä se konsolialustan isoin valtti ja jos kuluttaja haluaa vain yhden konsolin omistaa, niin laajin valikoima on tietenkin todennäköisesti se sopivin myyntivaltti ollut.

Jos tosiaan Microsoft jatkossa julkaisee kaiken myös muilla konsoleilla, eikä tosiaan enää pidä kuin korkeintaan joistain ajallisista yksinoikeuksista kiinni, niin on helppoa nähdä tulevaisuus, jossa Microsoft ei enää valmista omaa rautaa ollenkaan. Seuraava sukupolvi tulee tässä mielessä olemaan merkittävä virstanpylväs.

Jos olisi sellainen maailma olemassa, jossa Microsoft julkaisisi kaiken, kaikille alustoille ja pitäisi samalla kiinni omasta konsolistaan, niin eipä minulla mitään sitä vastaan olisi.
Stalker 2 on tulossa ps5 tekijät ovat sen aikoja sitten ilmoittanyt
 
Vertaat siis länsimaista yritystä venäläisiin peleihin. Just.
Olet väärässä. Kokeile lukea se viesti uudestaan, ehkä ymmärrät sen oikein seuraavalla kerralla.

Stalker 2 on tulossa ps5 tekijät ovat sen aikoja sitten ilmoittanyt
Stalker 2 on kolmen kuukauden konsoliyksinoikeus, joten tässä vaiheessa kehittäjät eivät voi pihahtaakaan "muista mahdollisista" konsolijulkaisuista. Tosin kun PC-versio tulee samaan aikaan kuin tämä jo julkistettu versio, niin miksi maksaa konsoliyksinoikeudesta, jos peli ei olisi saapumassa myös muille alustoille. Niitä alustoja ei tarvitse kovin pitkään miettiä. Mikäli pelisarja siis kiinnostaa, niin en olisi huolissani PS-version puuttumisesta.
 
Ylös Bottom