Vastaus: PS3, Wii, X360 - kuka vetää pisimmän korren?
Lloope sanoi:
VHS:kin oli laajalle levinnyt formaatti, silläkin pystyi nauhottaa, VHS-leffat olivat halpoja ja VHS:lle oli tullut suunnattomat määrät elokuvia. Silti DVD syrjäytti VHS:n suhteellisen äkkiä lähes täysin. Hyvä kuvan/äänenlaatu taas on niin suhteellinen käsite. Kyllähän DVD:n käyttämistä resoluutioista HD-resoluutioihin siirryttäessä ero kuvanlaatujen välillä on vähintään yhtä iso kuin VHS:stä DVD:en siirryttäessä, jostain syystä mm. näiden foorumeiden Sony/HD-vihaajat eivät näe tuota eroa ollenkaan.
En todellakaan vihaa HD:tä, erityisesti progekuva on hieno asia, mutta yritän olla realisti siinä, että ns. tavallista ihmistä HD-formaatti ei koske "mun televisio on taulu" -tasoa enempää vuosiin. Tämänkaltaisen elokuvaformaatin läpilyöntiin tarvitaan nimenomaan sen tavallisen ihmisen tuki.
DVD on historian nopeimmin yleistynyt mediaformaatti, ja sillä meni siihen 6-7 vuotta. Yksi syy siihen miksi BD ja HD-DVD eivät yleisty vuosiin on juuri tässä, DVD:n julkaisusta ei ole edes kymmentä vuotta, ja vasta muutama vuosi sitten se on saatu painettua täysin mainstreamiksi formaatiksi. BD ja HD-DVD eivät kykene tarjoamaan paljonkaan parannusta DVD:hen. Ennen kuin joku vastaa tulikivenkatkuisesti selitetään hieman lisää.
DVD ei yleistynyt yksistään paremman kuvan ja äänen vuoksi. Kun kriittinen massa alkoi lähestyä 2002-2003 vaikutti lopulliseen läpimurtoon moni asia joka murskasi vanhan VHS:n:
1) ei kulu käytössä (ei mekaanisesti kosketuksessa olevia osia)
2) parempi kuva
3) parempi ääni, ja jopa vaihtoehtoiset ääniraidat (kielivaihtoehdot, paransi mm. alkuperäiskielisten ääniraitojen saamista ei-englanninkielisiin elokuviin)
4) vapaaehtoiset ja vaihtoehtoiset tekstitykset
5) kätevä ja tuttu koko ja muoto (CD:stä tuttu)
6) riittävä kapasiteetti jopa kolmen tunnin elokuvalle ilman levyn/puolen vaihtoa (LD-puolelle menee vain tunti, ja NTSC-formaatissa normaalille VHS-nauhallekin vain kaksi tuntia)
7) random access (ei kelailua kuten VHS:llä, ei levypuolien kääntelyä kuten LD:llä)
8) elokuvat alkuperäisessä kuvasuhteessaan
9) lisämateriaalia kuten trailereita, poistettuja kohtauksia, dokumentteja
10) kohtuullinen hinta
11) paljon valikoimaa, ja saatavuutta myös paikallisessa tavaratalossa
Näistä kohdat 1, 2, 3, 8 ja 9 sekä rajallisesti 7:kin pätevät toki myös LD:hen, mutta Japania lukuunottamatta se jäi puhtaasti harrastelijapiirien näpertelyksi, eikä se Japanissakaan ihan joka kodin väline ollut. Selvästi parempi kuva ja ääni ei riittänyt kovimpia elokuvaharrastajia laajempaan yleistymiseen, vaikka LD:kin oli saatavilla jo 80-luvun alkupuolelta asti, ja kohtasi kuvaltaan voittajansa vasta DVD:n myötä.
BD ja HD-DVD eivät paranna näistä DVD:hen verrattuna enää mitään muuta asiaa kuin sitä kuvaa ja ääntä. Äänen parannus ei ole useimpien korviin varmaan edes mitenkään havaittavissa, ja kuvan parannus, vaikkakin niille jotka sitä osaavat katsoa on selvä, ei mitenkään merkittävä. Eikä se kuva parane yhtään ilman HD-televisiota. SD-televisiolle syötetään BD:ltä ja HD-DVD:ltä varmasti tasan samanlaista kuvasignaalia ja resoluutiota kuin DVD:ltä, jolloin levyllä olevasta lisäresoluutiosta ei ole mitään iloa. Pitäisin jopa hyvin todennäköisenä, että hyvin masteroidulta DVD:ltä saisi paremman SD-kuvan kuin soittimen skaalaamasta HD-kuvasta, vähän kuten DVD:n valmis stereoääniraita on varmasti parempi kuin soittimen itse 5.1:stä downmixaama stereoraita.
Jos valikoima ei ole hyvä ja hinnat kilpailukykyisiä DVD:n kanssa (hahahaha) ei Tauno Tavallista voisi HD-versio vähempää kiinnostaa jos saman elokuvan saa DVD:llä alle kympin alennuskorista. Joojoo, on sitä kysyntää, mutta kriittisestä massasta tuskin voi puhua kymmeneen vuoteen. Niin kauan kunnes hinta ja valikoima saadaan BD:llä ja HD-DVD:llä kuntoon on kysyntää lähinnä marginaalisilta harrastajilta, varmasti hieman samankaltaiselta ryhmältä joka aikanaan keräsi niitä LD:itä. Kuten monta kertaa todettu, PS2:n tullessa DVD-soittimia oli saatavilla, ja elokuvissa oli valikoimaa ja niitä sai vaikka Anttilasta. Uusien formaattien kanssa lähdetään luonnollisesti nollasta.
Antaa niiden ostaa jotka kokevat sitä tarvitsevansa, ei se ole keneltäkään muulta pois. Päinvastoin, early adoptereita tarvitaan aina viilaamaan pahimmat bugit ja käytettävyysongelmat pois, mutta jos joku vähän toppuuttelee epärealististen yleistymisunelmien kanssa niin ei kannata heti lähteä lyttäämään HD-vihaajaksi.