Vastaus: Suosituksia itämaisiin leffoihin
Omia suosikkejani:
Ong Bak
Muay Thai-elokuva, jossa pääosanäyttelijä vetää kasoittain hillittömiä stuntteja. Kaikki liikkeet tehty ilman vaijereita, upeaa katsottavaa.
Versus
Pyssyt + katana-splätter, jossa koko liuta elokuvahistorian asenteikkaimpia pahiksia ikinä sekä ämpärikaupalla verisuihkeita. Onhan siinä juonikin - ja paljon tarkoituksellista, kieroutunutta huumoria.
Shaolin Soccer ja Kung Fu Hustle
Komedioita. Ensimmäinen iskee parhaiten jalkapalloilijoihin ja itsepuolustuslajien harrastajiin, jälkimmäinen parodioi kiinalaisia wuxia-elokuvia. Samalta porukalta on ilmestynyt aiemmin myös From Beijing with Love, mukiinmenevä erikoisagenttiparodia.
1 Puhelu Tullut (1 Missed Call)
Tarinavetoinen elokuva, jossa hyödynnetään onnistuneesti kauhuelokuvan elementtejä. Erityismaininta onnistuneesta monikanavaäänen hyödyntämisestä tunnelman luomisessa.
Studio Ghiblin anime-elokuvat
Kuuluvat nykyisin elokuvaharrastajan yleissivistykseen tietää, mistä on kyse. Itseeni iskivät parhaiten iloinen Kikin lähettipalvelu (Kiki's Delivery Service) ja surullinen Tulikärpästen hauta (Grave of the Fireflies). Ghiblin parhaimmistoa edustavat myös joka alueella onnistuva Princess Mononoke sekä seikkailumainen Nausicaa of the Valley of the Wind. Hitaamman elokuvan ystäville suosittelen Whisper of the Heartia ja Naapurini Totoroa (My Naighbor Totoro).
Akira Kurosawan tuotanto
Yleissivistystä. Itseeni tehosivat parhaiten Seven Samurai sekä Kagemusha.
Paprika
Mindfuck-genreen putoava, animaatio-oscaristakin kilpaillut (mutta sen Happy Feetin kassamenestyksen takia hävinnyt) elokuva unien analysonnista, kontrolloinnista sekä niiden välittömästä vaikutuksesta ihmisen psyykeen ja käyttäytymiseen. Näytellyistä elokuvista lähimpänä lienevät Donnie Darko ja Eternal Sunshine of the Spotless Mind, joskin piirroselokuvan keinot mahdollistavat huomattavasti monipuolisemman visuaalisen kikkailun.
The Blue Light
Novellimainen tarina itsemurhaa hautovan nuoren pojan elämästä. En uskalla kertoa juonesta paljoa spoilauksen pelossa, sanonpahan vain että kyseessä ainoa hyvä Asian Vision-kilven alla esiintynyt julkaisu, jonka olen nähnyt.
Returner
Actionpätkä, jossa on toimiva juoni. Vähän niin kuin Hollywood-pätkä, mutta hyvä - toisin kuin ne Hollywoodin tekeleet.
Wings of Honneamise
Elokuvahistoriallinen animeklassikko, joka kertoo sodasta ja rauhasta, ihmisten välisistä suhteista ja konflikteista, maailmanmenon - ja etenkin politiikan - mielettömyydestä, ihmisen perustarpeista ja tämän uskosta yliluonnolliseen sekä haaveista. Haaveista paremman tulevaisuuden puolesta. Varoitus: elokuva on aluksi hidastempoinen, eikä se pyri miellyttämään tai huvittamaan katsojaansa.
Hero
Suuren budjetin kiinalainen Wuxia-elokuva. Hitosti vaijereita, kumikeppejä, pahvipanssareita, massoittain huoletta sleijattavaa jalkaväkeä ja muutama kovempi jantteri niitä pätkimässä. Loistava puvustus, upeat luonnonmaisemat, hyvä kuvanlaatu DVD-julkaisussa. Paljon tahatonta komiikkaa, mutta myös hyvä (tai ainakin uskottava) ja useampia juonenkäänteitä sisältävä taustatarina sekä sadunkaltainen moraalinen opetus tarinan päätteeksi.
Zatoichi ja Azumi
Vähäveristä pilkkomista. Ensimmäisessä sokea mies hakkaa kaikki katanalla, jälkimmäisessä nuori teini-ikäinen tyttö hakkaa kaikki katanalla. Viihdearvot kohdallaan molemmissa.
Ko-Gals
Fiktiivinen rakkautta ja anarkiaa-elokuva japanilaisista lukioikäisistä naisopiskelijoista, jotka rahastavat irstaita perverssejä rahoittaakseen omat henkilökohtaiset menonsa. Elokuvan maalaamasta tulevaisuudennäkymästä on jo osittain tullut todellisuutta.
Great Teacher Onizuka live action series
Japanilainen TV-komediasarja nuoresta "luonnerikkaasta" ex-jengiläisestä, joka hetken mielijohteesta toteuttaa haaveensa opettajan urasta: luokkahuoneelliselle häiriintyneitä ongelmanuoria kun pitää saada kuka hyvänsä hyväuskoinen hölmö opettajaksi. Erityismaininta alkutunnarista, jossa hempeän japanilaislaulun keskelle on randomilla vedetty englanninkielinen sana "poison".
My Sassy Girl
Epätavanomainen komedia, jossa poika tapaa tytön. Pirteää vaihtelua monta tavanomaista romanssitarinaa nähneelle ja niistä pitäneille. Perustuu tositapahtumiin.
Dark Water ja Battle Royale 1
Ensimmäinen on mukiinmenevä kauhurävellys. Jenkkiversio on huonoutta puhtaimmillaan. Katsokaa alkuperäinen.
Jälkimmäisessä on muutama hassu perusidea: 1) kaapataan koulubussillinen ongelmanuoria uhreiksi (sellaisia, joita ilman maailma olisi parempi paikka elää) 2) laitetaan ne saarelle tappamaan toisiaan (pakenemisyritys triggeroi räjähtävän kaulapannan) 3) annetaan vapaaehtoisten osalistujien tulla mukaan jos haluavat 4) annetaan kaikille random aseet 5) Viimeinen elossa saa pitää henkensä 6) tehdään roskasta maanosan suosituin realityohjelma (kameroita kaikkialla)
Battle Royalen alkuasetelmassa olisi ollut ainekset vaikka mihin, mutta lopputulos ei valitettavasti ole kovinkaan kummoinen.
Flagg sanoi:
Eipäs kun Sympathy for Mr. Vengeance
Seuraavat elokuvat ovat mielestäni kovin yliarvostettuja, enkä suosittele niitä (eivät ole hypetyksen arvoisia IMO):
Ringu ("alkuperäinen The Ring") - pitkäveteinen eikä lainkaan pelottava yhtä ainoata eukkokohtausta lukuunottamatta
Phone - kurja Ringun maineella ratsastava rahastus
Ichi the Killer - kidutusta, paskanjauhantaa, lisää kidutusta ja lisää paskanjauhantaa. Tylsä elokuva! Plussaa tavasta, jolla elokuva loppuu (poislukien viimeinen leikkaus ennen lopputelstejä).
Tulikukkia (Hana-Bi) - Huono elokuva ollakseen Kitanoa. Henkilöhahmot jäävät yhdentekeviksi. Elokuvassa eipahemmin edes jauheta paskaa, vaan istutaan biitsillä tai muuten vain odotellaan ei yhtään mitään. Liekö sitten sitä taidetta sekin.
Into the Mirror - ette ole koskaan kuulleetkaan elokuvasta ja hyvä niin. Elokuva on tolkuttoman huono, mutei tarpeeksi huono ollakseen hyvä. Alussa joku eukko menee vessaan valuttamaan vettä hanasta huvikseen, jolloin hänen peilikuvansa viiltää kurkkunsa auki pizzaleikkurilla (I kid you not!). Eukko huomaa kaulassaan vastaavan viillon ja kuolee verenhukkaan. Sitten poliisit tutkivat keissiä puolitoista tuntia ja elokuvassa on paska, vähäverinen loppuratkaisu.
Battle Royale 2 - Ensimmäinen vielä menetteli mielenkiintoisen ideansa ansiosta, mutta jatko-osa on jo juonensa lähtöasetelman puolesta 100% fail. Elokuva ei toimi juoneltaan, realismiltaan eikä teknisiltä taustatiedoiltaan, näyttelijät ovat huonompi kuin alkuperäisessä IMO ja elokuvan taustatarina on pahasti ristiriidassa ensimmäisen elokuvan tapahtumien kanssa. Perus-Hollywood-elokuvan tasoinen pläjäys = huono ollakseen Aasiasta.
Bichunmoo - "E-Korean suuribudjettisin elokuva julkaisupäivämääräänsä mennessä". Jo Värillisen elokuvakameran ostaminen teki siitä E-Korean suuribudjettisimman elokuvan: jengi palkattiin varmaan ruokapalkalla kaduilta ja kaatopaikoilta, käsikirjoittaja ja erikoistehostemiehet mukaanluettuna. Wannabe-wuxia, joka feilaa täysin kaikessa.
Ghost in the Shell - Filosofista bullshittiä. Jos aihe kiinnostaa, säästä kaksi tuntia elämästäsi ja aloita opiskelu avoimessa yliopistossa.
Tsui Hark's Vampire Hunters - Kenties huonoin elokuva, jonka olen koskaan nähnyt. Ainakin paskempi kuin Ghost Ship, Cellular, House of the Dead ja Cable Guy. 'nuff said.