Vastaus: Wii ja sen säälittävä pelivalikoima
Wiin pelivalikoima on "säälittävä" korkeintaan veteraanipelaajien näkökulmasta. Käsittääkseni Nintendon markkinointistrategia on Wiin kanssa ollut "houkutella uusia pelaajia videopelien pariin" (veteraanipelaajan silmin: ~kierrättää samat Mariot ja Zeldat uudelleen, koska kohderyhmä ei ole niitä koskaan aiemmin nähnyt tai kokenut), jossa yhtiö on mielestäni onnistunut uskomattoman hyvin. Alhainen hintalätkä + liian vaikeasti omaksuttavan kapulan korvaaminen pelaajan heilumisella + Nintendon peruskauran uudeleenlämmitys = eksponentiaalista kassan kilinää.
Third party-pelivalmistajille Nintendo antoi semivapaat kädet paikata heidän itse muodostamansa aukko pelitarjonnassa: muistaa veteraanipelaajia addiktoivilla ja vaikeammilla peleillä. Valitettavasti - kuten pelimaailmassa on niin usein tapana - tämä on feilannut täysin siihen, että third party-valmistajat ovat lähteneet "lypsämään rahalehmää" ts. lähteneet kilpailemaan täysillä Nintendon itsensä kanssa n00b-peliharrastajien nopeasti omaksuttavissa casual-peleissä, joihin Wiin tämänhetkinen menestys perustuu ja joissa ovat uuden konsolisukupolven helpoimmat rahavirrat (simppeli grafiikka ja pelimekaniikka on halpa ja nopea kehittää + paskakin myy, kun sen markkinoi ensimmäistä peliään ostavalle).
Elämänsä ensimmäistä pelikonsolia ostavalle suosittelen ehdottomasti ja täysin varauksetta Nintendon Wii-konsolia, jolla on tälle kohderyhmälle markkinoiden paras pelitarjonta niin uusimmasta kuin toiseksi uusimmasta konsolisukupolvesta IMO. Veteraanipelaajana minä itse odotan edelleen uuden sukupolven sodan ratkeamista, sillä sen voittajalle tulevat lopulta parhaat pelit (vrt. PS2 loppukaaren pelitarjonta vs. DC:n konkurssi, Cuben 3 pelattavaa tekelettä vuodessa-tahti ja Xboxin nopea siirtyminen 100% X360:n kehitykseen). Toisin kuin edellisen sukupolven kanssa, nyt ollaan tilanteessa, jossa itse pelimarkkinoiden koko on kasvanut räjähdysmäisesti -> yksinoikeuden myyminen halvalla ei kannata = yksinoikeuden ostaminen on liian kallista ollakseen kannattavaa. Tästä syystä IMO pelillisesti parhaat pelit tullaan kehittämään konsolisodan suvereenisti voittavalle koneelle, oli se mikä hyvänsä. Jos sota jää pattitilanteeseen, julkaistaan kaikki varteenotettavat pelit kaikille kolmelle koneelle, jolloin mennään pienimmän yhteisen nimittäjän mukaan (= Wiin tehot ja rajoitetut kontrollit. Ainoastaan Nintendo voi jättää pelimyynnin sen varaan, että tarpeeksi moneella koneen omistajalla on Classic-lisäosa ohjaimeen = muut valmistajat tyytynevät peruskapulaan joko nunchakulla tai - huomattavasti todennäköisemmin - ilman.) -> tehojen puolesta poljetaan paikallaan edellisen sukupolven kanssa + liiketunnistusta ei päästä hyödyntämään (edes Wiin peleissä) kunnolla koska X360:ssa ei sellaista ole + raha liikkuu casual-peleissä->tehdään casual-pelejä = veteraanipelaajille uusi sukupolvi ei tarjoa yhtään mitään, kunnes joko iso M, iso N tai iso S julkaisee oman, veteraanipelaajille ensisijaisesti suunnatun kassamagneetin, jota aletaan hetimiten kloonaamaan ja joka houkuttaa third party-valmistajat edes osittain hylkäämään casual-pelit ja palaamaan veteraanien markkinoille.
Vinkkini peliveteraanille: Osta nyt PS2 (jonka säilytät itselläsi PS3 ostonkin jälkeen koska sen backwardscompatibility on vajavainen), Dreamcast ja DS. Osta X360, kun siitä tehdään vähemmän herkästi laukeava versio (MS on antanut pressitiedotteen ongelman korjaamisesta hyllyille tuleviin koneisiin). Osta Wii, kun sille on ilmestynyt pari-kolme veteraanipelaajalle sunnattua peliä (sis. varteenotettava japsirope), jolloin voit tahkota sillä myös Cuben, SNESin ja NESin klassikkopelejä, jotka aiemmista sukupolvista missasit (=virtuaalitarjonta on vieläkin parempaa kuin nyt). Osta PS3, kun Sony tekee siitä markkinoiden painostuksesta maineensa pelastaakseen halpisversion ilman Blu-raytä tai muutoin karsituin ominaisuuksin (hinta alas -> myynti ylös -> pelikehitys ylös -> kone kannattaa hankkia). Osta PSP, kun Final Fantasy Tactics: The Lion War ilmestyy Euroopassa ja asenna sille kenties pelimaailman historian parhaat homebrewit. Jos sinulla on edelleen ylimääräistä rahaa käytössäsi ja tilaa olohuoneen pelihyllyssäsi, osta myös alkuperäinen Xbox ja modaa se päivityslatausten jälkeen (ei tarvetta päästä Liveen jos omistat ennestään X360) päästäksesi pelaamaan ekan boksin pelejä (X360 taaksepäinyhteensopivuus on melkein pelkkä vitsi). Jos tarvitset helposti mobilisoitavan partykoneen kantokahvalla ja neljällä edullisella langattomalla ohjaimella (jotkin nettikaupat ovat myyneet wavebirdeja 30e/kpl, vrt. Wiin kapula + Classic-ohjain ~80e/kpl), osta myös käytetty GC third party RGB-scartilla (mieluiten erilisellä RCA-ulostulolla varustettu malli) ja sille SEGAn loistavat apinapallot, futis ja rantalentis.