Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja nothing
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Tässä mennäänkin sitten juuri siihen, että waretuksesta pitäisi tehdä laitonta kovilla sanktioilla; kynnyksen waretukseen pitäisi olla sama kuin kynnyksen myymälävarkauteen.

Rangaistukset tekijänoikeusrikkomukselle, johon valtaosa yksityishenkilöiden teoista kuuluu, on jo nyt laissa määritelty, ja niiden koventamiselle tuskin löytyy kestäviä perusteita, etenkin kun rangaistuskäytäntöjen pitää olla suhteutettu myös muuhun lainsäädäntöön ja siihen vahinkoon/haittaan mikä pystytään kiistattomasti osoittamaan. Tekijänoikeusrikoksesta on kyse vasta kun sitä tehdään ansiotarkoituksessa tai aiheutetaan merkittävää vahinkoa. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta, minkä pitäisi todellakin olla ihan riittävä pelote.

Toiseksi sillä ei ole lopulta mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta vaikka Suomessa jaettaisiin kuolemantuomioita samalla kun vaikkapa Venäjällä, Brasiliassa ja Kiinassa mennään villin lännen malliin.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

EDIT. Vähän muokattu ylläpidon linjan mukaisesti. Ei anneta liikaa infoa.
Sen verran nopea olin että ehdin katsomaan. :D

Tuo tiedostopääte kyllä viittasi vahvasti PC-versioon, jossa tuo voisi ollakin mahdollista. Toki en väitä etteikö Xbox 360 versiosta voisi löytyä samoja tiedostoja, mutta oudolta kuulostaisi sen yhteydessä.


Edit: Myymälavarkautta on melko turha verrata waretukseen: jos katsoo miten homma oikeasti toimii Soviet Finlandissa, niin ne ketkä varastavat eivät saa oikeastaan mitään tuomiota eikä heillä ole mitään syytä olla varastamatta. Sakkorangaistuksia ei enää muuteta vankeudeksi, joten paatuneet myymälävarkaat voivat varastella miten pitkään tahansa - mikäli heillä ei ole esim. omaisuutta tai tuloja mitä ulosmitata.

Waretustapauksissa taas määrätään korvauksia jollekin yritykselle joka voi pitää niitä halutessaan pitää niitä ulosotossa (ja kerryttää ulosottokustannuksen siihen päälle) maailman tappiin saakka. Lisäksi vankilatuomio on mahdollinen, toisin kuin myymälävarkaudessa. Lisäksi korvaukset ovat exponentiaaliset verrattuna myymälävarkauksiin.

Keskimääräinen warettaja != keskimääräinen myymälävaras.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Tämä teoria on mielestäni aikamoista jossittelua ja myös piraatit tykkäävät kyseistä argumenttia käyttää. Homman vaan pitäisi toimia niin, että jos jotain haluaa, niin siitä pitää maksaa pyydetty hinta. Muutoin tuote jää kauppaan. Kyllä mäkin monesti katselen kaupassa hienoja vaatteita, kelloja tms. ja olisihan ne kiva omistaa, mutta silti hinta on liian kova haluun nähden. Ne vaatteet jää sitten sinne kauppaan ja mä jatkan elämääni. Ei voi olla niin että haluan pelata, mutten halua pelata niin paljon että maksaisin -->waretan. Joko maksat tai sitten et pelaa.
.

Ehkä tuo teoria alka olemaan jo vähäsen kulunutta tavaraa, mutta kuten sanoin, tuon rahattomuuden ei pitäisi tuomiota lieventää. Kyseessä ei ole mikään leivän ryöstö nälkäiselle lapselle. Mutta kun piratismin kitkemisen vaikutukset tulee tavallisten pelaajien kannettavaksi, niin niitä kantaa paljon mieluummin jos voi olla varma siitä, että niiden kantamisesta on hyötyä. Siksi sen tiedon löytäminen, miten paljon tai vähän on voitettavissa, on tärkeää. Emmekä voi kuitata tuota tukimusta vain olemalla närkästyneitä jossittelusta. Itse voin ottaa jonkin verta turpaani ja antaa anteeksi, mutta en ilman hyvää syytä.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Saattoi olla trolli, mutta teknisten yksityiskohtien kertominen lisäsi uskottavuutta.

Kyllähän sitä on saatavilla kaikki DLC niin Massa kakkoseen kuin melkeinpä kaikkiin muihinkin boksin peleihin piraattina (varma tieto koska juuri tarkistin, enole kokeillut kun en ime piraatteja itse, ja eipä ole boksinikaan modattu). Ei tuollainen julkaisupäivän DLC taida auttaa hevonvattuakaan.. antaa parhaimmillaan päivän tahi pari ns. etuaikaa lailliselle versiolle. Kyllähän tuo ekan postin kauhuDRM on ihan seurausta siitä ettei taida pelintekijöillä olla hirveästi keinoja jäljellä.. ainakaan teknisesti kun asioita tarkastelee.. kaikki puretaan. Ei kai auta kuin tehdä pelit omistamisen arvoisiksi.. Mitä se sitten tarkoittaakaan, en osaa eritellä. Hyvät nettiominaisuudet lienevät paras keino myydä pelejä varmuudella, mutta eihän sekään onnistu kaikissa peleissä tietenkään. Ei auta muuta kuin meidän vastuunsa tuntevien pelaajien ostella niitä pelejä, mutta samalla muistaa ettei sitä itsekkään ihan estoitta pidä kaikkea niellä, emme me peleistä ihan oikeaa rahaa maksavat saa suostua uhriksi muiden rikoksien takia.. siksi tuollaisia DRM viritelmiä vastaan pitää taistella.

(Jos on sekava viesti, johtuu se myöhäisestä heräämisestä tänään.. Aamukaffetta maistelen ja paskaa kopiosuojausta vastaan taistelen. Järki ja tunteet ei siis toimi juuri nyt)
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Jos kaikki pelit olisivat tasoa uncharted, halo, cod, gt, gta...jne, silloin ei varmaan tätä keskustelua käytäisi, laatutekeleillä sitä rahaa virtaa ovista ja ikkunoista tai ainakin hyvällä brändillä ja mainostuksella. En puolla enkä ole vastaan, keskitason tallaaja olen, kolikolla on aina kääntöpuolensa.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Jos kaikki pelit olisivat tasoa uncharted, halo, cod, gt, gta...jne, silloin ei varmaan tätä keskustelua käytäisi,

Kaikki pelit kun nyt ei vaan voi olla järjettömällä rahalla tuotettua megajeesuspelejä, eikä kaikki pelit voi myydä älyttömiä määriä. Kyllä ne pienemmät firmat ansaitsevat ihan yhtälailla työstänsä korvauksen. Kyllähän sen melkein aina näkee, onko pelistä oikeasti yritetty tehdä hyvä vai yritetäänkö vaan mennä mistä aita on matalin (lisenssipeli tyyliin). Osa ongelmaa on että on paljon pelaajia joilla ei yksinkertaisesti budjetti riitä ostamaan kaikkea mitä mieli halajaa, siksipä onkin helppo valita näitä tsiisus pelejä jotka tarjoaa lähes 100% varmuudella sitä mitä Erno-Petteri säästetyillä viikkorahoillaan toivoo saavansa. Ja vaikka sitä rahaa olisikin niin pelit on niin naurettavan kalliita että riskiostoksia on vaikea perustella (minäkin ostan suurimman osan peleistäni käytettynä harvoja poikkeuksia lukuunottamatta). Osa ongelmaa on myös se että vaaditaan Halo, GTA jne. tasoa joka peliltä, kun pelien tekeminen maksaa aivan perkuleesti niin on hankala niitä myydä budjettihinnoilla, ja hankala niillä on voittoa tehdä ilman älyttömiä myyntimääriä. Kun suurin osa peleistä tuottaa tappiota niin tokihan sitä pelifirmoille tulee väkisinkin mieleen että "taidetaan menetettää liikaa rahaa piratismin takia".. ja tadaa meillä maksavilla asiakkailla onkin murheenamme mitä epätoivoisimpia ja kettumaisimpia kopiosuojaushirviöitä.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Totta tuokin, itsellä lähinnä ajatuksena kun on kaivanut kissojen ja koirien kanssa harvinaista peliä ja maksanut niistä viimeisetkin perskarvat niin ei sitä orkkista välttämättä koneeseen halua tunkea. Kaiken pahan alkuhan ovat nämä massakopioijat kuten jo mainittiin, eurooppahan muutenkin unohdetaan tämän tästä.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Ihmettelen edelleen joidenkin "kaikki mulle heti nyt"-asennetta. Peliteollisuuden hedelmistä nautitaan mielellään, mutta mitään sen eteen ei suostuta tekemään.
Minä taas ihmettelen, että ihmiset pitävät kiinteää nettiyhteyttä yhtä itsestäänselvänä kuten vettä, lämmitystä ja sähköä. :rolleyes:

Kaikki DRM sukkaa. Jos puolestapuhujat loisitte silmäyksen takavuosien EA urheilupelien live tuelle ja miten sille on käynyt. Mikä takaa, että DRM pökäle enää edes toimisi tulevaisuudessa, kun julkaisija on pistänyt säästön takia pelin autentikointipalvelimen kiinni?

Nojoo. Tuli kyllä mieleen samantien muitakin hulvattomia mahdollisuuksia. Kun haluat pelata peliä, niin oma nettiyhteys/palvelin on nurin, eikä pääse pelaamaan. Siinä tilanteessa olisi hyvä nähdä, keneltä ei löydy sitä heti mulle nyt asennetta, kun sanottaisi, että pääset pelaamaan seuraavan kerran huomenna aamupäivästä.

Lisäksi julkaisijat voisivat estää pelien pelaamisen tietyiltä alueilta, ennen kuin virallinen julkaisu on tapahtunut. Importoijia päin näköä isolla kädellä.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Jos kaikki pelit olisivat tasoa uncharted, halo, cod, gt, gta...jne, silloin ei varmaan tätä keskustelua käytäisi, laatutekeleillä sitä rahaa virtaa ovista ja ikkunoista tai ainakin hyvällä brändillä ja mainostuksella.
Laatu ei todellakaan takaa hyvää myyntiä (Ico, Okami, Beyond Good & Evil, Psychonauts), eikä toisaalta laaduttomuus sitä, etteikö peli voisi olla kaupallinen menestys. Ja pelin warettaminen sen "huonouden" vuoksi on myös aika absurdi ajatus.

Sen ymmärtää, ettei vaikkapa lisenssiroskasta halua täyttä hintaa maksaa. Sen voi kuitenkin poimia aikanaan alennuksesta vaikka alle kympillä. Silloin ei enää oikeastaan edes harmita, vaikka peli jäisi hyllyyn kolmen kerran jälkeen.

Yksi aika kiinnostava piratismin harmaa alue on retropelit. Esim. C64:n kaikki koskaan julkaistu pelituotanto (~8 000 peliä) mahtuu yhdelle CD:lle. Laillisesti pelejä ei ole voinut ostaa kohta 20 vuoteen, mutta jo pelkällä "pelin hinta kertaa kaks" -ajattelumallilla tuollaisen CD:n lataamisesta pätkähtäisi aikamoiset mätkyt. Ilman tätä laitonta jakelukanavaa nuokin pelit olisivat kuitenkin saattaneet kadota historian hämäriin.

Konsoleiden kohdalla tilanne on hieman eri johtuen juuri esim. Wiin Virtual Consolesta, X360:n ja Xbox Classicseista ja PS3:n PS1 Classiceista. Näissä tapauksissa vanhoja pelejä on edelleen tarjolla, joten niiden warestamista voi jossain määrin paheksuakin.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Mainitaan nyt vielä uudelleen PC retroajille:

GOG.com

Good Old Games - valmiiksi dosboksattuja pelejä erittäin kohtuu hintaan. Viimeksi tuli lunastettua Gabriel Knight hintaan 5,99 taalaa, kun orkkis ei sisältänyt puheita ja tuskin enää toimisikaan.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Minä taas ihmettelen, että ihmiset pitävät kiinteää nettiyhteyttä yhtä itsestäänselvänä kuten vettä, lämmitystä ja sähköä. :rolleyes:

Kaikki DRM sukkaa. Jos puolestapuhujat loisitte silmäyksen takavuosien EA urheilupelien live tuelle ja miten sille on käynyt. Mikä takaa, että DRM pökäle enää edes toimisi tulevaisuudessa, kun julkaisija on pistänyt säästön takia pelin autentikointipalvelimen kiinni?
Ei mun mielestä Joohanh tai kukaan mukaan ole sen suuremmin puolustellut DRM:ää. Alotusposti toimi lähinnä kimmokkeena sille, että lähdettiin keskustelemaan piratismista yleensä ja mahdollisuuksista hillitä/estää sitä. Se nyt on selvä, että ainakaan nykyiset DRM-hässäkät eivät piratismia estä niin kauan kuin systeemi on sen verran avoin, että siihen pääsevät hakkerit käsiksi.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Mielenkiintoinen keskustelu tosiaan. Toinen puoli on kontallaan mediateollisuuteen päin ja toinen taas vastustaa henkeen ja vereen.

Henkilökohtaisesti kannatan teollisuuden oikeutta immateriaalisiin oikeuksiinsa, mutta en kuitenkaan hyväksy tekinjänoikeusmafian nykyisiä toimia. Mielestäni nykyinen lobbaus ja ristiinnaulimislinja on kohtuuttoman kova suhteessa rikoksen aiheuttamaan seuraamukseen. Ristiinnaulitsemisella tarkoitan sitä kun otetaan se yksi miljoonasta, jolle lyödään sellaiset korvaukset niskaan, että (yleensä) nuoren kaverin elämä on ohi ennen kuin se alkanutkaan. Laskutoimitukset tietysti perustuvat tähän vanhaan waretettu yksikkö on yksikkö vähemmän myyntiä -mantraan. Tuossa joutuu helpolla sellaiseen velkavankeuteen että työnteossa ei ole mitään järkeä tulevaisuudessas ja syrjäytyy.

Erityisen kyrpiintynyt olen elokuva- ja musiikkiteollisuuteen, jossa fyysisen median yksikkövalmistuskustannus on hyvin pieni ja sähköisessä jakelussa häviävän pieni. Silti kaupassa siitä elokuvasta huudetaan 20-35 euroa riippuen formaatista ja CD-levystä se 20 euroa, katteet on kohdillaan. Samaan aikaan saa sitten lukea miten näyttelijät ja muusikot kiskovat oman "pienen" osuutensa nenäänsä ja sekoilevat kaikin mahdollisin tavoin. On tekopyhää valittaa waretuksen tuhoavan toimialaa, kun rahavirrat ovat aivan jäätäviä. (Toki tiedostan pienemmät artistit, studiot jne.) Mielestäni koko elokuva- ja musiikkiteollisuuden kustannusrakenne pitäisi avata ja kasata uusiksi. Ei kenenkään näyttelypanos ole 10 miljoonan dollarin arvoinen. Jos noita liksoja ei kukaan maksaisi, niin äkkiä ne näyttelijät alkaisivat näyttelemään halvemmalla.

Konsolipuolella waretus on vielä ilmeisen pientä, boksipelaajana minua toki ketuttaisi suunnattomasti kun tyypit pelaavat ilmaista MW2:sta ja Forzaa sillä aikaa kun itse vielä unelmoi julkaisupäivästä ja omasta laillisesta versiosta.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Kuitenkaan myymälävarkaus ei ole läheskään yhtä laajaa kuin waretus, eikä waretus ole missään tapauksessa yhtä hasardia. Totta kai ääritapauksia warettamisen sanktioista saa aina ilosta tuulettaen lukea, mutta piratismi on silti täysin arkipäivää jokaisen yhteisön keskuudessa. Ei warettajille tulisi mieleenkään lähteä kaupasta varastelemaan
Eli sun mielestä on todella hienoa kun jonkun täysin randomilla miljoonan muun joukosta valitun nuoren loppuelämä tuhotaan miljoonavoittoja (miljardivoittoja?) tekevän yrityksen toimesta? No jokainen saa ne kiksinsä jostain. Käytännössä tuo nuori syrjäytyy ja syrjäytymisen kustannukset jää sitten Suomen valtion harteille. Valtiokin siis on aikamoinen "maksumies" jenkkifirmojen suuntaan.

Asia on hankala mutta henkilökohtaisesti en tajua miten on oikeudenmukaista ristiinnaulita randomilla se yksi miljoonasta.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Kuitenkaan myymälävarkaus ei ole läheskään yhtä laajaa kuin waretus, eikä waretus ole missään tapauksessa yhtä hasardia.
Kyse kuitenkin on taloudellisista tappioista, eikö?

Myymälävarkauksissa tappio on aina konkreettinen: tuote joka vietiin on viety eikä sitä saa myytyä täydellä hinnalla taikka alennusmyynnissä.

Ohjelmistopiratismissa tappio on aina teoreettinen: tuote joka kopioitiin *ehkä* olisi myyty, *ehkä* täydellä hinnalla eikä käytettynä tai 10 euron halpalaarissa olevana tuotteena.


Summia kun tutkitaan niin voikin yllättyä:
Myymälävarkaudet:
"Kaupan liitto kertoo, että varkaat aiheuttavat kaupalle vuodessa yli 440 miljoonan euron tappiot."
( http://fi.yle.mobi/uutiset/kotimaa/ns-yduu-3-1233046 )

Ohjelmistopiratismin puolella tarkkoja lukuja on vaikea antaa koska niitä ei ole, ongelman teoreettisuuden takia:
BSA "Lähes 125 miljoonan euron tappio on merkittävä Suomen it-sektorille."
(Talouselämä: "Business Software Alliancen (BSA) mukaan 27 prosenttia suomalaisten käyttämistä peleistä, käyttöjärjestelmistä ja työasemaohjelmistoista on laittomia." - mukana siis myös hyötyohjelmat.)

"Ohjelmistopiratismista aiheutuneet taloudelliset menetykset nousivat Suomessa 139 miljoonaan euroon vuonna 2008."
( Suomessa piratismi vain lisääntyy – Kiina onnistui kitkemään laittomia kopioita - Tekniikka&Talous )


Jne... Eli pikaisesti katsoen, nuo toimitsematta jätetyt, ei koskaan vankilaan joutuvat myymälävarkaat ovat 3-4 kertaa vaarallisempia taloudellisesti kuin ohjelmistopiraatit. Ja silti kaikkien mielestä piratismi on paljon suurempi ongelma ja tuomioiden pitäisi olla kovempia. Toki laskuissa ei ole äänitepiratismia eikä elokuvapiratismia, mutta vaikka luvut olisivat suomen skaalassa ovat samaan luokkaa, niin silti ei päästä kuin suunnilleen samoihin myymälävarkauksien kanssa.

Siinä hieman miettimistä... ;)
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Heh, miten romanttista. Jos kyseinen nuori henkilö on varastanut kymmenien tuhansien eurojen arvosta omaisuutta eikä edes käsitä mitä tekee, niin minulta ei sääliä heru. Riemua kyllä.
Riemastuttaako myös perheenäidille annettu ~60 kilodollarin korvausvaatimukset 24 kappaleen jakamisesta? Alunperin vaadittiin lähes kahta miljoonaa dollaria, mutta reilun vuoden oikeusväännön rapsuja "kohtuullistettiin".
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Hieman lähdemateriaalia keskustelun pohjaksi. Opetusministeriö julkisti loppuvuodesta lausuntotiivistelmän tekijänoikeuksien valvontaan liittyvän lain uudistamisesta ja siihen liittyvästä ns. ilmoitusmenettelystä. Mukana on niin Teoston kuin piraattipuolueenkin lausunnot, eri ministeriöt sekä kaikkien muiden lobbausryhmien edustajat sekä teleoperaattorit.

Kuluttajaviraston mukaan viranomaistehtävät ja viranomaistehtävien tyyppiset tehtävät kuuluvat vain lain nojalla julkista valtaa käyttäville viranomaisille. Asetelma, jossa teleoperaattori lähettäisi huomautuskirjeitä kotitalouksille epäiltyjen lainrikkomusten perusteella, tavallaan ulkoistaisi tekijänoikeuksien valvonnan ja Tekijänoikeuden tiedotus-ja valvontakeskuksen tehtävät teleoperaattoreille. Varoituskirjeiden lähettämisestä aiheutuvat kustannukset lopulta sälytettäisiin loppukäyttäjien eli kuluttajien harteille. Tällöin ulkoistetusta tekijänoikeuksien valvonnasta maksaisivat kaikki teleoperaattoreiden asiakkaat riippumatta siitä, käyttävätkö he laajakaista- tms. palveluita tai vertaisverkkoja tai rikkovatko he tekijänoikeuksia.

Jotenkin uskomatonta on, että joidenkin tahojan mielestä teleoperaattorien pitää valvoa, että heidän toimittamaansa yhteyttä ei käytetä laittomiin tarkoituksiin, ja väitetään operaattorien hyötyneen tekijänoikeuden alaisen materiaalin levittämisestä: "Suomen elokuvasäätiö korosti, että luvattoman verkkojakelun ongelmaan tulisi myös etsiä ratkaisua toista tietä. Myös teleoperaattoreilla on vastuu siitä, että niiden mahdollistamaa teknistä palvelua käytetään oikein ja lain mukaisesti, ja että palvelun kautta välitettävän tekijänoikeussisällön jakeluoikeudet ovat kunnossa." ja "Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry totesi, että palveluntarjoajien on jaettava "asteittaisen puuttumisen" kustannukset oikeudenhaltijoiden kanssa. Palveluntarjoajat ovat hyötyneet taloudellisesti musiikin ja muun tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomasta jakelusta."

Aika kovia vaatimuksia teleyritysten suuntaan, sama kuin autokauppiaat velvoitettaisiin varmistamaan, että heidän myymiä autojaan ei käytetä pankkiryöstöissä.

http://www.minedu.fi/export/sites/d...09_Laittomat_Sisxllxt_Lausuntotiivistelmx.pdf
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Kyseinen henkilö oli sharettaja, eli piraateista pahin.
Pitäisin todennäköisempänä, että kyseinen henkilö oli tavis, eli asioista tietämätön. Toisin sanoen saattoi jakaa kappaleita aivan tietämättäänkin. Vaikkei olisikaan tietoisesti laittanut mitään jakoon, tiedostot joita sillä hetkellä lataat, ovat samalla jaossa myös muille.

(Syyttäjän asianajajan mukaan tosin Jammie Thomas oli käyttänyt aiemmin myös Napsteria, mutta sekään ei sinällään todista kenenkään tietoteknisistä taidoista juuri mitään.)

Nuo 24 kappaletta voivat loppupeleissä tuottaa todella suuria tappioita, kun jokaista ladataan lukemattomia kertoja.
Nuo kyseenalaiset kappaleet ovat ihan peruspoppista, ja varmasti jokaisesta löytyy tuhansittain seedaajia ihan millä ajanhetkellä hyvänsä. Oletettavasti siis myös ajalla ennen tätä tapausta.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Riemastuttaako myös perheenäidille annettu ~60 kilodollarin korvausvaatimukset 24 kappaleen jakamisesta? Alunperin vaadittiin lähes kahta miljoonaa dollaria, mutta reilun vuoden oikeusväännön rapsuja "kohtuullistettiin".
Nimenomaan - piratismin vastaisessa taistelussa ei ole korvaussummilla ja tuomioilla mitään tekemistä järjen kanssa jos niitä verrataan mihin tahansa muuhun rikoksenalaan.

Ei ole mitään järjellistä syytä esim. tässä maassa paasata suurien ulkomaisten yritysten taloudellisesta jamasta, mikäli samaan aikaan esim. tuo esimerkkinä mainitsemani kaupan ala joka työllistää täällä sekä jälleenmyyjiä että tuottajia kärsii suurempia tappiota.

Jos warettajia on se vaikka se (hatusta) kaksisataatuhatta ja noita kaupoista varastavia narkkareita / vähemmistökansanryhmien jäseniä / jne on vain n. 45000 (poliisille ilmoitettu luku vuodelta 2007), niin järjen mukaan kaikki into pitäisi suunnata noihin eikä näihin peelowarettajiin joiden aiheuttama menetys on tippa meressä (440 milj. / 45000 = n. 9.800 eur per varas, peliwarettaja aiheuttaa n. 600 euron tappion per henkilö jos kuvitellaan heitä olevan 200 tuhatta). Vaikka summa tuplataan (ilmoittamatta jätetyt), niin kaikki varmaan huomaavat "pienen" eron...

Rahan perässä olevat yritykset haluavat pelottelukeinona aivan järjettömiä summia ja viihealan yritysten hallituksissa istuvat tuomarit antavat niille ne (vrt. esim. Pirate Bay oikeudenkäynti jääveine tuomareineen). Samalla ÄKT:n palveluksessa olevat ihmiset kirjoittavat suomeen uudet tekijänoikeuslait (Lex Karpela jonka on suurimmalta osin laittanut paperille tämän ÄKT:n palveluksessa ollut avustajansa)...

Sorry, ei omaan oikeustajuun sovi moiset "pelottelutuomiot". Jos tuolle linjalle mennään niin aletaan antamaan vaikka tapon yrityksestä tai uhkailusta sama tuomio kuin itse taposta - järki on samalla asteella. Tai viedään satunnaisesti valittu murhaaja torille kivitettäväksi ja polttomerkittäväksi - varoittaahan sekin? Hohhoijjaa...

Jos rikoksesta rangaistaan, niin se pitää tehdä rikoksen vakavuuden ja esim. taloudellisen menetyksen mukaan - tässä näin ei tapahdu. "Varoittava esimerkki" on jotain mitä kuvittelee näkevänsä vain joissain Kiina, yms. diktaattoridokumenteissa ja se on ajatuksenakin lähinnä keskiajalta.


Niin kauan kuin varastamisesta ei saa käytännössä mitään tuomiota, raiskauksista usein ehdollista ja jonkun tuhat korvausta, niin ihan turha priorisoida tällaisia lakeja joiden vaikutus taloudellisesti on koto-Suomessa tätä tasoa.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

Kyseinen henkilö oli sharettaja, eli piraateista pahin. Nuo 24 kappaletta voivat loppupeleissä tuottaa todella suuria tappioita, kun jokaista ladataan lukemattomia kertoja.

Nimenomaan "voivat tuottaa" ei "tuottavat kiistattomasti". Jos pysytään esittämään miljooniin nouseva korvausvaade, pitää pystyä myös osoittamaan kiistattomasti vahinko mihin vaade perustuu. Pelkkä spekulointi siitä, mitä miljardi kiinalaista olisi voinut ostaa ei ole oiken kestävä peruste. Edelleen oikeusturvasta on kyse.
 
Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?

DocWeirdin tilastoihin pitäisi myös saada tieto kuinka suuri on aiheutettu tappio verrattuna alalla kokonaisuudessa liikkuvaan rahamäärään. Täten saataisiin edes jonkinlaista infoa, mitä vahinkoa kyseinen rikollinen toiminta aiheuttaa kyseisellä alalla. Vahinkojen määrän vertaaminen suoraan ei ole kovinkaan järkevää, joskin silläkin jokin funktio on.

Keskustelu lähti mielestäni vähän tarpeettomille urille, kun lähdettiin kauhistelemaan jotain yhtä ristiinnaulittua perheenäitiä. Sad face ja silleen, mutta kyseessä on vain yksi surullinen tapaus ja samanlaisia kohtuuttomia tuomioita löytyy jokaiselta oikeuden alalta. Ei sitä piratismia millään parilla mammuttikorvaussummalla kuitata, vaan kohtuullisemmat, mutta laajempaan osaan lainrikkojia iskevät oikeustoimet olisivat äärimmäisen jees.

Samaten
Niin kauan kuin varastamisesta ei saa käytännössä mitään tuomiota, raiskauksista usein ehdollista ja jonkun tuhat korvausta, niin ihan turha priorisoida tällaisia lakeja joiden vaikutus taloudellisesti on koto-Suomessa tätä tasoa.
vie meidät aika syviin vesiin tässä peliaiheisessa keskustelussa. Liittyy toki aiheeseen, mutta pitääkö meidän alkaa jauhaa Suomen koko oikeusjärjestelmästä?

Kuka haluaa myymälävarkaille kovemmat tuomiot?
Kuka haluaa raiskaajille kovemmat tuomiot?
Kuka haluaa murhaajille kovemmat tuomiot?
Kuka haluaa rattijuopoille kovemmat tuomiot?

No... Kuka haluaa tekijänoikeuksien rikkojille kovemmat tuomiot?

Eivät nämä asiat sulje toisiaan pois, vaikka käytäntö saattaakin lyödä feissiin. Teoriatasolla tässä kuitenkin pitkälti mennään. Mitä pitäisi tehdä tai tapahtua ja silleen.
 
Ylös Bottom