Vastaus: Kopiosuojausta pelaajien parhaaksi?
Kuvitellaan, että tämä nuori henkilö on aloittanut 15-vuotiaana Photoshopin käytön harjoittelun. Jatkanut haastavaa kuvankäsittelyä yli kaksikymppiseksi. Lopulta henkilö saa rahakkaan työpaikan alalta. Nykyään hän käyttää laillista, ostettua Photoshoppia. Hänellä ei olisi ollut opiskeluaikoina mitään mahdollisuuksia ostaa ohjelman lisenssiä. Olisit silmää räpäyttämättä teurastanut ja tuhonnut esimerkkitapauksen elämän 15-vuotiaana. Ja vielä hymy suunpielissä.
3D-mallinnusta kotona harjoitteleva voi jopa päästä hyvällä onnella loppujen lopuksi Pixarille töihin. Ei kaikki ole niin mustavalkoista, vaikka kyseessä olisi laki.
Eli jos ohjelma tulee hyötykäyttöön niin waretus on ok? Officen warettaminen on ok, koska koulussa tarvitsee wordia ja exceliä (vaikka ilmaisetkin vaihtoehdot ovat tarjoolla)? Musiikin warettaminen on ok, koska rahat meni kaljaan viikonloppuna eikä ole enää varaa ostaa lempibändin levyä?
Silloin kun itse olin 15v ja halusin jotain hankkia, niin
säästin rahaa, jotta voin sen hankkia. Taitaa olla tuntematon käsite nykynuorille

(enkä nyt kohdista tätä smirreen, enkä kehenkään muuhun henkilöön)
Nykyisissä rangaistuksissa ei ole mitään tolkkua, se on varmaan kaikille selvä. Järkevintä olisikin, että rangaistuksia jaettaisiin enemmän, mutta kevyempinä. Verrata voi vaikkapa ylinopeussakkoihin. Jos niitä jaettaisiin vain parille vuoden aikana ja lätkäistäisiin 100ke sakot parin kympin ylinopeudesta niin eihän siinäkään mitään järkeä olisi.
Systeemi voisi mennä esim näin:
1. Perheelliselle Pertti Perusjampalle joka warettaa pari leffaa lapsille -> lievä rike -> Rikesakko (onkohan tuo jotain 115€?) Pertin perheen onni ja autuus ei tästä tuhoutuisi, mutta saisi ehkä miettimään kannattaisiko leffa sittenkin ostaa tai vuokrata.
Jos vastaavasta rikkeestä jää useamman kerran kiinni vuoden/kahden sisään, estetään nettiyhteys asuntoon vrt kortti hyllylle. Lisäksi kovemmat sakot.
2. Wille Warettaja warettaa kaiken käyttämänsä musiikin, elokuvat/sarjat ja pelit. Tapaus on törkeä ja lätkäistään päiväsakkoja määrä x (päiväsakko määräytyy tulojen mukaan -> kenenkään "elämää ei tuhota"). Riittävän törkeästä toiminnasta netti poikki kerrasta ja koneet takavarikkoon.
Kiinnijääminen pitäisi olla helpompaa, jolloin pienempiä rangaistuksia voitaisiin myöskin jakaa helpommin.
Ei kultaisella kaheksankytluvulla ollut mitään tekijänoikeusjärjestö-mafioita, mutta silloin kopioitiinkin musiikkia omaan käyttöön kavereilta tupladekkisellä mankalla tai nauhoitettiin radiosta (puolet foorumilaisista ei varmaan ole edes koskaan nähnyt C-kasettia

). Netin myötä kopioiminen on muuttunut paljon helpommaksi ja samalla yleisemmäksi.
En ole minkään järjestöjen puolella, enkä piraattienkaan puolella. Päinvastoin.
DRM yms touhut ovat suolesta, mutta niin ovat piraatitkin.
Mielestäni tekijän kuuluu saada luomuksestaan aiheellinen korvaus, tai sitten teoksesta ei ole oikeutta nauttia.
Ja seuraavaksi KonsoliFIN:in Piratismin Puolestapuhujat (KFPPP) © hyökkäävät kimppuun kuin sika limppuun...