Kuluttaja lehdessä laaja tv-vertailu jaettuna tuumakoottain (noin 50", 55" ja 65"). Spoiler alert: LG oled voitti kahmien joka sarjassa ensimmäiset sijat. Artikkeli ostettavissa erikseen.
Näin se tulee olemaan ensi vuonnakin.
Mikroled-hommissa on vissiin mennyt Samsungilla nyt hommat ristiin ja ensi vuonna Samsungkin tuo OLEDin markkinoille, vaikka on tähän asti panostanut OLEDin parjaamiseen markkinoinnissa. Sanomattakin on selvää, että se on ollut tasoa fake news ja on tehty mm. appeja millä "voi löytää kiinni palamisen jälkiä" ja sitten appi ohjaa ostamaan QLEDin
. Tämän takia Samsung ei sitten markkinointimateriaalissaan sano sanallakaan ruudun olevan OLED vaan se on QD display. Paneelit on jo tilattu LG:ltä. Kovia on lupaukset ja hehkutetaan mm. 1000nitsin kirkkautta ja quantum dotin avulla ainakin 80% väriavaruuden saavuttamista (bt.2020?). Ilmeisesti kokoja on vain 55" ja 65" ja hinnoiksi on hurjimmillaan tarjottu 4000-8000 USD:tä, mikä kyl omaan korvaan kuulostaa aika yliampuvalta ennusteelta. LCD tölsyjen yläpuolelle tuo on kuitenkin segmentoitu, joten kalliimpia ne tulee olemaan kuin perinteiset Sampat. Epäilys on, että eivät kuitenkaan juuri pelipuolella pese LG:tä.
LCD tölsyjen puolella ei ole ensi vuonna tulossa oikeastaan mitään parannusta. Eikä luultavasti tule enää muutenkaan, kun se tekniikka on jo huipussaan. Toki isot ruudut voivat hivenen halveta ja halvemmat merkit luultavasti ottaa kiinni Sonya ja Samsungia teknisesti.
Toisaalta eipä ole OLED puolellekaan odotettavissa suuria parannuksia. Kuluttajaystävälliseen hintaluokkaan voi tulla evo-paneelia, mutta se ei ole osoittautunut merkittävästi entisiä paremmaksi tai kirkkaammaksi. Siinäkin mielessä vähän epäilyttää Samsungin 1000 nitsiä. Jotain parempaa jäähdytystekniikkaa on tiedossa, mutta ei siltä ihan noin suuria odoteta. Saa nähdä.
Hisenseltä (L9G) on tulossa aika mielenkiintoinen laser-projektori/ruutu, jossa tulee 100" ruutu valoisaan tilaan ja 120" hämärään tilaan. Näiden ruutujen hintaero on vain 500 USD. Muutoinkin puhutaan lähtöhinnaltaan 5500-6000 USDn laitteesta. Tämä ruutu/projektori kykenee 107%:sesti toistamaan bt. 2020 standardin väriavaruuden, joten värintoistossa ollaan aivan eri luokassa kuin millään LCD tai OLED ruudulla luultavasti koskaan. Tuki löytyy HDMI 2.1:lle, Dolby Atmokselle, HDR10:lle, ALLM:lle ja pikselien nopeus on vielä OLEDiakin 10 kertaa nopeampi, joten vasteajat ovat äärimmäisen pienet. Ilmeisesti miinuksina VRR ja Dolby Vision uupuvat. Saa nähdä tuleeko Suomeen ja millainen on, mutta tämä tai tämän VRR:llä ja DV:llä maustettu jälkeläinen voisi hyvinkin siirtää oman CX:n peli-/leffatilasta olohuoneeseen.